hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞片段] 新輕鐵列車將以新形象示人
開啟左側

[新聞片段] 新輕鐵列車將以新形象示人

053h4 發表於 2009-10-28 21:55 | 顯示全部樓層

請勿下車 發表於 2009-10-28 22:22 | 顯示全部樓層
睇落D凳又唔係太直wor
不過坐得耐都係會patpat痛
JA5674 發表於 2009-10-28 22:27 | 顯示全部樓層
個CCTV個窿...
好心啦... 可唔可以修飾下先?

而家就係開完之後, 冇做過功夫...
好似夾硬開出來... 好肉酸....

仲有.. 佢講到舊車好似有好多倒頭位...
好似得4個到..

同埋佢之前俾人爆出軌果時..
明明話唔會影響輕鐵新車係年底投入服務架...
但今日聽收音機... 話玥明年初先出來喎...
唔通我聽錯?

佢而家話靈感係來自輕鐵路線圖...
咁佢要多謝九鐵啦...

九廣鐵路100周年
superay 發表於 2009-10-28 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-10-28 09:34 PM 發表
一般市面售賣消費品廣告會唔會講明中國製造?唔講又係唔係隱瞞,企圖欺騙消費者?

理得佢邊度製造,總之投入服務果陣無大問題就得,話之港鐵/澳洲製造商o係背後做過幾多執漏。 ...

港鐵有無問題就不想評論,因為每間公司發新聞稿,無非都係想宣傳自己。

但最終播放資訊的是有線電視,作為新聞工作者有道義上的責任確保資料準確
而唔應該只信一個資料來源。
報導事實之餘,更不應讓觀眾反而因為自己報導上的方法或用詞等所誤導
不然有什麼公信力可言?
053h4 發表於 2009-10-29 00:10 | 顯示全部樓層
ahbong 發表於 2009-10-29 00:25 | 顯示全部樓層
報導完全談不上誤導,因為根本無提到列車由中國製造。

我亦唔認為新聞有必要交代列車製造地,只係某些板友對國貨存在一定偏見而已。

反而,話港鐵買呢批新車,才是誤導,因為批車應該係九鐵買的,是九鐵資產,港鐵只是租用吧了。

h2o 發表於 2009-10-29 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-10-29 00:10 發表

架車組裝係中國, 但係由澳洲公司主導設計及生產, 零件來自全球唔同供應商, 如西門子
港鐵話, 採購自澳州公司, 有什麼誤導呢?

唔同架man車, 係香港裝個車身, 就話成架車係香港制造? ...

如果咁講件件貨超過一個國家/地區有工序就會等如冇產地? 香港製造講唔上, 咁唔通香港裝嵌都唔講得或唔應該?

國產車發生何事自己找舊帖一定找到, 你覺得裡面講的都唔係事實? 還是不如坦白點講, 其實你只會信蔡先生講的野?
ahbong 發表於 2009-10-29 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2009-10-29 00:30 發表

如果咁講件件貨超過一個國家/地區有工序就會等如冇產地? 香港製造講唔上, 咁唔通香港裝嵌都唔講得或唔應該?.

無講,唔等於唔講得,亦唔等於唔應該講。

講得,或者應該講,亦唔等於會講。

新聞段短短分幾鐘,記者自然會挑選觀眾認為有興趣的部份作報導。又以香港電台的報導為例,連澳洲都無提,唔好又賴港鐵誤導公眾:

http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/20091028/news_20091028_55_622542.htm
on11358 發表於 2009-10-29 08:33 | 顯示全部樓層
原來係有提過由南京製造,證明只係傳媒選擇性資料報導。
from明報報導
港鐵車務主管蔡德贊表示,22架列車由南京購入,以往輕鐵車身為藍紅兩色,新車卡則會以白色為主,
現時只有兩列新車卡抵港,預料明年所有列車可投入服務,而未來幾年,港鐵亦會陸續把原有逾百架輕鐵列車改裝。

http://hk.news.yahoo.com/article/091028/4/ewlj.html

ccicoltd 發表於 2009-10-29 08:36 | 顯示全部樓層

http://www.thestandard.com.hk/ne ... r=20091029&fc=7
MTR head of operations Choi Tak- tsan said the new trains come from Australia, two of which are already here undergoing testing.

是日英文虎報的寫法,不知大家又覺得怎樣。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2