hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 八十後青年贈民主黨紅燒鴿
開啟左側

八十後青年贈民主黨紅燒鴿

Jeffrey 發表於 2009-12-3 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 solowoo 於 2009-12-2 22:58 發表

今日聽到陳偉業話, 如果立法會係民主選出, 高鐵方案就唔會通過(大意).
我即時打咗個突, 係咪應該反思一下, 究竟即時普選仲係咪值得爭取嘅嘢.

泛民議員完全唔信政府同港鐵嘅專業工程師,
但就信晒蛇油推銷員個爛鬼 ...

從香港長遠發展的角度看,
個人認為高鐵港段不能如計劃興建並不是一件好事,
但香港人始終沒有受過真正民主制度的洗禮,
呼呼喊喊不用負責,總不能搔到癢處,
因此亦習慣於將政策的惡果推諉於政府,
不習慣細心分析後才表態。

高鐵撥款很大可能可以順利通過,
但如果真的有大部分市民反對高鐵港段現有的方案,
在民智的發展而言,我寧願高鐵方案真的被推倒,
讓香港人learn a lesson,
由香港人自行承擔政策決定的後果,
明白對切身的政策問題細心分析的重要。

已看過很多參與反高鐵行動的人士的論點,
包括一些年輕人,
但這群人的思維往往不能放下一種「大香港主義」的心態,
用「大香港」這個狹窄的眼界來檢視問題,
以及看問題很表面和片面(例如只有乘客才是高鐵的受惠者;
又或單憑非充分的理據,例如要保留鄉村文化,就反對高鐵港段工程)。

當然,未來充滿未知數,
跌眼鏡和要learn a lesson的,可能是包括我在內的支持者。

PB602 發表於 2009-12-3 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-12-3 00:31 發表

http://hk.news.yahoo.com/article/091201/3/ffy5.html

等我幫呢位板友解畫... 可能何俊仁同司徒華一樣, 只係"以一位黨員身份"提出去錦上路, 可能要等12月13日開番個黨大會先可以決定立場, 而家鄭家富同何俊仁純粹吹水搞氣氛.

鄭家富今日仲批評政府係西鐵上計錯數, 咁我想佢澄清一下, 計錯數係咪指政府當年根本唔應該起西鐵? 係咪作為新界東議員, 就可以對新界西選民不負責任?

syp 發表於 2009-12-3 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Jeffrey 於 2009/12/3 00:38 發表
讓香港人learn a lesson,承擔民粹主導的後果,

在高鐵問題上應該很難 learn a lesson, 香港沒有高鐵引致的影響, 諸如什麼經濟損失等等, 並不容易分拆出來歸咎於沒有高鐵引起。正正因為咁, 今次市民大眾更難睇得出高鐵效益, 及容易被別有用心的偽專家誤導。
下一站係西營盤
syp 發表於 2009-12-3 00:59 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2009/12/3 00:37 發表

或許看看除星島以外說民主黨要求評估錦上路作總站外﹐ 其他各報在12月2日如何報導吧﹕
明報
早前公共專業聯盟提出建議,高鐵應在錦上路設站,但政府堅拒考慮方案,並提出大量反駁理由。鄭家富稱,因爭議涉及不少技術因素,該黨在 ...

如果有板友稱 "o係 2006年, 民主黨對傳媒話, 原則上支持專用通道去西九" 屬實, 則理應貫徹始終支持西九, 而不是當人o地政府 "信你o地" 走去拍板西九方案後, 到最後階段才來縮沙兩頭蛇, "不如搵專家再研究下不同總站方案先啦" 咁, 人o地政府都俾晒理據班議員話錦上路點唔可行啦, 仲要話資料不足然後再要o的乜鬼o野研究? 要政府再委任獨立研究, 咁政府出錢委任最後人o地都係話西九好, 你又走去話人唔夠獨立乎?

普羅大眾唔明 technical o野我唔怪佢o地o丫, 選民選得你出來個個月有糧出俾你要你做好份工都咁困難? 就當佢冇講到明 "支持錦上路" 啦, 已經出現好明顯立場唔堅定, 搖擺不定o既問題囉。

下一站係西營盤
chai 發表於 2009-12-3 01:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Jeffrey 於 2009-12-3 00:38 發表

已看過很多參與反高鐵行動的人士的論點,
包括一些年輕人,
但這群人的思維往往不能放下一種「大香港主義」的心態,
用「大香港」這個狹窄的眼界來檢視問題,
以及看問題很表面和片面(例如只有乘客才是高鐵的受惠者;
又或單憑非充分的理據,例如要保留鄉村文化,就反對高鐵港段工程)。

...

