hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 新高鐵方案問答大會
開啟左側

新高鐵方案問答大會

Kaix 發表於 2009-11-28 15:36 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2009-11-27 22:04 發表
香港人成日鬧共產黨, 其實有d人名副其實係共產黨

派錢已經係共產喇

有人話唔花600億起高鐵,
用個600億派錢喎 每人分到一萬喎

全港突然多左600億流動資金,諗下後果會點??
DIH 發表於 2009-11-28 17:03 | 顯示全部樓層
政府唔用呢600億起鐵路,唔等於會派錢;
政府用了呢600億起鐵路,唔等於冇錢派。

所以捉住呢個論點的人根本就有邏輯錯誤,絕對係誤導。
a_drew 發表於 2009-11-29 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-11-22 12:57 發表
樓主大致都整合了我的疑問,語調恰當。
我還有一個提問:
「聯盟」有哪些成員?他們的背景為何?例如最高學歷、現職、相關經驗等。
若有政治聯繫,亦請一併列出。
若有人不想公開身份,可以不公開姓名,只列出上述的資歷。

希望28 ...

公共專業聯盟是一個獨立、以會員為基礎的非牟利組織,並歡迎所有持相同理念的專業人士加入。聯盟採取網絡結連模式,以公開、公平的原則運作。會員可以自由發起及參與聯盟旗下的專題工作組 (Issue TaskGroups),履行聯盟的使命。至於聯盟內部的組織和協調工作,則交予三個由會員中選出的委員會負責:即策略委員會、管理委員會及傳訊委員會。
使命
  • 倡議 2012 雙普選
  • 透過專業分析監察政府施政
  • 發表專業意見以維護公眾利益
  • 彰顯專業獨立、自由、誠信的核心價值
架構
組織原則
  • 採取網絡結連模式,盡量減少等級架構,促進思想交流和互動
  • 成立小型委員會及專題工作組,形成星形體系,各有清晰功能
  • 側重網上溝通,減省開會時間及繁複的統籌工作

策略委員會
主席 : 黎廣德
副主席 : 莫乃光, 梁繼昌
司庫 : 高德禮(George Cautherley)
成員 : 龍家麟, 郭榮鏗, 方保僑, 馮可立, Robin Sarah Bradbeer, 梁兆昌, 吳永輝
策略委員會增選委員 : 熊子弦, 任建峰, 韋志堅, 甄文星
herman15hk 發表於 2009-11-30 01:42 | 顯示全部樓層

聯盟話西九服務唔到新界,
不過不論西九定錦上路都唔係為新界東人服務
因為兩個方案由新界東出發都比上福田慢
少甜啊唔該
Kaix 發表於 2009-11-30 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2009-11-29 14:42 發表
公共專業聯盟是一個獨立、以會員為基礎的非牟利組織,並歡迎所有持相同理念的專業人士加入。聯盟採取網絡結連模式,以公開、公平的原則運作。會員可以自由發起及參與聯盟旗下的專題工作組 (Issue TaskGroups),履行聯盟 ...

佢地連咩叫專業都唔知

以為一大班不同界別專業人士去討論,所得結論就係專業

一個醫生+一個律師去討論工程,所得結論就係工程專業??

專業人士一離開自己範疇,就已經唔係專業人士喇,如果唔係又點叫專業

a_drew 發表於 2009-11-30 02:13 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2009-11-30 01:42 發表
聯盟話西九服務唔到新界,
不過不論西九定錦上路都唔係為新界東人服務
因為兩個方案由新界東出發都比上福田慢

算罷啦! 佢地講咩都聽唔入耳架啦! 岩岩畀人抬走個班d死硬派示威常客
係高鐵唔理你總站係邊, 宜家連起都唔畀你起!
一時又話共匪入侵、解放軍木馬屠城、一時又話催毀香港文化、
一時又話割裂新界, 一時又話鑽地爆破沖擊波搞到死人冧樓家破人亡
最可笑係話宜家發展太快適應唔到, 要慢慢發 (宜家香港
慢慢發緊啦, 不過係發霉姐)!!
總之講到2015年高鐵通車之日就係香港世界末日之時

ahbong 發表於 2009-11-30 02:26 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2009-11-29 14:42 發表

公共專業聯盟是一個獨立、以會員為基礎的非牟利組織,並歡迎所有持相同理念的專業人士加入。聯盟採取網絡結連模式,以公開、公平的原則運作。會員可以自由發起及參與聯盟旗下的專題工作組 (Issue TaskGroups),履行聯盟的使命。至於聯盟內部的組織和協調工作,則交予三個由會員中選出的委員會負責:即策略委員會、管理委員會及傳訊委員會。
使命
  • 倡議 2012 雙普選
  • 透過專業分析監察政府施政
  • 發表專業意見以維護公眾利益
  • 彰顯專業獨立、自由、誠信的核心價值

睇呢班專業聯盟既使命,好難令人唔懷疑又係在社會上搵議題爭取曝光,撈取政治本錢。

好似今日遊行,傳媒得幾十字既新聞稿,無見報,佢地就同警方抗爭,製造衝突企圖增加曝光率。

起一條鐵路,要搞到訓政府總部?件事有咩咁大事大非?我覺得佢地咁做真係好露骨... 好難睇
a_drew 發表於 2009-11-30 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-11-30 02:26 發表

睇呢班專業聯盟既使命,好難令人唔懷疑又係在社會上搵議題爭取曝光,撈取政治本錢。

好似今日遊行,傳媒得幾十字既新聞稿,無見報,佢地就同警方抗爭,製造衝突企圖增加曝光率。

起一條鐵路,要搞到訓政府總部?件事有咩咁大事大 ...

宜家D人郁D就衝擊政府總部 , 都預左架LA
高鐵PASS左, 佢地下一個PROJECT係港珠澳大橋!!
DIH 發表於 2009-11-30 16:43 | 顯示全部樓層
原來我有朋友工作的地方有人係專業聯盟成員,佢地同事唔係聯盟既都企埋一邊睇戲。

即係咁囉,「公共專業聯盟」同「民主建港聯盟」差唔多,都係名一個嗟。
epsilon 發表於 2009-12-1 00:51 | 顯示全部樓層

等我贈一個最無懈可擊兄嘅反對理據畀反高鐵人士先,
就係馬雅人已經斷定2012年係世界末日,
搞咁多大龍鳳都趕唔切2012年前通車,
嗰600幾億洗嚟都多此一舉啦,
而家派畀香港市民一人一皮嘢洗下過下癮好過啦!

同樣理據可以用於否決2017、2020雙普選