hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解99同299重疊,99仲未比人CUT? ...
開啟左側

[問題] 點解99同299重疊,99仲未比人CUT?

Quanta 發表於 2009-12-1 12:24 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2009-12-1 01:53 發表
99 延長到大學後, 好大可能要加價兼加車
加車的話, 大學繁時本身都好多車, 唔夠擺
加價就更加會引起乘客反對, 係延長最大的阻力

所以個人意見, 先增設 99 > 87K 轉乘
透過免費轉乘, 吸引北區的乘客改經大學轉九巴入 ...

九巴一般轉乘優惠係 $3.7, 唔係 $3.8
同埋免費轉乘 87K 九巴實在收少太多錢
就算由小巴搶到客都冇著數
Anpretext 發表於 2009-12-1 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2009-12-1 10:54 發表

若807B延去西貢,雙向有客,路線營業額會增加,
到時便會加車行來加密班次,到時司機賺多了,居民等807B時間減少,
有何來會對居民係壞事呢?

我係非繁時係井頭搭過807K,可能我好彩粒,重來無遇過閣下所講30分鐘都無車來。
若閣下 ...

諗野咁理想化?
拉長左班次咪更加不穩, 同埋一早講左話唔夠車囉,
惡性循環下居民同小巴公司咪兩敗俱傷
3bx 發表於 2009-12-1 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2009-12-1 13:04 發表
諗野咁理想化?
拉長左班次咪更加不穩, 同埋一早講左話唔夠車囉,
惡性循環下居民同小巴公司咪兩敗俱傷

但諗野係唔係應該咁悲觀化呢?  估計閣下係假設延長無得加車的情況吧。
宜家807B係唔夠客(西徑-黃竹灣客量很少),小巴公司自然會唔積極,
惡性循環下,所以少車行。

由黃竹灣延長至西貢市一單用多約7分鐘,但客量大幅增加變成賺錢線,
小巴公司唔難加到車俾佢行,何來會有兩敗俱傷之理。
EH2674 發表於 2009-12-1 18:04 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2009-12-1 17:49 發表

但諗野係唔係應該咁悲觀化呢?  估計閣下係假設延長無得加車的情況吧。
宜家807B係唔夠客(西徑-黃竹灣客量很少),小巴公司自然會唔積極,

由黃竹灣延長至西貢市一單用多約7分鐘,但客量大幅增加 ...

係夠客,99老早加密班次喇...
KC7960 發表於 2009-12-1 18:04 | 顯示全部樓層

由黃竹灣延長至西貢市一單用多約7分鐘,但客量大幅增加 ...

不過一旦807B延長大量加車,紅日西沙路擠塞既情況會更加惡劣
而且延長後夠唔夠客都係未知之數

3bx 發表於 2009-12-1 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2009-12-1 18:04 發表
係夠客,99老早加密班次喇...

答案:

原帖由 DIH 於 2009-11-30 17:09 發表

呢個就係重點,用最少的資源去「表面上」有選擇,
實際上大部分可以用呢個「選擇」的人都用了另一個「選擇」而付了較多車資。

99係一條「城樓掛屍」線,唔想做但又要霸住個市場,同塞住人把口。 ...
3bx 發表於 2009-12-1 18:20 | 顯示全部樓層

原帖由 KC7960 於 2009-12-1 18:04 發表
不過一旦807B延長大量加車,紅日西沙路擠塞既情況會更加惡劣
而且延長後夠唔夠客都係未知之數

延長將會增加西貢市-大學/西沙路村落 的客,客量不會是問題。
加車我諗最密都只係能維持約十分鐘一班,相信佩唔起增加西沙路塞車的罪名吧。
hkbw 發表於 2009-12-1 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2009-12-1 18:20 發表

延長將會增加西貢市-大學/西沙路村落 的客,客量不會是問題。
加車我諗最密都只係能維持約十分鐘一班,相信佩唔起增加西沙路塞車的罪名吧。

所以咪話你呢D唔係住個邊既人, 未夠了解唔好亂建議law..

807系係行拆賬的, 一拆三之後 807A已經搵得唔多, 807B行車時間長, 就算繁時都唔係真係賺多你好多..
拉長807B只會係Divert部份的士客+99既客, 係唔會製造更多客源的...
再加車, 即係個餅都係得咁大, 但就多左人分, 你話班司機係咪多得你唔少?

塞車問題, 其實我都PORT過N次班司機一時碌車一時賽車一時鬥車, 仲除時停車...
加到十分鐘一班, 一來太過理想化, 現實一定唔會做到, 二來係冇乜客都強行加車的話,
807B 碌車既情況只會愈來愈嚴重, 塞死後面, 過左大洞之後同807K鬥車搶客既情況
就更加不在話下...
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2009-12-1 19:20 | 顯示全部樓層

而家807B繁時其實夠客架...
非繁時唔夠係正常既事..

而且, 我唔係係度假設冇得加車...
呢個係事實..807系一拆三之後, 其實仲要係減左車...
佢係會加車既, 就唔會咁多人投訴等好耐都冇車既情況下, 繼續拉車返粉嶺,
繼續中段擺幾部係大學啦..

多口又問句, 你憑咩認為拉去西貢一定會客量大幅增加?
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2009-12-1 19:33 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2009-12-1 10:54 發表

若807B延去西貢,雙向有客,路線營業額會增加,
到時便會加車行來加密班次,到時司機賺多了,居民等807B時間減少,
hkitalk.net; c: h( h, D. U2 J( }
有何來會對居民係壞事呢?: F# C7 H: F- B* l; i
; k3 Z. |; Y9 n. U
我係非繁時係井頭搭過807K,可能我好彩粒,重來無遇過閣下所講30分鐘都無車來。巴士,鐵路,生活  J, X0 v( S5 G
若閣下是講807B, 30 分鐘無車就唔出奇,非繁時根本無乜客,過了西徑通常會吉車行。

807B行拆賬, 加車會等於同分薄司機收入, 當然如果夠多人既話, 你呢個理想化既假設可能會成事..
不過咁, 你口中延長既路線, 同99/299平衡, 收費唔見得會低過$7, 你憑咩認為一定有客, 仲要係多到可以支持加車呢?

係井頭居民都知呢條807K有幾'好'...
朝早六點半之後想搭車都要早返D, 七點之後等返兩三部都未上到車絕對唔出奇...30分鐘WAITING TIME正常過正常...
非繁時等得車來分分鐘自己駕車都已經到新港城, 下午五點之後千祈唔好等車出去...60分鐘都有得你等下...
仲有, 下午4點半之後想搭車返入去? 去海柏會穩陣D, 起碼有個蓋陪你等返三數十分鐘..
烏溪沙站等小巴, 小心佢隨時飛左去你睇都睇唔到..

呢間公司, 獨市位都冇心做, 一味錢行頭連班次都唔理, 你仲諗著佢會做D野令居民得益?
佢唔惡化落去, 未迫到我100%要駕車出去, 已經算係咁..
殺雞焉用牛刀?!