hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組264M,263M
開啟左側

建議重組264M,263M

KD3375 發表於 2009-11-8 11:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

264M ga 路線可以話係趕客,而263M客量低到要派單層。建議作出重組。

263M(富泰-青衣鐵路站)

富泰總站9.6
聚康山莊
富泰
藍地鐵路站
青磚圍
泥圍鐵路站
亦園村
鍾屋村鐵路站
洪水橋鐵路站
大道村
灰沙圍
塘坊村鐵路站
屏山
鳳池村
朗屏悅屏樓
東頭工業區
博愛醫院
東成里
凹頭
下高埔村
高埔村
大欖隧道
荃景圍天橋4.4
愉景新城
荃灣鐵路站
荃灣大河道
楊屋道街市
荃灣橫窩仔街
青衣鐵路站總站

青衣鐵路站總站
荃灣橫龍街
楊屋道街市
福來永樂樓
荃景圍天橋
大欖隧道5.3
高埔村3.7
下高埔村
凹頭
東成里
楊屋村
博愛醫院
朗邊
屏山
新起村
灰沙圍
大道村
洪水橋鐵路站
鍾屋村鐵路站
亦園村
泥圍
福亨村
妙法寺
藍地鐵路站
富泰
聚康山莊
富泰總站

264M(天恩-青衣鐵路站)
天恩總站9.6
天恩
天澤
香港濕地公園
香港青年協會李兆基書院
美湖居
翠湖居
天瑞
天水圍公園
天耀耀盛樓
天耀耀民樓
天祐苑
鳳池村
山水樓
水邊圍
喜利徑
同樂街
谷亭街
新元朗中心
東頭村
大欖隧道
青華苑
長亨
灝景灣
青衣鐵路站總站

青衣鐵路站總站
長安安湄樓
長亨
青華苑
大欖隧道8.8
東頭村
又新街
大棠路
康樂路
元朗警署
水邊村
元朗公園
聚星樓
天水圍警署
賞湖居
天水圍公園
天瑞
翠湖居
景湖居
麗湖居
天晴晴雲樓
慧景軒
香港濕地公園
天逸逸潭樓
天富苑欣富閣
天恩總站

班次
05:20 - 08:28 5-10
08:28 - 15:02 7-9
15:02 - 18:00 7-10
18:00 - 24: 00-10

這兩項改動,264M可以做特快往來青衣的角色。

這個建議可能可以救起263M,264M.

天空之神 發表於 2009-11-8 12:31 | 顯示全部樓層
263M 如何可以成為輔助68M的角色 ?
行高埔唔入大馬路 , 我都想知道點輔助法
.
Snoopy@FB8617 發表於 2009-11-8 14:05 | 顯示全部樓層
只見到班次好密...
密到唔合實際需求
fishballkwok 發表於 2009-11-8 15:38 | 顯示全部樓層

其實好似只係將264M高埔村o個段俾左263m做!
如果係咁我覺得應該就無咩壞!
e家264M就都唔係話好少人搭
可以突顯到特快元朗往來青衣
而263M反正都唔係好多人搭
行埋高埔村應該唔係好耐
(反正搭263M都夠哂耐,搭開的客都應該唔會因而轉搭其他線)
而建議就只係將高埔村的角色互換
應該無需加密班次
(不過最好就整番齊個班次,15分鐘一班,20分鐘一班,25分鐘一班都好過18-22,20-25分鐘一班呀嘛!)

不過九巴近年來在改線想已經好保守!
成效唔係太大的話,九巴寧願唔改
已免得失原本班客,搞到又俾人鬧!
所以我覺得呢D較微細的改動最終都難以成事
而我個人就唔反對

天空之神 發表於 2009-11-8 16:41 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

如果將 263M 攪到咁 , 不如入埋元朗南好過
263M , 264M 齊齊兜餐死

頭先講漏左 , 264M 唔停博愛所為何事 ?
.
albertyuen 發表於 2009-11-14 11:07 | 顯示全部樓層
其實可唔可以咁做?

取消264M,由263M取代
263M不會經天水圍
263M,由富泰來往青衣鐵路站,路線如下:
由富泰往青衣:
富泰巴士總站,屯貴路,青山公路(嶺南,藍地,洪水橋,屏山,元朗) ,博愛交匯處,S5路,博愛交匯處,青山公路(元朗) ,錦田公路,青朗公路,再返回沿線
由青衣往富泰:
沿線,青朗公路,錦田公路,青山公路(元朗) 博愛交匯處,S5路,博愛交匯處,青山公路(元朗,屏山,洪水橋,藍地,嶺南) ,再返回沿線
264M由264P及其他經欖隧之巴士轉駁
264P,由天恩來往青衣鐵路站,於繁時開車
由天恩往青衣:
沿線,朗天路,元朗公路,青朗公路,再返回沿線
由青衣往天恩:
沿線,青朗公路,元朗公路,朗天路,再返回沿線
tony223 發表於 2009-11-14 22:20 | 顯示全部樓層

原帖由 albertyuen 於 2009-11-14 11:07 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實可唔可以咁做?

263M不會經天水圍
由富泰往青衣:
富泰巴士總站,屯貴路,青山公路(嶺南,藍地,洪水橋,屏山,元朗) ,博愛交匯處,S5路,博愛交匯處,青山公路(元朗) ,錦田公路,青 ...

這樣會令:
1.)元朗同青公往返青衣同大欖既客會慢左(因263M需繞經荃灣/高埔)
2.)青衣西路非繁時無平車上大欖隧道轉車(因279X需收$13.2)

P.S:
如果要有一條線去輔助68M,不如將263M改經元朗大馬路去葵涌,
因為有不少元朗人去葵涌(早上繁忙時間69M/265M/269M條人龍好多時都好長)
天空之神 發表於 2009-11-14 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 albertyuen 於 14/11/2009 11:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實可唔可以咁做?

263M不會經天水圍
由富泰往青衣:
富泰巴士總站,屯貴路,青山公路(嶺南,藍地,洪水橋,屏山,元朗) ,博愛交匯處,S5路,博愛交匯處,青山公路(元朗) ,錦田公路,青 ...

你要取消 264m 唔係唔得
不過
1. 263m 要入青衣西路
2. 263m 要入青山公路元朗市一段
3. 諗計搵方法比元朗市->天水圍既客仔既補償
.
坤仔 發表於 2009-11-15 21:33 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-11-14 10:29 PM 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你要取消 264m 唔係唔得
不過
1. 263m 要入青衣西路
2. 263m 要入青山公路元朗市一段
3. 諗計搵方法比元朗市->天水圍既客仔既補償

3. 增加B1同天水圍線既轉乘優惠可行嗎?
例如265B,265M,269M
fishballkwok 發表於 2009-11-16 16:48 | 顯示全部樓層

原帖由 坤仔 於 2009-11-15 21:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

3. 增加B1同天水圍線既轉乘優惠可行嗎?
例如265B,265M,269M

元朗番天水圍仲要轉車
咁咪搭輕鐵/鐵巴好過!