hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵761P/705/706太多車!
開啟左側

輕鐵761P/705/706太多車!

luigi 發表於 2009-11-27 18:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

761P 3-15min一班車,全是二卡
705/706唔少二卡
屯門果D,少班+單卡
MTR係咪好中意天水  ?
busfunfun 發表於 2009-11-27 20:29 | 顯示全部樓層
如果761p係15mins ge
兩卡車係好合理

你又唔講下屯門d車點少法
叫人點討論???
唔通個個都住大西北??
cy211 發表於 2009-11-27 21:01 | 顯示全部樓層
樓主, 呢D都已經唔係近排先有ge新鮮事, 根本整個資源分配係點咁耐大家都有眼見.
朝朝返學返工線507 505 果類例牌爆到九彩
爆係指爆到塞到逼一逼之餘分分鐘仲有人上唔到
仲要大家咩住一袋二袋, 但車?
可能有人話, 天水圍都係架啦
但我想講, 天水圍果種拖卡加上特車, 基本上逼得呢叫做上到,
兼且, 呢邊係講緊成車學生客, 一個個書包背囊囉

輕鐵出車率唔算細但點解都咁大問題?
好簡單, 睇下人地天水圍點派車? 非繁都同你整堆拖落去,
ok拖唔係問題, 但係咪有需求? 唔難見761P係兩2卡客塞落1卡係上唔曬囉.
705/706呢D不在話下; 繁時? 最多特車又係你啦天水圍,
唔知邊度-->天西特車, 761P天榮特車, 仲要係講緊數量唔細
屯門? 印象中正常只係得505(定507?)特車, 仲要唔係多

其實根本天水圍, 761P可以減少D拖卡, 705/706都可以放少少出呢,
就算唔放返出呢俾屯元, 都寧可拎去俾人打仗; 非繁下下半空載真係好浪費

呢, 睇下班垃圾區議員爭取D乜返呢? 呢22架輕鐵有幾多真係落到屯元ge袋?
原帖由 busfunfun 於 2009-11-27 20:29 發表
如果761p係15mins ge
兩卡車係好合理

你又唔講下屯門d車點少法
叫人點討論???
唔通個個都住大西北??

哈...
根本討論都無謂
因為已經唔係新鮮事, 港鐵有心調整, 有幾難?
我就唔信如果真係有心, 果班垃圾區議員ge爭取乜爭取物呢D廢話會放在眼內囉

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
ryanlee09 + 2 有道理

查看全部評分

樓主| luigi 發表於 2009-11-27 21:44 | 顯示全部樓層

761P人多,OK.
705/706係咪可以cut番D車
D車投入505/507?505/507好像好多人!
回憶的呼喚 發表於 2009-11-27 21:55 | 顯示全部樓層
下繁705 706 同507有得比架
最密都6分鐘一班 比起下繁西鐵 4分鐘一班
姐係705+706照顧接近2班西鐵ge客
樓上都有人講左 好多都係學生坐 書包一定阻唔少位
再加上好多乖客都唔太喜歡行入車廂 成日佢係車門位
唔(爆)都出奇啦
ate_58x 發表於 2009-11-28 00:10 | 顯示全部樓層
22架.....可能得6架比屯元人...16架比天水! 同埋屯門d 港鐵巴士又唔係密...
ahbong 發表於 2009-11-28 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 cy211 於 2009-11-27 21:01 發表
其實根本天水圍, 761P可以減少D拖卡, 705/706都可以放少少出呢,
就算唔放返出呢俾屯元, 都寧可拎去俾人打仗; 非繁下下半空載真係好浪費

試過晚上約 6:30 於天水圍站搭 706,開 6 分鐘一班,結果頂晒閘,仲要等3分鐘先開車,月台上大堆上唔到車既乘客同車上既乘客一齊呆等。

根本 705/706 都唔夠載,唔好期望有車放俾屯門吧。

南線通車後,輕鐵乘客量至少多左三萬幾,車又未加,好難有邊區會唔爆。

樂仔〞 發表於 2009-11-28 00:52 | 顯示全部樓層
505 507 日日都爆架啦
而家冇埋 A73 , 迫上加迫
基本上 507 係屯門站清客清得 4 分 1 已經上唔到 [ 隨時彈番幾個落黎 ] , 成日都彈門
係靠 751 落市中心俾人轉 614 先好少少

