hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 鐵蘭224係兆康站
開啟左側

鐵蘭224係兆康站

關閉 [複製鏈接]
小角色 發表於 2009-11-15 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 hn8024 於 15-11-2009 16:39 發表
兩碼子事咯...政府民生政策,點同養架巴士比?一個係面對人,一個係面對死物,前者複雜得多.
「錢可以解決既問題就不是問題」,係呢個層面黎講,係用得著,
一開始銀彈唔夠,冇充足預算,冇規劃,根本就唔應該買咁大架車返黎.
...

以我所知車主唔係冇心執過架車...佢曾經同我硏究過將副引擎抬出黎大執過或換引擎....
因為個人能力有限同埋冇大型工具先所以換架正常少少既車~~
hn8024 發表於 2009-11-15 22:13 | 顯示全部樓層

回復 51# 的帖子

touch wood如果有朝一日到224又有d咩主件有大問題要大執,又點收科?又換過架?
甩副偈出黎執,又有幾困難?只係拆甩前後4個偈躉柱/碼,甩埋d喉同埋個波箱,用架鏟車搭兩條鏈逗佢出黎,
會有幾困難?就當你地自己冇鏟車,問隔籬左右幫幫手都有啦下嗎..??
其他卜士鈴梗果d基本常用既tools,唔會冇啦卦...?
以我所知olympian做拆按引擎已經算係好好做,冇咁多頭痕野啦喎...
brian 發表於 2009-11-15 22:19 | 顯示全部樓層
路過答咀…

人o地車主自己俾錢買邊架車、換邊架車關大家咩事?
去D1版經常見到版友因某模型的QC不好而買唔落手,
咁唔買一架質素不好的巴士就有問題?
真令人費解…

hn8024 發表於 2009-11-15 22:34 | 顯示全部樓層

回復 53# 的帖子

諗到咁遠做乜?係唔關事架,
只不過大家技術交流,討論下啫,
又,唔好將1:76同1:1擺埋一齊講,買架模型同買架真車,完全兩回事.
買架模型返黎,要check幾多野?
買1架或更多模型返黎,會唔會面對儲存地方問題?
架模型放係屋企,even唔理佢都好,使唔使交租?
架模型使唔使定都做annual check?
究竟應該以乜野心態去購買,保存一架1:1巴士,似乎都係一個值得大家深思既課題.
GK9636 發表於 2009-11-15 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2009-11-14 23:36 發表

我同DK704兄所講並不是這部

是AA 定中電蘭?
GK9636@ATENVIRO
小角色 發表於 2009-11-16 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hn8024 於 15-11-2009 22:13 發表
touch wood如果有朝一日到224又有d咩主件有大問題要大執,又點收科?又換過架?
甩副偈出黎執,又有幾困難?只係拆甩前後4個偈躉柱/碼,甩埋d喉同埋個波箱,用架鏟車搭兩條鏈逗佢出黎,
會有幾困難?就當你地自己冇鏟車,問隔 ...

呀師兄睇黎你都幾有經驗咁...不如搵日約個時間幫下我手攪攪架車丫...
車主都想執執架車...我都好需要你呢d人材幫幫我~~~~~~
S3N92 發表於 2009-11-16 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2009-11-15 23:19 發表

是AA 定中電蘭?

係AA都係得個部o者..唔計早排話岩岩除牌個部的話
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
小角色 發表於 2009-11-16 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 hn8024 於 15-11-2009 22:13 發表
會有幾困難?就當你地自己冇鏟車,問隔 ...

咁又係呀..我係KOC咪話奧林廢啦..三峰..利保倫至到超富我都係咁抬啦....
冇野架...KOC齊料齊嫁生...爆喉換喉..螺絲滑芽有嫁生跟芽...一日攪掂當食生菜啦...
如果得架車周圍乜都冇要你抬...抬得D咩???

S3N92 發表於 2009-11-16 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 小角色 於 2009-11-16 00:15 發表

呀師兄睇黎你都幾有經驗咁...不如搵日約個時間幫下我手攪攪架車丫...
車主都想執執架車...我都好需要你呢d人材幫幫我~~~~~~

經驗豐富...雖然d經驗係人地
仲好有天份....plan埋點做
佢爭好少野o者...就係一架巴士同錢囉
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
Hinata 發表於 2009-11-16 00:40 | 顯示全部樓層

講到keep車問題,我諗緊架四波吉蘭有幾耐無郁過....
广铁广段 何东楼运用车间