hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大意外巴士司機
開啟左側

[問題] 大意外巴士司機

EE9255 發表於 2009-11-10 00:44 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2009-11-10 00:43 發表

來回...
22 mins 一單 N293 ?
gn3509 發表於 2009-11-10 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2009-11-10 00:44 發表
22 mins 一單 N293 ?

我最快都係半個鐘由旺角到翠林
唔知果位人兄講既係咪真喇
今期流行:690是原罪
jm1666 發表於 2009-11-10 00:45 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2009-11-10 00:17 發表

你認為無呢班神級carlo,一單N293要幾耐?
試過一單N293旺火至秀茂坪可以15min,但秀茂坪至翠林,用左20min....
N216 21km用緊60min行,N293 21.4km只係放50min行

但係,寶林北路都搞得掂,反而死係尚德大彎位....
...

我淨係講呢位出事師傅係特別快
其他師傅都係快,但係相對出事呢位師傅就較安全

我都知N293得50分絕對唔夠行,比我渣都會喪踩喇
反而我覺得N216班友仲癲過N293
 樓主| 4056 發表於 2009-11-10 00:46 | 顯示全部樓層

原帖由 KE7782 於 2009-11-9 23:31 發表

很久之前,你曾在本板說過98A有車長碌車,現在又說車長開得快。為何有這大轉變?

師兄,98A同N293一條日間一條通宵,淨係呢度已好大分別。就算而家,我都會話部分98A既人係度碌。因為事實歸事實,係碌就碌,係飛就飛,並唔係我既角度有轉變。
柏麗之戀
 樓主| 4056 發表於 2009-11-10 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 LZ4519 於 2009-11-10 00:31 發表

試過全程來回44分鐘...
n293班師傅真係喪...

你係咪講一單?來回44mins私家車都未必做倒...
柏麗之戀
EE9255 發表於 2009-11-10 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2009-11-10 00:17 發表

你認為無呢班神級carlo,一單N293要幾耐?
試過一單N293旺火至秀茂坪可以15min,但秀茂坪至翠林,用左20min....
N216 21km用緊60min行,N293 21.4km只係放50min行

但係,寶林北路都搞得掂,反而死係尚德大彎位....
...
咁又係...呢點我都覺得好野
N293 大大話話都要掟下寶琳路..個司機又唔係新手..
楂左咁耐...竟然死響新區道路上
Anpretext 發表於 2009-11-10 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 EE9255 於 2009-11-10 00:50 發表
咁又係...呢點我都覺得好野
N293 大大話話都要掟下寶琳路..個司機又唔係新手..
楂左咁耐...竟然死響新區道路上

無計, 將軍澳D路太直, 一唔留心真係好大獲
對比寶琳路意思不太大..
 樓主| 4056 發表於 2009-11-10 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 jm1666 於 2009-11-10 00:45 發表

我淨係講呢位出事師傅係特別快
其他師傅都係快,但係相對出事呢位師傅就較安全

我都知N293得50分絕對唔夠行,比我渣都會喪踩喇
反而我覺得N216班友仲癲過N293 ...

N216喪極都唔會唔要命,話晒客仔多

但N293相對地客較少,「責任感」可能因此降低。我記得我年頭睇網話有58分行,到半年前睇變左50,我都OO地咀...平時係出事呢個超級無敵喪司機先至做倒20分鐘旺鐵到康盛,即大概35分鐘走晒一單(旺火起計)。但平時普通快或者少少喪既司機都會用25-30分鐘先到康盛,全單大概45-50分鐘,即係岩岩好。 條線根本就唔夠跑,但做司機為左追時間要危險,值咩?都係打份工,點解唔穩陣d...

其實我年頭開始搭N293果陣搭佢車都唔算喪,起碼唔會衝燈/座跑/反線行車。但之後一次比一次喪﹛去到而家呢個地步,最終出事收場,我奇想係咪佢初入線果陣係正常,但佢見其他伙記做某d高難度駕駛動作佢又跟住做,同埋言談間學精左,於是有樣學樣,畀佢學倒了,卻唔夠其他同事清楚每個動作背後既危機(即經驗不足),未學行先學走,最後搞到咁!
柏麗之戀
GA6072 發表於 2009-11-10 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-11-10 00:32 發表

以我搭過不下百次N293既經驗,多數客落車時已備好散銀八達通
頂多係先落後上呢下耐啲
但係因為好少站係好多人同時上落,影響不大
基本上只係大時大節多生客,先會有乘客堆响落車門睇價錢搵散銀既情況 ...

小弟坐N293好多時係到站前已經俾左錢...
半夜三點後,N293 D carlo唔洗快都唔過鐘....
但係十二點至兩點,比半夜三點後每個站用多0.5-1.5分鐘,total係會用多一至三個字

N293行車時間係無預到有客,但偏偏N293客量又唔太差....
 樓主| 4056 發表於 2009-11-10 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2009-11-10 00:45 發表

我最快都係半個鐘由旺角到翠林
唔知果位人兄講既係咪真喇

22mins全單就冇可能了,但呢個司機22mins唔駛就夠你旺角到翠林。旺角去康盛20分鐘,去翠林畀佢衝落去一分鐘搞掂。
柏麗之戀