hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 3S Folli Follie 及巴士迷敗類
開啟左側

3S Folli Follie 及巴士迷敗類

關閉 [複製鏈接]
S3N280_FX8032 發表於 2009-10-27 00:35 | 顯示全部樓層

其實我覺得影相,不論影巴士好,影其他相都好,都要找個安全地方或冇乜車經過的地方影,雖然我都做錯了,不過我絕對唔會好似鑽石山個三條巴迷一樣企係路中心影相,本人會找一個少車的巴士總站影完都會立即行埋行人路。唔知個鑽石山個三條友下次會否企出彌敦道或高士威道影巴士呢?
喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
NZ1753 發表於 2009-10-27 00:36 | 顯示全部樓層
JT4686 發表於 2009-10-27 00:38 | 顯示全部樓層

回復 91# 的帖子

"知錯能改 莫善大矣",敬希台端日後注意安全就好
同時望各新手者以此為戒
S3N280_FX8032 發表於 2009-10-27 00:48 | 顯示全部樓層

原帖由 brian 於 2009-10-27 00:30 發表
唔係我黑心,
最好搵次其中一兩個呢影響其他道路使用者的人俾車撞到,咁先有阻嚇力!

我唔反對企馬路影相,
但首先一定要顧及自身安全,唔影響其他路面使用者,
更不會開四面台咁大搖大擺o係路中間打躉… ...

你話唔反對企馬路影相,我無權去批評你講得啱唔啱,但首先一樣野要顧及自己自身安全,我會找一些少車或少巴士出入的地方影,影完立即行翻上行人路,唔好話等一有車來先去避,我覺得影唔到相都唔一定要用一些危險方法影到,真係影相這些事情好講緣份,有時係你的就係你。

喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
FX2556 發表於 2009-10-27 01:30 | 顯示全部樓層
不如咁講 ..
例如迪士尼總站咁 ..咪又要企出去馬路上影梯位 ...
雖則果度多車極有個限到 ... 咁果 d 又點計數先 ...

總唔會危險得過鑽石山情況咁卦 .. 部車係你後面黎緊 ..
係全神貫注影仲會留意到後面有冇車堆緊黎 ...
LEYLAND OLYMPIAN
Hinata 發表於 2009-10-27 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 HA9203 於 2009-10-27 00:07 發表

師兄
你指出巴敗妄顧交通安全
你又何嘗唔係呢 ?
你話你當時係渣緊車路經此處而泊攝呢張相片
但你點解可以渣緊車既時候渣住部相機影相 ?
就算比你話係紅燈停低架車 但拎住部手機傾電話都犯法啦..何況拎住部"DSLR" ...

咁事實上:

1)法例的確只係話駕駛途中唔比傾電話,無話唔比拎住DSLR,更何況係停起度,話之你拎住碗雲吞麵啦
2)閣下的確係企出碼路影相,令道路使用者不安,爭在未報警,唔好混淆視聽,一單還一單。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
gn3509 + 1 講得好

查看全部評分

广铁广段 何东楼运用车间
HA9203 發表於 2009-10-27 01:38 | 顯示全部樓層

原帖由 Hinata 於 2009-10-27 01:33 發表

咁事實上:

1)法例的確只係話駕駛途中唔比傾電話,無話唔比拎住DSLR,更何況係停起度,話之你拎住碗雲吞麵啦
2)閣下的確係企出碼路影相,令道路使用者不安,爭在未報警,唔好混淆視聽,一單還一單。 ...

我好客觀咁去睇成件事...再加少少評論姐...咁又關我事???
請問閣下邊度見到我係呢件事既主角呀
請閣下都唔好混淆視聽..影響其他人既主觀感覺吧

superbus 發表於 2009-10-27 01:54 | 顯示全部樓層
原帖由 ks7537 於 2009-10-27 00:16 發表
都唔係第一次見到呢類題目,
我覺得大家淨係貼人個樣+講下佢地點危險,
問題係唔會自動解決。

馬路唔係唔企得,都係視乎個條係咩馬路,
當見到有人企馬路既位置係危險,
係咪應該提醒佢好過影低佢呢?
淨係識得影低人又唔作出提 ...

連3歲細路哥都知道一個人企響條繁忙既馬路上面,係會俾車車親/車死
如果連呢D咁基本既常識都要人提都要人教
咁我真係想問吓呢班人係讀乜書

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
HM4053 + 2 講得無錯!

查看全部評分

Hinata 發表於 2009-10-27 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 HA9203 於 2009-10-27 01:38 發表

我好客觀咁去睇成件事...再加少少評論姐...咁又關我事???
請問閣下邊度見到我係呢件事既主角呀
請閣下都唔好混淆視聽..影響其他人既主觀感覺吧

無人講過你係主角,我只係知你有份出現起果群人入面囉...你諗多左啦

奉勸閣下一句:認真你就輸了
广铁广段 何东楼运用车间
DW3555 發表於 2009-10-27 02:28 | 顯示全部樓層

原帖由 牛奶仔 於 2009-10-26 21:39 發表
小弟今日都重遇一班巴敗

事緣小弟今日下晝39左右揸車經過老鼠洲對出海榮路右轉屯門鄉事會路出九龍, 一轉彎之後赫然見到四個巴敗正痞o係慢線同中線, 我響安長達5, 呢幾個巴敗至肯起身走開, 原來佢地係影AVD1@60X!

我見到佢地咁做, 即時開口鬧佢地, 話佢地有咁多地方唔影, 係都要痞響馬路中心影

企最後果個都識得講"唔好意思, 唔好意思!", 但係前面三個其中一個問:"佢話你咩呀", 然後見到我停燈位, 重施故技舉機影我

就以上事件中有小小意見

1)首先你話見到佢地咁做, 即時開口鬧佢地
點解唔可以先以平和的語調告知此等危險情況??唔通師兄你試過好聲好氣同佢地講過唔得???
當然你一定會話佢地一定唔聽
但你當時又有無試先,你唔試下又點知唔得啊
唔通即刻開口鬧就能解決所有問題???

2)你話停燈位個時,佢地重施故技舉機影我」
但你又點知佢地一定係影你呢??唔俾佢地係好似你影消防車一樣仲影緊其他馬路上的其他野
點解人地影其他野你就覺得佢地影你,唔通係師兄你先入為主的見解???
定係師兄對你自己的正義感無信心,所以你都要影番佢地以便日後"報復"???