hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 鐵蘭224係兆康站
開啟左側

鐵蘭224係兆康站

關閉 [複製鏈接]
AV412~HR9234 發表於 2009-11-15 10:02 | 顯示全部樓層

原帖由 上水站長 於 2009-11-14 19:09 發表

食得咸魚抵得渴,無錢就唔好學人買..

我亦同過買家MSN傾過,所以我知道..但係佢叫我唔好同其他人講佢係邊個..

唔係事必要你地相信, 我亦知道買家都諗左好耐,亦話過比我知本身唔係諗住換224既.. ...

聽聞部9469個車尾龍門架出現一條比較大既裂痕

先會放棄架9469

ATE220 發表於 2009-11-15 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 AV412~HR9234 於 2009-11-15 10:02 發表

聽聞部9469個油缸係本身比人un到左凹左差d漏油,再加上車尾龍門架亦都出現一條比較大既裂痕

先會放棄架9469

真係咩= =
我9月尾到啦,
去大美督玩,
我係總站度雜攝,
跟住冇幾耐,
我就見到FB9469,
雖然佢個廣告係落o左,
但係個車牌仲係度
o個真好似仲好健在wor
佢幾時搞到部車咁大鑊
祝車主要細心地照顧批退役車
hn8024 發表於 2009-11-15 14:24 | 顯示全部樓層
只想講,有心搞,冇野係做唔到lo...
人地英國保留果d又做到?幾困難既問題都有方法解決,在乎肯做與唔肯做.
唔好同我講冇錢.正如樓上所講,食得咸魚抵得渴,無錢就唔好學人買,
叉得隻腳落去玩就要預左係一個無底深潭,要不斷燒銀紙.
自己唔識做果範,呢d錢就係要俾人賺,冇得怨.
就此放棄換過架,最後結果都係一樣.車始終會有損耗,換過架車但唔去著手d問題,
終有一日又玩死架224,重覆9469既結局.
小角色 發表於 2009-11-15 14:42 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE220 於 15-11-2009 10:30 發表

真係咩= =
我9月尾到啦,
去大美督玩,
我係總站度雜攝,
跟住冇幾耐,
我就見到FB9469,
雖然佢個廣告係落o左,
但係個車牌仲係度
o個真好似仲好健在wor
佢幾時搞到部車咁大鑊
祝車主要細心地照顧批退役車 ...

架車我可以同你講一返黎個前引擎陣碼一早已經裂左...
仲有個turbo嚴重漏油..重申一點唔係車主攪到架車好大鑊既
hn8024 發表於 2009-11-15 15:15 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

我明白你講乜,我並不是話完全係車主攪到架車好大鑊,一架用得咁上下日子既車,多少都會有d問題.
想帶出既重點,係有冇心去搞.
除非係主陣霉,引擎陣碼呢d副架要拆出黎換都唔係話做唔到,都係果句,有冇心去搞而已.
S3N92 發表於 2009-11-15 15:39 | 顯示全部樓層
原帖由 hn8024 於 2009-11-15 14:24 發表
只想講,有心搞,冇野係做唔到lo...
人地英國保留果d又做到?幾困難既問題都有方法解決,在乎肯做與唔肯做.
唔好同我講冇錢.正如樓上所講,食得咸魚抵得渴,無錢就唔好學人買,
叉得隻腳落去玩就要預左係一個無底深潭,要不斷 ...

英國同香港點都唔同
人地係有出產汽車.....就算係一d古老汽車部件...都可以自行生產
巴士都係......甚至有公司專做古老車翻新....經驗又好
有d巴士公司都有份搞......翻修舊車甚至可以幫手做生意
呢種文化......香港點都比不上
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
Swedenscania 發表於 2009-11-15 16:03 | 顯示全部樓層

其實有會員會不會想得太簡單...只要有心有錢什麼事都可以解決
即係同人講「錢可以解決既問題就不是問題」....這說話是沒意義的....
甘唔通我們又可以講香港貧富懸殊只不過因為香港政府唔俾錢同無心搞....學澳門甘派錢就可解決?
我不應同甘簡單就可以解決問題......從經濟角度睇...資源係有限,所以要有犧牲去換取最大滿足...你總不能樣樣都可滿足
車主可能分析過輕重先作出決揀..這就是opportunity cost....
hn8024 發表於 2009-11-15 16:25 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

車係死,人係生,經驗係出自邊度,部件又出自邊度?人.
文化上的確點都比不上,但係技術上人地英國佬做到點解local做唔到?
parts大可以透過本地代理商訂返黎,又或者自己同英國方面dealers接觸,
自行生產又如何?local要搵廠做一樣有人肯接,你有水可磅就得.
要做,方法多的是,更何況翻修舊車唔係死咕咕得一套方程式,
例如底盤機械部件,有d件年代久遠真係搵唔到,唔一定要跟返original,改款一樣可以,最緊要係work.
我認識既一位local車主所面對既問題相比9469,簡直蚊肶同牛肶,人地仲要自己面對架車冇人同佢分擔,
但係人地一樣做得掂起到貨,又點解呢?
hn8024 發表於 2009-11-15 16:39 | 顯示全部樓層

回復 47# 的帖子

兩碼子事咯...政府民生政策,點同養架巴士比?一個係面對人,一個係面對死物,前者複雜得多.
「錢可以解決既問題就不是問題」,係呢個層面黎講,係用得著,
一開始銀彈唔夠,冇充足預算,冇規劃,根本就唔應該買咁大架車返黎.
買返黎之後種種問題陸逐湧現,倒頭來handle唔倒,俗d講真係自己捉蟲入屎忽.
(leyland) 發表於 2009-11-15 21:38 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

又是,s廠批坦克部部都沒咗引擎,希望老處蘭有人保留
另外問一問(長青蘭)有沒被保留??