hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 電動車
開啟左側

電動車

cpowthbb 發表於 2009-11-10 13:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果有錢,你會買一輛嗎?
ER7526 發表於 2009-11-10 19:05 | 顯示全部樓層
俾在我嚟講,我一定唔會,第一:充電嘅設施唔夠,架車萬一冇電嘅話,搵充電設施都好麻煩,第二,電動車售價比一般汽車貴,如果我唔夠錢嘅話,我未必負擔得起!
dongfeng 發表於 2009-11-10 21:24 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

還有:
1. 其極速低,根據TD的發牌條件,不得使用車速上限逾50km/h的道路。
2. 部份型號為「熱狗」,在炎夏駕駛或乘坐,一定汗流浹背。
에이핑크 대박!
ricky_3339 發表於 2009-11-10 22:13 | 顯示全部樓層

有無電的問題, 電動車充滿電據資料顯示可走超過一百分里, 加上有電量顯示, 擔心的話可充滿電才出發, 就好似手提電話一樣, 你不會再著充電器出街, 但你會差足電才出門口, 加上將來充電設施必會普及.
再說, 如果用車頻率高, 電動車的確可以節省好多錢, 加上現時牌費平, 長遠使用會省好多錢.
i-MiEV 好似是有冷氣的?
cu5437 發表於 2009-11-10 22:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| cpowthbb 發表於 2009-11-10 22:58 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

今日星島日報話充電1次是$3,可走20-30公里。至於一部電動車價錢是多少呢?
homanbean 發表於 2009-11-11 00:21 | 顯示全部樓層

如果充一次電只係3蚊
咁又真係抵喎

回正題 俾我我未必唔考慮電動車
不過應該唔會考慮果架my car
個樣薯過薯仔
仲要極速得64kph 咁咪行龍翔道都俾巴士過頭
咁低極速既車 如果有d固定既短途目的地要成日去
先至有d用 如果有機會要上公路 真係唔洗諗

-   知足者自然常樂   -
 樓主| cpowthbb 發表於 2009-11-11 08:19 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

以新牌只可50KM而言,電動車可謂比較好的選擇。到可轉正式牌,換大馬力的汽車都未遲。
hkbw 發表於 2009-11-11 08:52 | 顯示全部樓層
原帖由 cpowthbb 於 2009-11-11 08:19 發表
以新牌只可50KM而言,電動車可謂比較好的選擇。到可轉正式牌,換大馬力的汽車都未遲。

新牌最高行到70KM, 仲可以上高速公路, 呢部唔得WO..
反而咁諗, 用呢部車做學車, 呢年都應該搵唔少..
殺雞焉用牛刀?!
cn2661_2d32 發表於 2009-11-11 11:16 | 顯示全部樓層

心諗......大家唔記得左電池老化的問題.
手機舊電用一年都容量小左好多
電動車問題仲大.一係就叉住佢成日.滿晒都仲叉緊.
一係就狂用盡晒再狂叉.充放頻率奇高,舊電損耗一定唔細.
維持成本已係個問題.都唔知舊電可捱幾耐,換一次幾錢
就算唔係錢ge問題,你出發果陣佢話滿電,行到去下個街口佢冇啦啦淨番10%電
相信用開notebook的朋友都見過.
果陣我都唔知架車番轉頭都夠唔夠力.
你要明白Li-ion電池,最忌長期叉飽,亦最忌完全放電.
連notebook都解決唔到呢個問題.好難叫我大拿拿ling十幾廿皮買部唔知幾時行得同行得幾耐ge車.
錢事小.時間事大.有日我想去開會,楂左架車落紅隧口佢話仲有70%,
一落紅隧佢得番10%.分分鍾唔夠力上番對面岸.咁我點.
call拖車唔洗時間?調頭泊車唔洗時間?好恐怖