hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 八十後青年贈民主黨紅燒鴿
開啟左側

八十後青年贈民主黨紅燒鴿

chai 發表於 2009-12-2 14:18 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-12-2 13:48 發表
係2006年, 民主黨對傳媒話, 原則上支持專用通道去西九

一向支持以事實分析﹐如果細心尋找﹐應可找到當年在立法會﹐民主黨是支持專用軌道立場。

事情發展至今﹐社運界經不斷施壓﹐已成功令民主黨立場由棄櫂改為反對;支持加速基建的主流群眾﹐民主黨既然有份支持專用軌道方案﹐當然希望該黨投贊成票﹐有必要承認政黨要加強政策研究﹐避免出現如此怪局。
*天下雖安 忘戰必危*
LAK2 發表於 2009-12-2 18:28 | 顯示全部樓層
其實親政府陣營+商界既朋友自由黨, 已經夠過半數。

不過講左咁耐, 係咪應該做番D野, 反「反高鐵」呢?
a_drew 發表於 2009-12-2 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-12-2 14:18 發表
如果話直通巴賣點係平, 我唔多認同, 除左廣州外, 都唔係真係平
我認為直通巴有得做, 主因係對手太弱, 或者根本無第二種交通工具競爭
好似去番禺, 唔坐直巴就要坐地鐵去廣州轉CRH(3小時內), 或者坐船去蓮花山再轉車( ...

反對派已經講政府用高鐵打擊直巴真不該啦
a_drew 發表於 2009-12-2 18:45 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2009-12-2 14:18 發表

一向支持以事實分析﹐如果細心尋找﹐應可找到當年在立法會﹐民主黨是支持專用軌道立場。

事情發展至今﹐社運界經不斷施壓﹐已成功令民主黨立場由棄櫂改為反對;支持加速基建的主流群眾﹐民主黨既然有份支持專用軌道方案﹐當然希望 ...

我勸諭民主黨明天投番棄權票, 免得左右唔係人
a_drew 發表於 2009-12-2 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2009-12-2 18:28 發表

葉劉已表明支持
只欠梁醫生未決定
DIH 發表於 2009-12-2 20:04 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2009-12-2 18:47 發表

葉劉已表明支持
只欠梁醫生未決定

離題:
由23條開始,我都支持葉劉!
支持佢做衰23>落台>做議員,我打聽到的評價係,
佢係一個看顧下屬的好領袖,又係愛護女兒的好母親,
若不是受職責所限,憑良心憑經驗理應更有作為。

今日建造業出現支持建高鐵,增加就業。
雖然增加就業唔算係一個「支持的理由」(搞其他工程都可以增進就業),
不過基層鬥基層,工人對村民(表面上),好睇囉~

加上今日新聞報導武廣高鐵即將營運的消息,
相信之前對高鐵存疑的市民,會有一部分支持盡快興建。
syp 發表於 2009-12-2 21:47 | 顯示全部樓層

原帖由 LAK2 於 2009/12/2 18:28 發表

要靠不民主o既立法會才可以通過我o地認為值得支持o既事, 我覺得非常遺憾。

最抵反o既應該係o個個自命專業o既團體。你話菜園村民真係被迫親值得同情; 幫佢o地o既後生仔女好多只係一腔熱誠, 付出時間, 不計個人利益; 大角咀、華景山莊居民可能係無知, 同埋影響重建價值都算受害。但呢個偽專業組織, 無啦啦乜都關佢事, 提個糖衣毒藥錦上路方案, 搞到今日民主黨要政府考慮錦上路而投反對票 (表面上), 無啦啦要政府花資源駁佢個千瘡百孔爛方案。明知方案不可行, 然後拎來推銷撈政治本錢, 點到公眾氹氹轉白折騰。最好以後佢再發表o的咩歪理就逐點貼 forum 貼 blog 見鑊反鑊。
下一站係西營盤
PB602 發表於 2009-12-2 22:12 | 顯示全部樓層
甘乃威單野, 又話調查, 然後又無左件事.
五區總辭, 唔支持都算, 仲要搵個元老出黎高調指罵其他人去分化民主派.
高鐵, 而家又話唔支持, 但民主黨當年支持專用通道時又唔見佢一早話要去錦上路?
總之不論政治定係民生, 對香港未來發展有利既事, 民主黨都以行動去反對. 明白晒.
PB602 發表於 2009-12-2 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2009-12-2 14:07 發表
或許請舉出民主黨支持總辭的報導﹐請怨直至今天仍見不到。

8月時司徒華率先提出總辭名單, 但而家又反口話當時提出總辭名單唔代表支持總辭, 大玩文字遊戲, 真係俾佢玩晒.

solowoo 發表於 2009-12-2 22:58 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-12-2 21:47 發表
要靠不民主o既立法會才可以通過我o地認為值得支持o既事, 我覺得非常遺憾。

今日聽到陳偉業話, 如果立法會係民主選出, 高鐵方案就唔會通過(大意).
我即時打咗個突, 係咪應該反思一下, 究竟即時普選仲係咪值得爭取嘅嘢.

泛民議員完全唔信政府同港鐵嘅專業工程師,
但就信晒蛇油推銷員個爛鬼方案,
民主黨同公民黨嘅判斷力真係好有問題,
佢地喺高鐵上嘅表現實在令人失望.

而家泛民無人支持高鐵,
咁既支持民主亦支持高鐵嘅人仲可以搵咩人代表?
係咪應該轉投民建聯? 反正佢地都自稱支持民主.