hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2009年11月8日九巴681使用ATEU
開啟左側

[經歷分享/報告] 2009年11月8日九巴681使用ATEU

VOLVO‧MV6593 發表於 2009-11-8 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 fishballkwok 於 2009-11-8 23:22 發表
唔該師兄!我明哂啦!
影車唔好用閃光燈係咪因為會影響到司機同乘客呀?
請教各位師兄

當然啦...
同埋架車行緊果陣都唔好開閃光燈
on11358 發表於 2009-11-9 00:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2009-11-8 23:00 發表

開了閃燈,車牌卻不反光,這才是高手

應該因為閃光燈同車牌入射角太大,閃光燈光線反射到另一邊而唔係反回鏡頭,所以睇到車牌唔反光。
ryulky 發表於 2009-11-9 02:47 | 顯示全部樓層
既然部車都停o左o係度, 司機又望住乘客上車,乘客又肯定唔會對住鏡頭
開閃光燈又有咩問題?
如果冇開閃光燈攪到張相"鬆旭濛"又有咩為...
0 去錯方向
ahbong 發表於 2009-11-9 03:42 | 顯示全部樓層

原帖由 ryulky 於 2009-11-9 02:47 發表
既然部車都停o左o係度, 司機又望住乘客上車,乘客又肯定唔會對住鏡頭
開閃光燈又有咩問題?
如果冇開閃光燈攪到張相"鬆旭濛"又有咩為...

路過就講一句,即使用閃光燈時並不涉及交通安全,亦會騷擾到其他人,同於公眾場合大聲講野無乜分別。

所以我自己在車內影相絕不會用閃燈。你去高級餐聽或酒店內影相,如果用閃燈,好多時亦會被職員阻止,原因係請唔好騷擾到其他客人。
Wright---AVW16 發表於 2009-11-9 05:54 | 顯示全部樓層
星期五下午五點幾見呢部NX3732停左係馬市,到七點二左右都冇郁過,其實呢部野係正定蛇?

總係覺得蛇廠唔係太重用呢兩部歐四,因為唔係成日見佢行三黑
ryulky 發表於 2009-11-9 14:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-11-9 03:42 發表

路過就講一句,即使用閃光燈時並不涉及交通安全,亦會騷擾到其他人,同於公眾場合大聲講野無乜分別。

所以我自己在車內影相絕不會用閃燈。你去高級餐聽或酒店內影相,如果用閃燈,好多時亦會被職員阻止,原因係請唔好騷擾到其 ...

但樓主的相不是在車廂內, 巴士總站面積大,樓底高,如果只是閃一閃影張相的話對其他人的騷擾有多少呢?
彌敦道人多車多一樣有大把人用閃光燈影相,雖然不是影巴士,閃光一樣會騷擾途人影響路面, 而且更是移動中的車輛,
但閣下又會不會勸阻他們呢?

真不太明白,用閃光燈影巴士就算只是一張就等如對別人有影響/騷擾,
開腳架長時佔據巴士站的行人通道就不會對別人有影響 ...

0 去錯方向
da54 發表於 2009-11-9 14:37 | 顯示全部樓層

我覺得樓主在這個情況下 (不影響司機) 使用閃光燈是可以接受的。

問題只是用了這些低火數閃光燈,拍出來的質素通常都差。
HY671 發表於 2009-11-9 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2009-11-9 05:54 發表
星期五下午五點幾見呢部NX3732停左係馬市,到七點二左右都冇郁過,其實呢部野係正定蛇?

總係覺得蛇廠唔係太重用呢兩部歐四,因為唔係成日見佢行三黑 ...

又一怪論!沙廠唔派歐四行三黑 = 唔重視歐四
永遠懷念MJ
orange 發表於 2009-11-9 15:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ryulky 於 2009-11-9 14:19 發表

但樓主的相不是在車廂內, 巴士總站面積大,樓底高,如果只是閃一閃影張相的話對其他人的騷擾有多少呢?
# Z3 z* d' M  Z3 T巴士,鐵路,生活彌敦道人多車多一樣有大把人用閃光燈影相,雖然不是影巴士,閃光一樣會影響路面,而且更是移動中的車輛,
: @6 T8 ?' y$ b9 B但閣下又會不會勸阻他們呢?
* h1 c7 C( d$ G8 N1 l0 _  I巴士,鐵路,生活* ]2 H7 [& ^) m4 ~
真不太明白,用閃光燈影巴士就算只是一張就等如對別人有影響/騷擾,
; R* P8 G6 Z  z6 X$ T  Qhkitalk.net開腳架長時佔據巴士站的行人通道就不會對別人有影響 ...

呢個年代怪論何其多

擒日搭車經過機場後勤區,見到成班人一字排
開,企出馬路影X52,車上d人問"呢班人做乜"
益童學校,全民教育
河灣西 發表於 2009-11-9 16:24 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2009-11-9 14:42 發表

又一怪論!沙廠唔派歐四行三黑 = 唔重視歐四

請教:何謂三黑?
唔該!