hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 大家對用Panasonic FX-7影巴士意見如何?
開啟左側

大家對用Panasonic FX-7影巴士意見如何?

KZ5600 發表於 2005-10-25 14:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟正因資金問題,
一直唔捨得買入門機,
只能用家父的FX-7影車,
但係而家已經用到忍無可忍。

其實大家覺得用FX-7黎影巴士意見如何?
本人的答案:完全唔掂,因為呢D機唔係俾人影巴士的

我係咪有必要換機?
chicken 發表於 2005-10-25 16:05 | 顯示全部樓層
影巴士睇你點影jei........fx7起碼都有3x o.zoom 同image stabilizer啦.....我唔覺得有咩問題....
雞...
hkbw 發表於 2005-10-25 18:29 | 顯示全部樓層
[ref=402698]KZ5600[/ref]  在 2005-10-25 14:23 發表:

小弟正因資金問題,
一直唔捨得買入門機,

我係咪有必要 ...

咁閣下認為又有邊隻機係俾人影巴士用的呢?!

以下幾款樓主又認為係咪俾人認巴士用的呢??
Canon Powershot A40
Canon Ixus 430
殺雞焉用牛刀?!
hr1918 發表於 2005-10-25 19:18 | 顯示全部樓層

[ref=402737]chicken[/ref]  在 2005-10-25 16:05 發表:

影巴士睇你點影jei........fx7起碼都有3x o.zoom 同image stabilizer啦.....我唔覺得有咩問題....

我諗樓主係覺得部機功能唔夠卦,3x 光學zoom同OIS的確唔少場合都用得著,不過實際上FX-7呢類機既對像都只係一般影生活照既用家同年輕一代 ,拍攝模式只有全自動同場景mode,連手動功能都無,難免會有人覺得有所不足,當然大前題樓主本身係咪真係因為覺得功能唔夠唔夠自己發揮而想換機,定係覺得機細唔夠pro..須知道部機功能多d全面d只係0係技術配合下增大拍攝既成功機率,唔代表一定影到好相,無技術既比部1Ds都係影出一堆爛相...
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
orange 發表於 2005-10-25 20:37 | 顯示全部樓層
[ref=402899]hr1918[/ref]  在 2005-10-25 07:18 PM 發表:
我諗樓主係覺得部機功能唔夠卦,3x 光學zoom同OIS的確唔少場合都用得著,不過實際上FX-7呢類機既對像都只係一般影生活照既用家同年輕一代 ,拍攝模式只有全自動同場景mode,連手動功能都無,難免會有人覺得有所不足,當然大前題樓主本身係咪真係因為覺得功能唔夠唔夠自己發揮而想換機,定係覺得機細唔夠pro..須知道部機功能多d全面d只係0係技術配合下增大拍攝既成功機率,唔代表一定影到好相,無技術既比部1Ds都係影出一堆爛相...

或者咁講,細機無錯功能係全自動化,但起碼影相時唔使諗咁多快門
光圈呢o的咁技術層面既野,簡簡單單按快門就影到張相.

當然如果樓主有心想改進自己攝影技術,或學多o的野,買大機當然
係指定動作,否則不如先好好利用而家手上既FX7,學下點構圖,掌握
部機快門時滯(time lag)會更加幫到你
tse0856 發表於 2005-10-25 23:07 | 顯示全部樓層
有幾唔掂呀,我成日都係用FX-7咁影啦
咁你又唔夠錢,唔係點 ?
89B 發表於 2005-10-27 02:05 | 顯示全部樓層

我的別用過Minolta X>CASIO Z3>Ricon R1>Nikon S2(now~)

都不是部部影到車,好似Ricon同Nikon雖然有運動mode,
但日光日白影車用運動mode都鎖不住架車~...有時仲出手震警告#:-X
反而以往部Z3有21個場景中都無運動mode,但都對焦鎖得住架車;)
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
fw1321 發表於 2005-10-27 23:30 | 顯示全部樓層
[ref=402698]KZ5600[/ref]  在 2005-10-25 14:23 發表:

小弟正因資金問題,
一直唔捨得買入門機,

我係咪有必要 ...

呢部機都唔係咁差O乍? 五百萬像, 三倍光學變焦,
要影巴士大把地方都得啦! 幾年前我用第一部 DC
(Kodak DC3400), 得二百萬像, 兩倍光學變焦, ISO、
快門通通都冇得較, 都可以去好多地方影巴士相,
照樣去荔橋「劈相」。

其實要影一張好O既巴士相, 唔駛話要一部好勁
O既機, 至緊要反而係相片O既構圖, 所以一部
傻瓜機都照樣可以影到「大師級」作品, 而一部
機適唔適合影巴士相亦只在乎拍攝者O既發揮。
CZ_6686 發表於 2005-10-28 03:17 | 顯示全部樓層
你講得岩呀,FX-7唔係俾人影巴士既,
因為無一部相機係只係用黎比人影巴士
FX-7我覺得部機已經唔錯,話哂都叫Leica鏡,係夜相爭少少,
FX-7你都唔滿意的話,我女友部FX-5咪應該拎去堆填?

機係死人係生,你技術得,你楂FX-7都可以靚過FZ20
kmbatr198 發表於 2005-10-28 19:11 | 顯示全部樓層

[ref=405056]fw1321[/ref]  在 2005/10/27 11:30 PM 發表:

呢部機都唔係咁差O乍? 五百萬像, 三倍光學變焦,
要影巴士大把地方都得啦! 幾年前我用第一部 DC
(Kodak DC3400), 得二百萬像, 兩倍光學變焦, ISO、
快門通通都冇得較, 都可以去好多地方影巴士相,
照樣去荔 ...
講得好! 攝影係用技術!
ps.我以前用Kodak DC210喎! #