hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 應該加強執法阻止紅小係過海隧道口落客 ...
開啟左側

[其他] 應該加強執法阻止紅小係過海隧道口落客

64K 發表於 2009-11-15 14:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

好多過海紅小係香港往九龍方向
出隧道過收費亭之後
係巴士站之外停車落客
明明已經出告示警告唔比咁做
不過紅小為客照做可也
警方同隧道公司應該加強執法
大力阻止呢種行為
令紅小司機唔敢再係隧道口落客

我的愛線——888!
682愛好者 發表於 2009-11-15 15:04 | 顯示全部樓層
小弟愚見:
既然紅頂小巴可以作為隧巴乘客的alternatives
多少也能幫助消化過海巴士的客量
為何不乾脆容許紅頂小巴於特定位置落客
例如巴士站的最尾端
偷一些行人路的位置
足夠一, 兩輛小巴盡快落客
而要趕盡殺絕呢!?
(當然, 為了縮短小巴的逗留時間
應該明文禁止於該處上客)
歡迎狠批
JN6854 發表於 2009-11-15 19:14 | 顯示全部樓層
其實一早已經明文規定禁止紅小0係隧道口上落客
唔止紅隧 西隧都會有客0係隧道口落

如果要強硬執行0既 就請警方派員守住隧道口
但係隧道公司會唔會選擇咁做係另一回事
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
TankKingEH9697 發表於 2009-11-15 21:21 | 顯示全部樓層

除左紅小 平時都有唔少私家車o係巴士站外落客
坦克王EH 9697
大傻哥 發表於 2009-11-16 00:26 | 顯示全部樓層
GF2158 發表於 2009-11-16 02:27 | 顯示全部樓層
原帖由 682愛好者 於 2009-11-15 15:04 發表
小弟愚見:
既然紅頂小巴可以作為隧巴乘客的alternatives
多少也能幫助消化過海巴士的客量
為何不乾脆容許紅頂小巴於特定位置落客
例如巴士站的最尾端
偷一些行人路的位置
足夠一, 兩輛小巴盡快落客
而要趕盡殺絕呢! ...

巴士站尾本身已經畫左兩個巴士泊車位係度...
果兩個位都係巴士公司好辛苦咁爭取番黎既...
換轉係小巴...一定唔會批...

其實警方係有執法既, 不過佢地次次都係揀車流少既時間捉呢D車
巴士迷....真係過癮=__=
3bx 發表於 2009-11-16 13:30 | 顯示全部樓層

政府係紅隧偏幫巴士已經做得好多,
若警方趕盡殺絕,結果可能會係小巴/私家車會
有合法的上落客區。
Wright---AVW16 發表於 2009-11-17 06:26 | 顯示全部樓層
西隧都算安全架啦,起碼巴士站之後有一大段行人路
238X 發表於 2009-11-17 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 64K 於 15/11/2009 14:25 發表
好多過海紅小係香港往九龍方向
出隧道過收費亭之後
係巴士站之外停車落客
明明已經出告示警告唔比咁做
不過紅小為客照做可也
警方同隧道公司應該加強執法
大力阻止呢種行為
令紅小司機唔敢再係隧道口落客 ...

但你又唔諗下,過海巴士好多都慢到嘔,
亦唔係度度搭港鐵好 (往紅隧出口尤甚),
好多時搭小巴咁做都係迫不得已。
(當然我自己未試過,亦唔會咁做)

學 2 樓話齋,諗下將隧道口落客合法化仲好。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
tonytsang_hk 發表於 2009-11-19 20:04 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2009-11-17 23:05 發表

但你又唔諗下,過海巴士好多都慢到嘔,
亦唔係度度搭港鐵好 (往紅隧出口尤甚),
好多時搭小巴咁做都係迫不得已。
(當然我自己未試過,亦唔會咁做)

學 2 樓話齋,諗下將隧道口落客合法化仲好。 ...

法係死 人係生 反而法律背後果樣野先係最緊要..