hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大意外巴士司機
開啟左側

[問題] 大意外巴士司機

gy9308 發表於 2009-11-10 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2009-11-10 00:53 發表

無計, 將軍澳D路太直, 一唔留心真係好大獲
對比寶琳路意思不太大..

還有將軍澳深夜的車流也不多
好多時就係當冇事
就踩到盡 唔留心
先係主因
3ASV467 發表於 2009-11-10 21:44 | 顯示全部樓層
原帖由 AP149 於 2009-11-10 20:53 發表

3月果時入過幾次將軍澳影ME9186柯打690,搭幾次N293都係佢渣,由旺火去到寶琳只係用左27分鐘,

沿途高速上落亞皆老街天橋,牛頭角道同對頭紅小爭位行,寶琳路抛過坐過山車,唔係停燈停站都唔踩迫力咁濟,但踩親都好鬼chok

同行友人落左車之後都話佢咁樣渣車遲早出事,仲有幾個N293 o既carlo都係渣到咁喪,果幾個唔知會唔會收歛下啦

想問下
某位姓池既師兄係唔係其中之一?

因為N293之中小弟只係搭過佢車
希望了解下該批carlo既態度
GA6072 發表於 2009-11-10 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 GU7060 於 2009-11-10 21:32 發表
小弟有個愚問:當時是否只有45分鐘由中環回將軍澳,因而發生事故?

應該唔係la...
無客話佢係之前出將軍澳隧道公路個彎位片得快,

應該只係佢突然傻左無收油....
加上短龍推頭,佢feel到快得劑,一落重brake反而變甩尾....之後....
GA6072 發表於 2009-11-10 22:02 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV467 於 2009-11-10 21:44 發表

想問下

池師兄一定唔係其中之一....
GA6072 發表於 2009-11-10 22:10 | 顯示全部樓層
即使N293被眾多人話快得離譜,係半夜既寶林北路既路面交通黎講,已是差不多最慢....
gn3509 發表於 2009-11-10 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2009-11-10 22:10 發表
即使N293被眾多人話快得離譜,係半夜既寶林北路既路面交通黎講,已是差不多最慢....

上行就係
馬游塘去寶林一段落斜就唔係咁講法喇

今期流行:690是原罪
jm1666 發表於 2009-11-10 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV467 於 2009-11-10 21:44 發表

想問下

池師傅係安全師傳,因為我見親佢都冇得抖
應該話..大部分7頭師傳都冇6仔咁搏同咁狼
當然我都有坐過6仔好安全
jm1666 發表於 2009-11-10 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2009-11-10 01:46 發表

道歉?想討論既可以討論,唔想既大可以潛水,冇人渣住枝鎗指住佢叫佢出文...

況且,呢d「威水史」唔止佢一個,同線仲有其他人係咁,投訴幾多次都冇用,唔爆出來係咪收埋收埋等第二次、第三次意外?最好九記有上層來睇倒呢d威水 ...

我都係對我自己既言論負返一個責任,
因為出文前我有考慮過會唔會對調查有影響
如果我覺得佢冇問題,我都唔會上黎講
倘若,真係有目擊證人因為睇完呢篇文而改證供/誇大
咁我只好講句無奈..因為都係果句,一單還一單
縱然佢駕駛態度瘋狂,但出事既只係在於一次
而且出事果陣我又唔係架車度,所以我絕對唔會妄加評論
又或者,佢果日渣得好慢呢?好多野我地都唔知
甚或佢d所謂「威水史」都唔可以作準同適用於當日
仲有,如果真係對板友造成不安我覺得道歉係冇問題
12A 發表於 2009-11-11 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 jm1666 於 2009-11-10 23:22 發表
我都係對我自己既言論負返一個責任,
而且出事果陣我又唔係架車度,所以我絕對唔會妄加評論

又或者,佢果日渣得好慢呢?好多野我地都唔知
甚或佢d所謂「威水史」都唔可以作準同適用於當日, h" g& @" G2 R0 d; n
仲有,如果真係對板友造成不安我覺得道歉係冇問題

認同, 過去 N293 的 威水史只能給大家參考之用
我唔希望有行家坐兩坐N293就抽水

正如我識人(非巴迷)會坐692, 而且都有一段長時間 (> 1年)
但佢唔係由將軍澳坐出來 (佢住大埔, 平時坐307轉692返工)
所以昨日問番呢件事, 佢都話我係坐692的一小部份, 路段唔同唔可以作準
提醒我要小心處理佢講的野
九巴十六 與你在 GA5505 相見
jm1666 發表於 2009-11-11 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2009-11-11 00:20 發表

認同, 過去 N293 的 威水史只能給大家參考之用
我唔希望有行家坐兩坐N293就抽水

正如我識人(非巴迷)會坐692, 而且都有一段長時間 (> 1年)
但佢唔係由將軍澳坐出來 (佢住大埔, 平時坐307轉692返工)
所以昨日問番呢 ...

其實我係好support 4056出呢篇"賽後討論"
因為司機駕駛態度係的確有問題,
只不過係,究竟幾時會爆煲,幾時出事?
好喇,出事喇..咁係咪應該更加要正視呢個問題
咁問題咁在那?既然有人投訴完,九巴都一於"處之泰然"
而且個行車時間根本就non-human
造就一班大皮車手係呢條線到
有人話威水史係批鬥果位師傅..
touchwood講句,聽日,後日又有同樣事件發生呢?
出呢篇文係希望要用呢一小撮威水史作為比班大皮車手借鑑
因為一車人生命係比佢地操控住