hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解99同299重疊,99仲未比人CUT? ...
開啟左側

[問題] 點解99同299重疊,99仲未比人CUT?

3bx 發表於 2009-12-1 22:38 | 顯示全部樓層

回復 38# 39# 40# 的帖子

原帖由 hkbw 於 2009-12-1 19:15 發表
807系係行拆賬的, 一拆三之後 807A已經搵得唔多, 807B行車時間長, 就算繁時都唔係真係賺多你好多..
拉長807B只會係Divert部份的士客+99既客, 係唔會製造更 ...

807B現時的問題在於路程長得來個段係無乜客,做成不三不四,
拉長807B,除會增加99的客外,還可增加299馬鞍山,及大學轉東鐵的的新客源,
縮短北區來往西貢市的時間,客量一定會增加。

當然收費係水晶球問題,閣下可以假設807B會加到天價所以無人搭。
我假設807B全程加價到約$9的水平,設有雙向分段收費,想平的乘客
唔洗等班次疏落的99,又可以平過搭299,相信仍會有相當的客會轉搭807B。
hkbw 發表於 2009-12-2 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2009-12-1 22:38 發表

net1 z3 B& ]; }0 B
! {/ i2 @: N7 e, H* X$ D

807B現時的問題在於路程長得來個段係無乜客,做成不三不四,3 T: q0 K# K, o1 x$ K
拉長807B,除會增加99的客外,還可增加299馬鞍山,及大學轉東鐵的的新客源,
縮短北區來往西貢市的時間,客量一定會增加。

B2 K" X+ m* i7 R/ r
當然收費係水晶球問題,閣下可以假設807B會加到天價所以無人搭。hkitalk.net7 ~% K2 K' i# R. W7 x- ]1 f5 b
我假設807B全程加價到約$9的水平,設有雙向分段收費,想平的乘客
唔洗等班次疏落的99,又可以平過搭299,相信仍會有相當的客會轉搭807B。

唔需要假設, 拉807B入西貢, 真係俾你妙想天開到的話, 全程最少都收$7.5-$8.0,
完全冇減價誘因下, 分段西貢馬鞍山最少係$7.0, 甚至冇都唔出奇, 有冇西貢鳥溪沙分段都好難講,
807B個分段都已經貴過99..反而807K個分段, $ 4.3 就真係吸引多少..
其實住個邊既人都知299平時有幾多客真係由西貢出馬鞍山? 北區客?
唔好玩啦, 兩個區既駕車人口都有一定...真係會來往呢兩個區既都會駕車啦..

所以點解807系應該繼續著重返三杯酒呢個獨市位, 再做返好大洞至馬鞍山個段, 其他就無謂攪咁多,
一陣唔夠客又得失本來既客, 小巴公司及司機唔單止冇得執, 居民又被迫自行駕車,
真係個個都輸...
殺雞焉用牛刀?!
ks7537 發表於 2009-12-2 00:16 | 顯示全部樓層
299由布牌都普AA時代已經收9蚊,
就算有分段貴成截,CUT左99你叫西沙路D居民又挨貴又要隨時等到班頂閘既299?
俾小巴做又唔係真係多客到咁,而家99個班次咪幾好,D人都識計架啦
KC7911
WAI鬼 發表於 2009-12-2 02:53 | 顯示全部樓層

井頭居民HERE

差開少少~807K同807B~
其實我最希望反而係大學-烏溪沙~3.8收費~去到海柏好啦~

下午3點幾開始~海柏成日上唔到車~排晒長龍~排到上天橋實等閒事~等30分鐘?算你好彩啦~

去到烏溪沙呢?大把位你揀~
3bx 發表於 2009-12-2 14:57 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-12-2 00:06 發表
唔需要假設, 拉807B入西貢, 真係俾你妙想天開到的話, 全程最少都收$7.5-$8.0,
完全冇減價誘因下, 分段西貢馬鞍山最少係$7.0, 甚至冇都唔出奇, 有冇西貢鳥溪沙分段都好難講,
807B個分段都已經貴過99..反而807K個 ...

即使如閣下所講,807B西貢->馬鞍山/大學要收$8,
就等同乘客一定會繼續搭299,而唔搭小巴嗎?

807B個分段係貴過99,但部份平過299,807B延去西貢,目標係299
的客為主,基本搭得咁疏班次的99,大部份都係貪平客。
而個人相信807B延去西貢會新增雙向分段,如西貢-大洞$6等,
價錢為99同299之間。而同時因807B有新客源支持,亦可以減少同807K爭客的情況。

點解閣下要假設,所有北區去西貢的人都要渣車,
難道西貢人返深圳,北區去西貢郊遊/工作的人都係渣車,而唔搭東鐵?
為何眼光要咁狹隘,原全無視新客源的存在。
呢批客實際數目多少無人知,但肯定比西徑-馬竹灣去大學的需求多幾倍,
乘客唔洗再搭299轉東鐵咁兜大圈。
Snoopy@FB8617 發表於 2009-12-2 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-11-30 20:26 發表
講得出99要取消既人, 擺到明唔係沿線居民, 甚至係假日都唔會入去西沙既人..

99雙層車既班次單層載得晒? 無錯, 不過你應該係講緊十一點至兩三點呢D時候...呢個時候,
有幾多條新市鎮線唔係單層可以載得晒?

當年係 ...
基本上若果有八仔雙向分段既話可以搞點條99既
而九巴又肯加返D車落去299既
就已經唔係咁睇法
再講,99果架單層落到299就會大多變返做雙層...
到時整體載客量反而可以增加
ksmbh 發表於 2009-12-2 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2009-12-2 14:57 發表

就等同乘客一定會繼續搭299,而唔搭小巴嗎?

