hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【怒】請讓坐予有需要人士
開啟左側

【怒】請讓坐予有需要人士

pstommy 發表於 2009-10-20 20:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

昨晚放學搭港鐵-東鐵線回家

去到九龍塘站,有一對伯伯婆婆上車,坐在我對面的約30多歲男子立即起身讓坐,那婆婆亦坐下

自然地,那婆婆身邊(左/右)也應會起身讓坐那位伯伯,但是坐在婆婆右邊的20多歲年輕女仔,以及左邊的20多歲年輕男仔,都無動於中,就算其他乘客也全無反應

我眼見站著的伯伯,也心想他們可能要搭長途車不捨得座位(唉...),我立即急忙收拾好溫習中的功課,放回袋中,起身拍拍伯伯的膞頭,示意讓他坐

伯伯坐下,我站在伯伯旁,倚著玻璃。當列車去到下一個站大圍站,婆婆身旁兩邊坐著的那年輕男仔和女仔,竟起身落車,我心中還替他們辯護要搭長途車,原來連一個站數分鐘的車程也不肯犧牲

頓時十分鄙視他們,我怒目看著他們下車,他們竟連一點羞愧的感覺都沒有,真悲哀

我繼續站著,當列車去到火炭站,伯伯旁邊的乘客落車,我因為正在溫習沒察覺,伯伯竟焦急的拍打玻璃,著我快點坐下,那一刻我真的覺得很warm,我連忙坐下,也笑著向伯伯說聲唔該!!

原來我和伯伯婆婆,都是在粉嶺站落車的,幸好他們都有得坐

雖然我有一段車程沒位坐,但我不覺得有任何損失,因為我得到的是更多

現在香港人太自私自我了,尤其年輕一代.....
(我還很年青,HAHA,但我自小家教要我不要怕蝕底,要幫助人)

現在就是欠缺了對別人的這種溫暖;人與人之間,除了自己,還是自己,甚至還有計算

估不到現在的香港連讓坐這麼簡單也做不到,不敢想像新一代長大,香港會變成怎樣....

(p.s.: 都要讚賞那位30多歲的男子,很好的榜樣,只係身旁的年輕人無可救藥....)

評分

參與人數 7aPower +25 收起 理由
kmb_gu657 + 3 良好行為
Enviro500h + 4 Nice Post ~
河灣西 + 5 好乘客,多加五分!
sunnykam + 5 難得!!一讚
kenytw + 3 以理性道出好好的事實
edhong + 3 good habit !
A240 + 2 借事說理

查看全部評分

更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
682愛好者 發表於 2009-10-20 20:49 | 顯示全部樓層
小弟也是東鐵綫常客
有時候自己沒有位子坐
對於有需要的乘客沒有人讓座也感到無能為力......
另外一些情況是見到遠處的老人/孕婦
那邊沒有人讓座, 但自己又不知道應該怎樣"霸位"
最常用的方位就是拜託鄰座的看一下位子
然後走去請人坐下

不過, 遇着讓過座後又有空座位的話
小弟其實也不太好意思再坐下
心想反正站了幾個站
一直站也沒所謂......

"雖然我有一段車程沒位坐,但我不覺得有任何損失,因為我得到的是更多"
這一句十分精警哦~
minam 發表於 2009-10-20 21:00 | 顯示全部樓層
好煩呀

成日o係度'sun'

e度係鐵路版,唔係比人'sun'架

咁唔服氣米去信港鐵公司羅,

係度瓜瓜嘈都無補於事架播

評分

參與人數 5aPower -14 收起 理由
Fun_FC -5 對版友分享無理批評
Enviro500h -2 我想恥笑你一番 ~
LAK2 -3 9唔搭8
edhong -3 ref to #5
A240 -1 為何此版不可敍述港鉄上發生的事? ...

查看全部評分

cy211 發表於 2009-10-20 21:13 | 顯示全部樓層

原帖由 minam 於 2009-10-20 21:00 發表
好煩呀

成日o係度'sun'

e度係鐵路版,唔係比人'sun'架

咁唔服氣米去信港鐵公司羅,

係度瓜瓜嘈都無補於事架播

搞緊笑?
唔中意睇又入呢, 入到呢又整D咁ge回覆,
唔知邊個先係所謂"瓜瓜嘈"?

咦, 我想講呢,
如果你覺得錯版(我保持中立.), 咪同有關板務人員講囉;
"係度瓜瓜嘈都無補於事架播 "
edhong 發表於 2009-10-20 23:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
PB602 發表於 2009-10-20 23:40 | 顯示全部樓層
雖然話大陸人秩序混亂, 但大陸地鐵內年青人讓座既情況一定比香港普遍
edhong 發表於 2009-10-20 23:53 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Jeffrey 發表於 2009-10-21 00:10 | 顯示全部樓層
0係未確定樓主0既描述係事實之前,不應將有關故事視為前提加以引申,再得出年輕人(或大部分年輕人)品德差0既結論。況且,讓座唔係一種義務。再講,如果見到人地個樣老D就稱呼人「伯伯婆婆」,重走去主動讓座,隨時得罪左人都唔知。

依家香港社會自義0既人有好多,將自己包裝成弱勢去挪著數0既人更多。從正生事件同高鐵菜園村事件可見一斑,只係膚淺地執住一D一般性0既原則去攻擊對方不義,甚至批評對方打壓所謂0既弱勢,卻冇深入分析事件0既特殊性同關懷其他人0既權益。

WinnieThePooh 發表於 2009-10-21 00:31 | 顯示全部樓層
Megabus 發表於 2009-10-21 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 WinnieThePooh 於 2009-10-21 00:31 發表
認同
讓座是美德
但是將不讓座定性為要「怒目而視」的惡行
恕我未能認同

見到有部分人「take for granted」要別人讓座予自己/自己的同行長者
我覺得他們比那些不主動讓座的人更不堪 ...

agree...

講得出呢d問題,咪明顯係讀死書,個腦唔識轉...老,年紀係大,但唔代表佢大晒...正所謂個個都俾錢搭車,人地有位,但完全冇責任去讓座,反而有權去坐...正所謂讓就人情唔讓就道理

香港呢個地方人有好多,以輕鐵為例,去到一d多老人的車站,佢地真係唔會同你講咁多,迫左上車先,真係經常見到好多人俾d老人搞到落唔到車,一係就去到車門位但都可以俾佢地d蠻力推返入車...

有d人真係,你當佢長者尊重佢,但佢覺得你阻住佢搭車搞到冇坐tim...