hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 五區總辭
開啟左側

五區總辭

3ASV196 發表於 2009-11-25 02:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日見到華叔講野, 講有關飯局......

其實好似越搞越似泛民主派內戰, 搞搞下, 新聞亦集中講咩民主黨參唔參與問題,
變成根本唔係有關普選/政改問題...

不論邊個對錯, 咁搞法, 似乎對各方都無利....實在有d可惜....(可能最有利係政府/建制派)

http://inews.mingpao.com/htm/INews/20091124/gb21353i.htm

"民研計劃總監鍾庭耀認為,政改諮詢文件發表後,社會的討論似乎正集中到泛民意見分歧,多於政府施政的問題。

泛民主派就是否採取議會「五區總辭」,以抗議最新的政改諮詢文件,意見明顯分歧。"
3ASV196.KE7270
AD18 發表於 2009-11-25 02:54 | 顯示全部樓層
好坦白講 , 五區總辭既話 , 泛民係肯定會慘敗
我唔係話幫住建制派 , 而係佢地行呢一步果陣係完全係無諗過建制派會唔會搵人參與補選
同埋亦都無諗過 d 選民既投票意向

而家政制發展去到呢個地步 , 唔要向現實低頭都唔得架喇  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
 樓主| 3ASV196 發表於 2009-11-25 08:03 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-11-25 02:54 發表
好坦白講 , 五區總辭既話 , 泛民係肯定會慘敗
我唔係話幫住建制派 , 而係佢地行呢一步果陣係完全係無諗過建制派會唔會搵人參與補選
同埋亦都無諗過 d 選民既投票意向

而家政制發展去到呢個地步 , 唔要向現實低頭都 ...

其實昨日無意中聽到收音機, 話如果建制派派返d 強少少的議員,
如陳婉嫻再參選, 泛民的威脅就更大...我都會覺得如果總辭, 的確
有機會未必拎返5區職位..民主黨的擔心, 未必無道理...

雖然我一向唔太同意泛民部分立場, 但從呢件事睇到, 唔駛政府/
建制派出手, 泛民已經搞到四分五裂, 甚至有d人好似想用報導上
壓力, 甚至攻擊, 去迫其他泛民人士接受及參與有關方案...搞成咁,
其實好難俾市民清晰的訊息及支持者好難完全去支持, 結果可能事
倍功半, 我想泛民必須更團結, 更溝通得好, 先能做好其係政治上的
角色....

S3BL100 發表於 2009-11-25 11:43 | 顯示全部樓層

事到如今,只可以好似我一位間唔中有寫專欄的朋友facebook上面話齋:

香港既然到了如此地步,我寧願: 總辭 -> 泛民贏唔番議席 (我估) -> 失去否決權 ->立法會變成傀儡議會 -> 代議政制既時死亡 -> 中聯辦獨大 -> 共產黨支配 -> 香港全方位壓制 ->港人覺醒; 或唔覺醒 -> 我寫篇專欄歌頌下香港人曾經對人類世界文明, 法治與公義的幻想 ->比人拉顛覆國家 -> apply asylum -> 離開香港這個傷心地!!!!

今次泛民衰咩,就係衰無人有足夠說服力,通過輿論
主導大眾對呢個垃圾方案的睇法(個方案根本有好多問題,足以證明方案無助於民主發展,不過係政府操控輿論,講一堆似是而非的說話,俾大部分人感覺個方案係向民主前進),五區總辭俾外人個感覺又
好似做show。

當然,泛民部分人士的舉動及言論,亦令人相當不滿,無助於爭取民主。
238X 發表於 2009-11-25 12:04 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

爭取一個咁大嘅國家改變不外乎兩樣嘢:  錢同飛機大砲 (包括外國的).
香港兩樣都無, 憑咩去鬥?

若根據華叔前幾日講, 香港人覺醒都無用.
共產黨派解放軍出來 "平亂", 大家只有做鬼.
要改變, 除非有國家打得贏中國啦.

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| 3ASV196 發表於 2009-11-25 14:17 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-11-25 12:04 發表
爭取一個咁大嘅國家改變不外乎兩樣嘢:  錢同飛機大砲 (包括外國的).

要改變, 除非有國家打得贏中國啦. ...

