hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 爆發力十足的TD
開啟左側

爆發力十足的TD

千年 發表於 2009-11-16 02:03 | 顯示全部樓層

258D果四部觀塘廠TD豪跑屯公真係好正…

另外坐過12米GY牌TD豪行42c跑龍,呈翔道都幾正!

不過其實11米D10A好多都唔錯既…

講td豪我講多小小, 我反而覺得城巴批11米TD豪唔知點解咁差!!

人地九記,大家都係TD豪,點解能好咁多呢?我真係唔明呀!
C234 發表於 2009-11-16 13:49 | 顯示全部樓層
九巴同批td tune過黎
AD18 發表於 2009-11-16 14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2009-11-15 23:57 發表

原本掛61X線的GY8158同樣強勁TD富豪。

架車仲係掛緊 61X 果陣 , 我有次坐 GX2903 行 59M
係小欖果條大斜就係比呢架 GY8158 高速抽過  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
3AV-HF4113 發表於 2009-11-16 15:59 | 顯示全部樓層

原帖由 千年 於 2009-11-16 02:03 AM 發表
258D果四部觀塘廠TD豪跑屯公真係好正…

另外坐過12米GY牌TD豪行42c跑龍,呈翔道都幾正!

不過其實11米D10A好多都唔錯既…

講td豪我講多小小, 我反而覺得城巴批11米TD豪唔知點解咁差!!

人地九記,大家都係TD豪,點解能好咁 ...

城巴批11米TD,E廠唔知,但S廠...日日畀 40 批 carlo 碌到頹曬,每次坐親都有 d 暈車浪...
我懐疑有冇保養 tim... 把聲'擦'曬 + 勁熱(好似快要燒車咁)
最差 ge 9XX 應該係 #927(GZ690) 同 #935(GZ6498),行平路都冇力...

另外,唔知而家 43X 部 HA437 點 le? 當年掛 40 係好屈機的
GL390 發表於 2009-11-16 18:20 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

有部分D10A都唔錯的
91M的HL7646同HL7308就係例子
HL7308近排勁左
yhc_09 發表於 2009-11-16 20:04 | 顯示全部樓層
講起TD豪..一定要講下屯廠個堆後備TD
搭過好幾次GY4088/GY7128
平路速度又快...上欖斜一陣就ko..仲會爬車
完成整條屯公14分鐘到都得

我試過搭JT647@960係屯公小欖去屯門
JT647以唔算特別快既速度過左HA7569@258D
個陣車唔算多..
3ASV467 發表於 2009-11-16 20:44 | 顯示全部樓層

原帖由 GL390 於 2009-11-16 18:20 發表
有部分D10A都唔錯的
91M的HL7646同HL7308就係例子
HL7308近排勁左

HL9837

近排天氣凍返唔小
豪偈車既表現多數有所提升
av220 發表於 2009-11-16 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-11-16 14:11 發表

架車仲係掛緊 61X 果陣 , 我有次坐 GX2903 行 59M
係小欖果條大斜就係比呢架 GY8158 高速抽過  

GX2903  同GW7052 係我坐過最廢既TD 豪............
GX2903 行63X 時, 仲衰過吉蘭, 吉龍.........

其餘既唔駛多講, 表表者有:
HC2110, GY8158, HA7569,  GY8271, GX7271,......
沙廠既HC1841 都唔差, 坐滿仲可以越上越有.
連21 既HC1231, 司機趕食飯狂踩, 初段上到60 劈入牛池灣站, 後段抽二線爬頭, 都有40+
noah 發表於 2009-11-16 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 yhc_09 於 2009-11-16 20:04 發表
講起TD豪..一定要講下屯廠個堆後備TD
搭過好幾次GY4088/GY7128
平路速度又快...上欖斜一陣就ko..仲會爬車
完成整條屯公14分鐘到都得

我試過搭JT647@960係屯公小欖去屯門
JT647以唔算特別快既速度過左HA7569@258D
個 ...

咁講法gy4088都好一般啫,我試過坐hb2123@62x以唔算特別快的速度
響同一位置過左架私牌的gy4088
FX2556 發表於 2009-11-17 01:55 | 顯示全部樓層

GY2825 聽講依部又唔差去邊 ....
果次搭住 GL7903 見住佢落汀九橋 ... 打後已經俾佢遠遠咁放甩 ...
LEYLAND OLYMPIAN