hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴車長吹水話
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 城巴車長吹水話

nwfb1601 發表於 2009-11-14 14:45 | 顯示全部樓層

原帖由 KP3805 於 2009-11-14 09:19 發表

早排坐 488 @ 592
架車在香隧過唔到 30km / h

算吧啦......NC 豪係要 run 順0左先至會跑得快 D。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
kay 發表於 2009-11-14 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2009-11-14 09:16 發表

而家都試過有 Cityflyer 行 962 系
我仲要見過唔至一次
不過 962 系唔用好力 D 既車
早繁行屯公真係想塞死其他線
本身屯公又塞 , 其他巴士爬頭都難
962 系再上斜慢 , 阻住人地返工 .. 博俾人嘈咩
所以 962 系要一  ...

唔係話有E11收工車行962咩?
世界很簡單 人類很複雜
cummins 發表於 2009-11-15 02:58 | 顯示全部樓層
原帖由 manghk2009 於 2009-11-13 00:50 發表
今午在龍門居食飯,幾名城巴車長在吹水,說屯門車廠廠長把馬力好同新車比天水團行,沒有力行962有冇網友聽過不過這個幾月真是好少好車行962,其實港島是否可以轉幾部馬力好D車入屯門,比十幾蚊坐烏有時連位都冇得坐,連輕鐵內部 ...

562 @ 962 is a very good example.. 沒力
Cummins ISMe-335
Wright---AVW16 發表於 2009-11-15 08:03 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2009-11-14 00:50 發表

我今日中午先見到某架 23xx 行 962...
唔好見到兩架車就話「渣都冇得剩」....

但唔代表九架車都係走屯門嘛

不過始終覺得,係而家既情況,低地台車應該優先派返去市區線,而非跑長途。我知dent比較好力,可惜港島人應更加需要佢地既低地台。

或者,柴灣區而家有788同789唔駛跑柴灣斜,可否將呢兩條線既龍調去屯門?(又或者102既都得)
da54 發表於 2009-11-15 09:06 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2009-11-15 08:03 發表

你明唔明咩叫「渣都冇得剩」?即係一架行屯門的歐三躉都無。
呢個係你自己講出黎,而家又拗「唔代表九架行晒屯門」。

希望你貼文前諗清楚,唔好前言不對後語。
kay 發表於 2009-11-15 09:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2009-11-15 08:03 發表

不過始終覺得,係而家既情況,低地台車應該優先派返去市區線,而非跑長途。我知dent比較好力,可惜港島人應更加需要佢地既低地台。

或者,柴灣區而家有788同789唔駛跑柴灣斜,可否將呢兩條線既龍 ...

我反而想知d乘客對巴士既要求有幾多。。。。
港島人要低地台,我覺得只係d議員係又爭取唔係又爭取。
甚至講講下走去講新車,明知人地資源好有限架啦(尤其ctb)

至於覺得巴士行得慢既,一早轉搭其他交通工具啦,仲駛乜受氣。
不過以城記係大西北既進取程度,深信這些影響係好有限囉。
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| manghk2009 發表於 2009-11-15 10:58 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2009-11-15 09:16 發表

我反而想知d乘客對巴士既要求有幾多。。。。
港島人要低地台,我覺得只係d議員係又爭取唔係又爭取。
甚至講講下走去講新車,明知人地資源好有限架啦(尤其ctb)

至於覺得巴士行得慢既,一早轉搭其他交通工具啦,仲駛乜受氣。 ...

其實我自己有車就上,不過比十幾二蚊連位都冇得坐,又坐到烏點死,不過話番轉頭如果962是九巴行便會有新車坐,不過沒有城巴多車行都死,961早上九點半後都要等十幾二十分鐘一班車
KC3555 發表於 2009-11-19 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 manghk2009 於 2009-11-13 00:50 發表
今午在龍門居食飯,幾名城巴車長在吹水,說屯門車廠廠長把馬力好同新車比天水團行,沒有力行962有冇網友聽過不過這個幾月真是好少好車行962,其實港島是否可以轉幾部馬力好D車入屯門,比十幾蚊坐烏有時連位都冇得坐,連輕鐵內部 ...

昨日聽到962班司機講話,近幾日車況好左,起步反應又夠快,手軚又輕。
(我估可能同你同一個車長講)
我自己會覺得,車廠安排派車,派車的部門都未必知部車性能係點,可能係個車長咁啱執唔到好籤。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
石頭 發表於 2009-11-22 14:00 | 顯示全部樓層

或者,柴灣區而家有788同789唔駛跑柴灣斜,可否將呢兩條線既龍 ...

咁講真,962呢條通勤線要低地台黎做咩?

低地台本來係for輪椅客ga ma~而且會令962少左位坐~