hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 識左幾耐先開始拍拖
開啟左側

識左幾耐先開始拍拖

guia 發表於 2005-10-21 13:24 | 顯示全部樓層

[ref=399061]joeli16[/ref]  在 21-10-2005 10:09 發表:

雖然生存o係現實中,
但係下下拍拖之前起哂人底,
睇下有冇錢先決定去唔去馬,
咁拍拖仲有冇意思?
我就唔信窮人一定冇幸福。

父母當然係想仔女好,
佢地對人作出評估係好正常,
不過就唔應該左右仔女決定,
...

咁我同我女朋友都唔係富家子弟,咁是否唔可以結婚先?
而且我地都識左3-4年大家(包括家人)都已經認清楚對方背景,
而我地雙方家人都沒反對我地拍拖, 而且都計算過, 認為有能力,
所以先有計劃將來結婚, 戀愛、婚姻唔係單純以金錢、學歷
去衡量架, 莫非因為呢兩個因素咁而斷送我倆0既幸福?

[ Last edited by guia on 2005-10-21 at 13:56 ]
guia 發表於 2005-10-21 13:58 | 顯示全部樓層
[ref=398930]simon12[/ref]  在 21-10-2005 01:02 發表:

例如對方是否有錢家庭,學歷高?
對方家人關係

朋友, 你下下用呢財富、學歷d來比較, 旁人只覺得你市儈同黑人憎咋
simon12 發表於 2005-10-21 14:08 | 顯示全部樓層
[ref=399161]guia[/ref]  在 2005-10-21 01:58 PM 發表:

朋友, 你下下用呢財富、學歷d來比較, 旁人只覺得你市儈同黑人憎咋

咁樣如果下下一對情侶拍拖每次都是男方出錢,你話係咪好唔掂?

我都唔明我媽點解會咁講,佢話男方拍拖每次都付出代價wor,咁女方咪好著數
simon12 發表於 2005-10-21 14:11 | 顯示全部樓層

[ref=399161]guia[/ref]  在 2005-10-21 01:58 PM 發表:

始終拍拖呢樣野要講緣份#:-*
hsu 發表於 2005-10-21 15:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
joeli16 發表於 2005-10-21 15:07 | 顯示全部樓層
[ref=399146]guia[/ref]  在 2005-10-20 09:24 PM 發表:

咁我同我女朋友都唔係富家子弟,咁是否唔可以結婚先?
而且我地都識左3-4年大家(包括家人)都已經認清楚對方背景,
而我地雙方家人都沒反對我地拍拖, 而且都計算過, 認為有能力,
所以先有計劃將來結婚, 戀愛、 ...

guia兄,你誤解左我既意思。
我係話既然有左決定,
唔理你地有冇錢都好,
家人都唔應該左右你地,
因為係你地自己既將來。

你家人大家都已經認清楚對方背景當然係好事,
但係有好多人拍拖好耐相方家人未必認識,
o係呢個情況下,
有時家人計較彼此生活狀況,
而去左右o個對情侶發展。
joeli16 發表於 2005-10-21 15:10 | 顯示全部樓層

[ref=399188]hsu[/ref]  在 2005-10-20 11:04 PM 發表:

咁如果大家計得咁清楚既話
咁拍黎做乜?
有時未必男仔都出錢既
有時AA制、有時女仔出番錢
咁咪可以咯~~
付出代價?家下賣身麼?

有時有一方真係好癡心既,
真係可能會咁做。
guia 發表於 2005-10-21 18:14 | 顯示全部樓層
[ref=399189]joeli16[/ref]  在 21-10-2005 15:07 發表:
guia兄,你誤解左我既意思。
我係話既然有左決定,
唔理你地有冇錢都好,
家人都唔應該左右你地,
因為係你地自己既將來。

你家人大家都已經認清楚對方背景當然係好事,
但係有好多人拍拖好耐相方家人未必認識,
o係呢個情況下,
有時家人計較彼此生活狀況,
而去左右o個對情侶發展。

嗯..可能我頭先太激動, 睇唔清楚,
不過我識過有朋友拍拖6年, 大家都冇見過對方家長..

P.S. 不過有D野就算阻止都阻止唔黎架..

[ Last edited by guia on 2005-10-21 at 18:15 ]
guia 發表於 2005-10-21 18:19 | 顯示全部樓層
[ref=399188]hsu[/ref]  在 21-10-2005 15:04 發表:

咁如果大家計得咁清楚既話
咁拍黎做乜?
有時未必男仔都出錢既
有時AA制、有時女仔出番錢
咁咪可以咯~~
付出代價?家下賣身麼?

我拍拖一定唔會AA制, 不過有時女朋友會俾晒,
因為我地覺得AA制,有種太斤斤計較感覺

如果係男追女, 咁男方當然要付出多D啦
如果想男方少付出, 你可以等女仔追你架嘛...

不知西門君的父母當年是"男追女"定"女追男"?
guia 發表於 2005-10-21 18:20 | 顯示全部樓層

[ref=399169]simon12[/ref]  在 21-10-2005 14:11 發表:

始終拍拖呢樣野要講緣份#:-*

如果緣份撮合你同一個收入少、學歷低的女仔一齊會如何?