試過 507 係安定同兆麟埋站塞住後面班 505 成 5 分鐘有多 [ 班 505 老早上落完 , 507 慢 ]
但偏偏 507 繁時仲行緊 8 分鐘一班
一個唔小心過唔切一盞燈已經令到班車遲到
我唔明點解唔可以調一架俾 507 舒緩下過鐘既情況 [ 因為真係日日都過鐘 , 唔係一年兩三次個隻 ]
相信係天水圍抽 1 / 2 架車唔難掛
761P 拆咁一抽拖卡已經可以好唔少
751 個 D 仲離譜 , 繁時拖卡唔多人搭 , 不如拆卡 , 加一兩班俾 751P , 其餘落下 761P 505 507 袋仲好啦

而家輕鐵好奇怪
507 上繁爆到 7 彩 , 一兩個禮拜就有一次有人嘈點解冇拖卡打杖
反而到下繁 , 車序 028 會出拖卡 , 但冇乜人搭 [ 單卡夠載有餘 ]
照計上下繁用車應該一樣 , 點解下繁會有拖卡但上繁冇 ? 下繁 507 仲有 9 組車 [ 共 10 架 ] 行添 [ 上繁 507 只有 8 組共 8 架 ]
梓淵 發表於 2009-11-28 01:01 | 顯示全部樓層
月台上大堆上唔到車既乘客同車上既乘客一齊呆等呢個情況705下繁都經常發生
講緊六分鐘一班車 車到上迫客之後 門外門內就一齊企係度幾分鐘等開車

再講想話返俾樓上師兄們知, 705除左早繁之外, 絕少會出現拖卡
朝早返工返學時間迫唔上705/706亦唔係咩新鮮事
JK6080 發表於 2009-11-28 01:28 | 顯示全部樓層

原帖由 luigi 於 2009-11-27 21:44 發表
761P人多,OK.
705/706係咪可以cut番D車
D車投入505/507?505/507好像好多人!
原帖由 cy211 於 2009-11-27 21:01 發表
樓主, 呢D都已經唔係近排先有ge新鮮事, 根本整個資源分配係點咁耐大家都有眼見.
朝朝返學返工線507 505 果類例牌爆到九彩
爆係指爆到塞到逼一逼之餘分分鐘仲有人上唔到
仲要大家咩住一袋二袋, 但車?
可能 ...

雖然505 507需求大,但我就見唔到有咩資源錯配既情況
天水圍如果無751P清客既話,我諗天榮打後既乘客要行去天水圍站搭西鐵
平日上繁都有一班751特定拖卡班次到蔡意橋轉507疏導乘客
705/706宜家繁時已經有上唔到車既情況,再抽調既話我諗月台d人要企埋上扶手電梯
唔好話元天多車過屯門,跟本以現時既車卡數目唔足以應付需求
唔係多車就可以解決問題,唔同地區需求都唔同,有d線可能3分鐘一班都清唔曬d客,有d線可能15分鐘一班就清曬d客
同埋以我所見505/507非繁都唔係坐得曬架車

原帖由 樂仔〞 於 2009-11-28 00:52 發表
505 507 日日都爆架啦
而家冇埋 A73 , 迫上加迫
基本上 507 係屯門站清客清得 4 分 1 已經上唔到 [ 隨時彈番幾個落黎 ] , 成日都彈門
係靠 751 落市中心俾人轉 614 先好少少

試過 507 係安定同兆麟埋站塞住後面班 5 ...

751繁時拖卡唔多人搭?咁仲洗開多條751P清客?
507繁時係6-8分鐘,單卡已經足夠應付需求
上繁時段係屯門見到751少人坐跟本唔出奇,大部份乘客都係響洪水橋-屯門醫院上車

我覺得係輕鐵滿足唔到屯元天既需求,而唔係天水圍多車,屯門就唔夠車
講呢番話之前都做返少少research,唔係淨係得屯門存在住呢個問題
就咁話因為505,507唔夠車,就下結論天水圍輕鐵服務供過於求/資源過剩,未免有點以一概而論吧

Greensleeves