hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 爆發力十足的TD
開啟左側

爆發力十足的TD

3158 發表於 2009-11-18 17:36 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2009-11-17 23:40 發表

HB2155

呢部個人覺得麻麻 .. 起步太慢 .. 不過公路表現都算理想。
(我坐佢行 75X)
不要後悔 大家盡力
AL_29 發表於 2009-11-18 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 3158 於 2009-11-18 17:36 發表

呢部個人覺得麻麻 .. 起步太慢 .. 不過公路表現都算理想。
(我坐佢行 75X)

行得多71B呢D養老線,預左而家都唔會好好
不過以前掛57m,再之前既11K,217P...真係爽到不得了

P.S 想問下而家右邊咩廣告
GU9338 發表於 2009-11-18 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2009-11-17 23:40 發表

其實總體黎講11m 車靚過12m
感覺上GN2729,GN2841都唔算太top,不過GN4081就真係唔得
1波25km/h左右,約2100轉上2波,之後45km/h,約2000轉上3波....真係嚇死人

雖然120架TD AV未坐過晒,不過我自己坐過覺得靚既TD AV, ...

GX 8561 幾個月前搭過行 89D ,上黃泥頭仲慢過 3AD  ...
請用文明來說服我。
3158 發表於 2009-11-18 18:15 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_29 於 2009-11-18 17:59 發表

好似安信 ..

另外我覺得 GY7604 的表現亦都好差 , 起步慢水箱嘈 ..
不要後悔 大家盡力
ML29 發表於 2009-11-18 19:54 | 顯示全部樓層

感覺上GN2729,GN2841都唔算太top,不過GN4081就真係唔得
1波25km/h左右,約2100轉上2波,之後45km/h,約2000轉上3波....真係嚇死人

雖然120架TD AV未坐過晒,不過我自己坐過覺得靚既TD AV, ...

剛好想起上次坐過86號線的GX9743,表現又是令人失望,
獅隧上斜極慢,平路也像踩不起的樣子。
We're part of The Go-Ahead Group
HB00610 發表於 2009-11-19 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2009-11-18 17:59 發表

行得多71B呢D養老線,預左而家都唔會好好
不過以前掛57m,再之前既11K,217P...真係爽到不得了

05年有次搭HB2155行57M

坐到8成滿係可以上深井爬架比佢更吉的LY6518@58X…

好記得有一期搭呢架車在57M, 頭10次都飛車

第11同第12次…碌車了。
HB00610 發表於 2009-11-19 01:33 | 顯示全部樓層

原帖由 JE1262 於 2009-11-17 20:50 發表

GN, GP既12米都係一架架唔同既~
GN靚既有GN2729, GN2841, GN6122, GN6291, GN7088, GN4157. GN4179, GN7836等等
GP靚既有GP7179, GP7295, GP7387, GP6298, GP8170, GP8186, GP7618, GP6274等等

GN同GP一般or ...

U廠的GN4738都係正車一架…有次搭中佢夜行67M返屯門, 坐8-9成滿人都可以在屯門公路見車過車…

之前搭佢行52X幾次, 有時都在屯門公路斜路位爬番兩三架巴士先收手…

但係GN8326就真係麻麻…
HB00610 發表於 2009-11-19 01:40 | 顯示全部樓層

不過HB610都唔錯就係, 以前搭66開坦克開密龍成日都俾佢在屯公爬頭。

在59M個人覺得GY2770同GY9660(呢個掛牌位掛過DY4190)會唔差得過HB610…

早兩個星期搭中GY2770出荃灣見車過車, 而GY9660就搭過佢企十幾個返屯門上斜"最慢"都有50, 同埋又見車過車。

前一晚搭GY6694行59X返屯門, 快富街已經坐滿, 架車最後企十幾個上荃灣路

咁的可以三波上哂油柑頭, 二波尾上深井, 去到小欖追到GN921@61X, 然後高速爬頭+放到佢無影…

架車係醒到完全唔似載左咁多人, 如果67X批D10A豪咁的負磅, 屯公唔落一波都偷笑…

Wright---AVW16 發表於 2009-11-19 06:08 | 顯示全部樓層
上面有人講GZ2531,幾星期前坐過,剛年驗完,半滿,出荃灣上城隧未轉彎已經跌左落二波,相反GZ3109同HC1802個三波可以keep耐一D。不過唔知係本身部車唔掂,定係只係年驗過後既調整

不過最爽都係有一次坐GZ9464,夜更尾轉入沙田,架車企滿人,係城隧公路落斜時係快線高速爬一部46X既dent,我係導航位見到咪錶有成78km/h,載住咁多人都有咁既表現,超勁!之後一段公路都keep到>70km/h
HV7025 發表於 2009-11-19 20:09 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2009-11-17 19:04 發表

依架野一時一時,
可以好勁, 又可以廢過批D10A

HC1237既表現的確係一時時
好力起上來可以好勁, 但更多時候表現平平無奇, 什至比GX8561更差

清水灣道最好力既TD豪始終係GY8158
呢部就算係夏天頂閘上斜都好快
GY6588亦有唔錯表現
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