hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 《左右紅藍綠》420萬新界人用唔著高鐵
開啟左側

《左右紅藍綠》420萬新界人用唔著高鐵

2856 發表於 2009-11-19 19:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

《左右紅藍綠》鄺俊宇:420萬新界人用唔著高鐵
http://www.youtube.com/watch?v=yq9IMVqpTAQ

點解政府唔聽取民間意見,係都要將高鐵香港總站起係西九龍?
起係西九, 造價比專業聯盟錦上路方案貴幾百億

再者, 如果高鐵站起係錦上路.可以順便發展錦田做新市鎮同工商業區
為新界西居民提供就業機會
s3n354 發表於 2009-11-19 20:04 | 顯示全部樓層
原帖由 2856 於 2009-11-19 19:46 發表
《左右紅藍綠》鄺俊宇:420萬新界人用唔著高鐵
http://www.youtube.com/watch?v=yq9IMVqpTAQ

點解政府唔聽取民間意見,係都要將高鐵香港總站起係西九龍?
起係西九, 造價比專業聯盟錦上路方案貴幾百億

再者, 如果高鐵 ...

咁放錦田係咪會有280萬人用唔著高鐵?
咁赤鱲角機場咪690萬人用唔著(當東涌有10萬人住) 執左笠十世?

唔該唔好分化香港, 無能政棍當香港人白痴
buslegohh 發表於 2009-11-19 20:23 | 顯示全部樓層
菜園村是否真的值得保留?????????????????????????????????/
IFC是否真的只可用鐵路連接西九?????
巴士(經荒廢的了西隧)呢?????
巴士轉高鐵不可以嗎????

希望以上言論不會引起不滿

評分

參與人數 3aPower -4 收起 理由
edhong -2 濫用標點符號
天空之神 -1 同一句中使用過多標點符號
gn3509 -1 濫用標點符號

查看全部評分

682愛好者 發表於 2009-11-19 20:34 | 顯示全部樓層

原帖由 buslegohh 於 2009-11-19 20:23 發表
菜園村是否真的值得保留?????????????????????????????????/
IFC是否真的只可用鐵路連接西九?????
巴士(經荒廢的了西隧)呢?????
巴士轉高鐵不可以嗎????

希望以上言論不會引起不滿 ...
片段中引用的IFC->西九高鐵站方法
竟然是由香港站前往柯士甸站
香港->九龍->奧運->南昌->柯士甸
南昌站要途經大堂轉綫
減去與九龍站前往高鐵站的步行時間差額
也難怪要花42分鐘......

另外, 港鐵大可以考慮
把機鐵乘客的九龍站接駁服務
延伸至高鐵乘客適用
(同樣是出示車票作實)
不但可以方便更多乘客
也可以減少接駁巴士的空載率
NEO_962 發表於 2009-11-19 20:36 | 顯示全部樓層
對唔住都要講句
果個議員真係好煩, 起係錦田又點?區區一個菜園村, 點解要犧牲未來咁多年既利益?
商業中心仲係係九龍區同HKI, 係錦田方便到新界人又點? (雖然我都係新界西既人)
交通唔方便, 又點叫商業旅客黎香港?  
到時起好冇人用, 又要黎嘈又搵邊個鬧? 再唔用內地高速鐵路連接, 香港既商業地位一定有所影響
加上錦田本身已經有跑狗返大陸, 搭陣車返出元朗市又有B1 B2, 點解一定要有埋高鐵, 係咪為爭取而爭取呢?
發展錦田做新市鎮同工商業區,  發展係好, 但係一味發展做市鎮係咪真係咁有用先
錦田呢個地方, 始終要有排搞, 唔係一條高鐵就搞得掂, 相比之下, 西九龍要發展就易得多(基建+近本身商業區)
既然係咁點解唔好好咁用西九呢塊地呢?
錦田, 仲有更好既用途等緊佢....

要challenge既話, 咪又話官商勾結......
P.S. 新界420萬人....數字上係420萬, 新界西佔既呢?   既然權衡唔到各區利益既話, 咁點解唔拉個平衡, 放係市中心地帶呢?

053h4 發表於 2009-11-19 20:39 | 顯示全部樓層
kychung 發表於 2009-11-19 21:25 | 顯示全部樓層

段片裡面D觀點純椊老調重彈
仍然係一堆靠穿鑿附會黎自圓其說ge講法
呢D論點其實呢度早前已經有好詳細ge討論

呢段片其實我早幾日已經無意中響電視睇到
片中人兄七情上面肉緊到不得了
我聯想到文革時D紅衛兵號召造反ge情景
(不喜勿插)
南粵急行 rail.kychung.com
a_drew 發表於 2009-11-19 22:45 | 顯示全部樓層
連美國都要大搞高鐵, 更要向中國輸入技術
香港個班食估不化反高鐵既人幾時先醒??
238X 發表於 2009-11-19 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 19/11/2009 22:45 發表
連美國都要大搞高鐵, 更要向中國輸入技術
香港個班食估不化反高鐵既人幾時先醒??

佢地反咩高鐵呀,只係逢大陸事物必反,連帶逢政府必反。

我個 Facebook 上面十個有九個都係反高鐵,
仲有向鐵路迷正面進攻,大有「蟻多螻死象」之勢,
相信各位理據再好十倍,恐怕都無用武之地...

註:謝站友 053h4 提醒。
第二段的「反高鐵」只係方便大家討論之用,
其實質已經在第一段有所註明。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2009-11-19 23:31 | 顯示全部樓層