其實又無咁極端....講真, 依家環境就好似父子,
你話中央"錫唔鍚"香港? 我可以話錫, 你睇下
上海迪士尼, 無啦啦都可以變到細過香港的,
就知道....

但呢個父親, 又好似唔太了解呢個仔的另一d需要,
認為一定要聽聽話話.....唔可能太有自己主見..

呢個本身係一d文化上的大差異....加上發展唔同所致...

不過香港人係現今社會, 聲就好多人出聲, 但要真係
同你死過, 就無乜人真係會做....

外國都係ga, 美國一方面成日批評中國咩人權問題, 但
眼見中國這大市場, 咪個個美國人同中國扮frd, 黎中國搞
生意.....依家軍事/國力最強係美國, 都一定唔會出手,
(唔好話中國, 美國連北韓都係唔敢出手得把口...) 所以
都係唔好亂諗野了...

回歸左已成事實, 而香港本身社會意見又分化, 真係會
發生咩大事去改變....?

不過本身我唔想講有關2012方案問題, 而是我本身都同意
社會需要泛民呢種聲音, 需要唔同意見, 尤其係民主步伐上,
(我是否同意是另一回事), 但都希望, 泛民本身係做野方面,
都可以俾人感覺團結一d, 理性一d, 唔係只會反效果....

睇下依家搞成咁, 成個重心由民主進程問題, 變成民主人士
的互相爭執, 有乜為? 這又真正是民主想要的精神?

見到好多人罵民主黨, 何俊仁, 難得我今次真係有d 同情佢,
議員選左出黎, 代表市民, 係唔係可以好輕易去辭職呢, 呢
個一定唔可以係草率決定, 但似乎部分人士完全無俾時間
民主黨去決定, 用好多攻勢"呼籲"民主黨參加....

再講, 即使好彩, 5個都"公投"到返黎, 又是否代表一定可以
改變現有政改方案呢....實際用處係邊呢...."冒呢個險", 換取
返黎係咩呢..

如果真係想知市民意見, 大可以用更大型的民意調查, 大型
示威, 好多方法, 而請辭再投返票, 點都一定唔會多左泛民議員,
結果亦未必好有代表性....

S3BL100 發表於 2009-11-25 14:40 | 顯示全部樓層

所以而家睇個勢,我地根本一路都只會俾人食住,間中叫做有狗糧食,唔肯食就乜都冇等餓死。
(以上純粹比喻,無攻擊任何人士之成份)

原帖由 238X 於 2009-11-25 12:04 發表

要改變, 除非有國家打得贏中國啦. ...

呢樣更加無可能,就算有國家打得贏中國大陸,都唔會咁做。

原帖由 3ASV196 於 2009-11-25 14:17 發表

睇下依家搞成咁, 成個重心由民主進程問題, 變成民主人士
的互相爭執, 有乜為? 這又真正是民主想要的精神?

我只可以話,我地俾人食住,並且泛民主派一開波已經中左圈套。

053h4 發表於 2009-11-25 17:03 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2009-11-25 19:29 | 顯示全部樓層
我在自己facebook都同身在美國的朋友拗過,佢支持總辭,我不支持。

我的理據好多,最深層的憂慮就係,成件事由A政黨提出,B政黨和應,
然後一齊壓迫,冇錯係壓迫C政黨接受,過程全無民主可言,甚至違反民主本義,
無論結果如何,本質上已經自我矛盾,無法服眾。

以我的九龍東為例,如果陳婉嫻對梁家傑,我可以話嫻姐一定贏,
中間派選民對泛民七嘴八舌但毫無建樹已經好不滿。

而且,議員代表選民,選民無叫你總辭,你總辭即係對選民不負責
S3BL100 發表於 2009-11-25 21:47 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-11-25 19:29 發表

以我的九龍東為例,如果陳婉嫻對梁家傑,我可以話嫻姐一定贏,
中間派選民對泛民七嘴八舌但毫無建樹已經好不滿。

而且,議員代表選民,選民無叫你總辭,你總辭即係對選民不負責

唔止,分分鐘陶君行會走出黎選九龍東,民主黨話唔埋都可能再派多個,肯定有好戲睇。

不過,有份計劃總辭的議員,又邊會覺得總辭係對選民不負責丫,肯定仲會覺得總辭係天經地義。