807B個分段係貴過99,但部份平過299,807B延去西貢,目標係299
的客為主,基本搭得咁疏班次的99,大部份都係貪平客。
而個人相信807B延 ...

而家新界東大學以北往返西貢市真係比較慢,

大埔咁,要快就26小巴>299但好貴,

平d就兜落沙田299,甚至最平就馬鐵烏溪沙99,

如果有條巴士或小巴西貢去到大學都係好事,

拉99去大學站保留雙向分段但全程加到$7/$8都唔錯...
hkbw 發表於 2009-12-2 19:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2009-12-2 14:57 發表

就等同乘客一定會繼續搭299,而唔搭小巴嗎?5 a4 G1 P/ G* D/ s: h& b" E$ r$ ?

807B個分段係貴過99,但部份平過299,807B延去西貢,目標係299; d/ j: b/ a+ }
的客為主,基本搭得咁疏班次的99,大部份都係貪平客。巴士,鐵路,生活9 a2 `& y4 \$ r7 j
而個人相信807B延去西貢會新增雙向分段,如西貢-大洞$6等,
價錢為99同299之間。而同時因807B有新客源支持,亦可以減少同807K爭客的情況: i; L- r$ h! B

點解閣下要假設,所有北區去西貢的人都要渣車,hkitalk.net8 d' \/ j9 L3 [2 X1 S
難道西貢人返深圳,北區去西貢郊遊/工作的人都係渣車,而唔搭東鐵?
為何眼光要咁狹隘,原全無視新客源的存在。
呢批客實際數目多少無人知,但肯定比西徑-馬竹灣去大學的需求多幾倍,) }6 L5 L' A& f- ^: g( S5 j
乘客唔洗再搭299轉東鐵咁兜大圈。

1. 如果807系而家攪得掂自己班客既, 先好講再延線.

2. 你估西貢D人個個住公屋? 做下調查究竟有幾多人屋企係一部車都冇先好講.
.
3.乜無啦啦改口風話你所諗既807B係同299爭客呀..唔係一直講緊99的嗎?

4. 間低個句咪顯得你有幾'了解' 807系以至馬鞍山西沙一帶既交通需求LAW.. 807B就算拉到天腳底, 都係會同807K爭客..
點解? 好簡單有兩個原因. 拆賬制既小巴司機, 最大既特點係唔想做長線, 想個TURNOVER快... 807K繁時最大問題係D司機
唔肯入西沙, 個個都只係想做大學至馬鞍山特車..點解? 大學好快上滿又一單, 反而做左入西沙的話又未必一定有客走返出來, 晒時間..
就算俾807B拉埋入西貢, 結果只會更壞, 再加上條線車又唔夠, 老闆又唔肯加車, 你拉807B入西貢就會成為催命符, 西沙居民都好D,
但大洞三杯酒居民就個個都要買返部車旁身..

5. 住得西貢上深圳要同你迫巴士搭火車? 定係咁攪係方便你地D貴賓遊巴士河影車吧了?
就算唔做市場調查, 只要你係住係西沙一帶都答到你呢個問題..噢..唔好意思, 你係外區人, 唔怪得唔知..

6. 仲有, 你當小巴線大晒? 小巴只係輔助線吧了..要拉, 都係拉條99去, 而唔係拉小巴入西貢...
99仲有SPARE CAPACITY, 雖然繁時得返好少, 不過拉長去大學加密下都唔錯, 但係小巴繁時已經OVER晒,
再攪咁多野, 可能你遊河方便左, 我地班居民就俾你害死..

有時真係不得不慨嘆, 今時今日既人, 睇野真係...唉..
不過其實班區議員都係差唔多..
得閒多D聽返江主席既名句啦..
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2009-12-2 19:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2009-12-2 18:47 發表
基本上若果有八仔雙向分段既話可以搞點條99既
而九巴又肯加返D車落去299既
就已經唔係咁睇法
再講,99果架單層落到299就會大多變返做雙層...
到時整體載客量反而可以增加 ...

阿婆搭車唔用八仔架...

不過如果拉99去大學而又大幅加價的話, 一樣辛苦西沙居民...
殺雞焉用牛刀?!
kaiyip24 發表於 2009-12-2 20:29 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2009-12-2 19:57 發表

1. 如果807系而家攪得掂自己班客既, 先好講再延線.

2. 你估西貢D人個個住公屋? 做下調查究竟有幾多人屋企係一部車都冇先好講.
.
3.乜無啦啦改口風話你所諗既807B係同299爭客呀..唔係一直講緊99的嗎?

4. 間低個 ...

部份板友建議99可以考慮延長往大學站,其他人提議可以考慮改807B以得相同效果,
而家都係網上討論下,吹下水姐,已經起晒槓……

就算俾人罰停板離題都要講,HKBW你的討論語氣真係非常惡劣,睇你D文章,好似你係
最了解、最巴閉,成日都以為「眾人皆醉我獨醒」,又話人唔了解,句句都串人,成日咁多「LAW」,
追住人地片言隻字大肆批評,好似自己捉到人地錯處好威咁樣,呢樣正好睇出你有幾咁自卑;
講到小巴公司可以迫人買車咁鬼誇張,點解唔可以好聲好氣同人分享你的資料?其他板友唔清楚
咪討論一下,駛唔駛咁語氣?

而家都係網上得個講字,又唔係要實行,下下都要唯我獨尊,以為飲過咸水就目光遠過人,
有你講無人講,係女仔都唔鍾意你。

改善下D討論態度啦。

講完。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Gary_B + 1 一矢中的 中肯評論

查看全部評分