hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 問路多條 [已解決]
開啟左側

問路多條 [已解決]

chan6723 發表於 2009-11-4 22:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原文:

灣仔海港中心去加路連山道 (EMSD 工場) 。
除了搭地鐵之外,我只係諗到行出軒尼詩道搭 5B。
請問仲有冇其他唔需要行咁遠的方法?

加路連山道去將軍澳,地鐵係咪將軍澳站會比較近?
搭 692 的話又係邊度上落?下午 1 時左右搭 692
易唔易塞車?

將軍澳運動場出理工大學,行去坑口站搭 98D,
還是行去尚德搭 296D 較好?296D 最近係咪
佑寧堂落車?296D 似乎比較快,98D 就可以
選擇搭到總站落車。

最後,如果在粉嶺出發,先去加路連山道還是先去
灣仔會較方便?

先謝。

由於行程有變,去完將軍澳運動場後我會去火炭
山尾街食飯。我想問邊個方法較快?

1. 全程 MTR
2. 296A > 89 > 81K
3. 其他方法?

另外,銅鑼灣 EMSD 工場出灣仔碼頭,係咪都係
行出怡和街搭 2A?或者搭 5B 在軒尼詩道行過去?

先謝。

今日最後冇去到灣仔。
粉嶺直接搭 MTR 及 108 去加路連山道,
之後搭 MTR 入將軍澳
再搭 296A 出觀塘行左陣
最後搭 MTR 入火炭。

唔該哂咁多位。

Gary_B 發表於 2009-11-4 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 chan6723 於 2009-11-4 22:11 發表
灣仔海港中心去加路連山道 (EMSD 工場) 。
除了搭地鐵之外,我只係諗到行出軒尼詩道搭 5B。
請問仲有冇其他唔需要行咁遠的方法?

可考慮直接在灣仔碼頭搭 2A
電車路行入去

將軍澳運動場出理工大學

尚德 296A 出觀塘轉 215X
理大側有站 有轉乘優惠

最後,如果在粉嶺出發,先去加路連山道還是先去
灣仔會較方便?  

if by MTR, change bus 108 at hunghom to Caroline Hill Road is better coz it is closer.

gn3509 發表於 2009-11-4 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2009-11-4 22:34 發表

理大側有站 有轉乘優惠

如果係去WY座,响曲街落會快過响理工大學站落
另外如果係繁時出發就唔建議搭巴士,
可以行去尚德拍mtr特惠站再行去將軍澳站搭mtr,平$2,
車程大約40分鐘

今期流行:690是原罪
LZ4519 發表於 2009-11-4 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 Gary_B 於 2009-11-4 22:34 發表

理大側有站 有轉乘優惠

如果搭296m 轉 296d/ 98d 會唔會係一個可行方法??
Gary_B 發表於 2009-11-4 23:32 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2009-11-4 23:28 發表

如果搭296m 轉 296d/ 98d 會唔會係一個可行方法??

98D / 296D 要係佑寧堂落
JX9097 發表於 2009-11-5 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2009-11-4 23:28 發表

296M咁疏...等得嚟都行咗去搭港鐵lu...
Wright---AVW16 發表於 2009-11-5 09:20 | 顯示全部樓層

由粉嶺出發,直到加路連山道會較方便。可考慮東鐵轉108,落車地點請網友補充;或277X轉601/680,係「加路連山」站落
nwfb1601 發表於 2009-11-5 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2009-11-5 09:20 發表

可考慮東鐵轉108,落車地點請網友補充

108 可以係禮頓道分站落車。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
KE7782 發表於 2009-11-5 23:21 | 顯示全部樓層
98D坐到尾二站(理工大學有站)下車便可。
如果樓主坐692,可到灣仔消防局或怡和街乘坐,但692班次較為疏。1時多乘塞車機會較低。
KE7782@27
 樓主| chan6723 發表於 2009-11-5 23:46 | 顯示全部樓層

原帖由 KE7782 於 2009-11-5 23:21 發表
98D坐到尾二站(理工大學有站)下車便可。

其實我係想問運動場行去坑口地鐵站方唔方便。
因為我唔知運動場有冇後門係向住坑口。
如果唔係,似乎行去尚德搭 296D 比較好。
反正就算我搭 98D 都可能會係佐敦道落車。