相信是反對社會制度﹐ 反對社會現況的原因﹐ 多於什麼文化保育等事件理由﹐ 那些都只是導火線。
情況或已經有點像歐美那種反對所有政府 (即使將來泛民政黨有幸執政)﹐ 以至無政府主義那類....
*天下雖安 忘戰必危*
monkey_bsw 發表於 2009-12-3 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-12-3 00:59 發表

如果有板友稱 "o係 2006年, 民主黨對傳媒話, 原則上支持專用通道去西九" 屬實, 則理應貫徹始終支持西九, 而不是當人o地政府 "信你o地" 走去拍板西九方案後, 到最後階段才來縮沙兩頭蛇, "不如搵專家再研究下不同總 ...

我咁睇... 政府D研究, 我99%都唔會信... 因為佢track record太差......
而且成件事, 擺到明係夾硬唻、話去就去, 俾錢大晒既感覺......
老實講句, 如果佢地一早已經安排菜園村成條村搬遷而唔係搵錢撻人 (而基本上受益係大地主而未必係居民), 個效果已經唔係咁.

另外, 政府講 $600幾億, 係咪 once and for all??? 而佢又話50年內可以有 $800億回報, 先唔問佢條數點計, $600億博 $800億, 真係......
我都係一個普羅市民, 如果立法會咁輕易就批 $600幾億 (which is 1/6 of HK Reserves) 我反而覺得好有問題囉......
mmlcs36 發表於 2009-12-3 01:38 | 顯示全部樓層

monkey_bsw 發表於 2009-12-3 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Jeffrey 於 2009-12-3 00:38 發表
從香港長遠發展的角度看,
個人認為高鐵港段不能如計劃興建並不是一件好事,
但香港人始終沒有受過真正民主制度的洗禮,
呼呼喊喊不用負責,總不能搔到癢處,
因此亦習慣於將政策的惡果推諉於政府,
不習慣細心分析後才表態。

高鐵撥款很大可能可以順利通過,
但如果真的有大部分市民反對高鐵港段現有的方案,
讓香港人learn a lesson,
由香港人自行承擔政策決定的後果,

我的想法有點不同...

在高鐵事宜上,我作為一名九龍東的居民,真的完全不感覺自己曾經被諮詢過;
如果那段 政府/港鐵 的宣傳片也是諮詢一部份的話,我只能說我「被諮詢」過一次。

由過去的利東街、天星、皇后,到近年的觀塘、波鞋街、深水埗重建,到這次的高鐵,
我看到的是每一次透過這些年青人的努力參與,讓很多市民開了眼界,也看見到政府諮詢的片面、虛假;
同時,亦容讓更多人參與到規劃的過程中。

與其說這是「大香港主義」,我會寧願說這是較年青一代對於「規劃民主化」的堅持。
這是「唔係政府你想點規劃/重建就要點做,居民、市民、持份者都要有say」的一種論述…
特別是,政府的規劃、重建,往往都是向最基層的開刀,就更讓人覺得要幫他們去發聲。

這種意識,我覺得以「民智」來說是香港的一大進步。
年青人這種對香港的歸屬感、對香港發展的方向、對經濟以外事情的關注,
我認為是對香港非常重要的寶藏…!

(p.s. 我也是80後的
monkey_bsw 發表於 2009-12-3 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2009-12-3 01:38 發表

冇錯

預人流要好似三十年前咁,地鐵呢就一/二條過海隧道就滿足需要
東鐵呢,就三/六/九卡近郊型就滿足
咁樣睇返而家先算有個交代

而且,就算菜園村成條村搬遷
而家嘈的村民根本就冇得搬
因為佢地大部份連地 ...

第一PART完全唔知你想講咩…… 直接D講吧啦…
我之前講緊係 $600億是否once & for all,而 50年內$800億回報(政府話) 係咪值得去博…

菜園村,而家政府都成日講「特事特辦」,要成條邨搬,唔睇地契,你慌冇第二D方法可以做到?

monkey_bsw 發表於 2009-12-3 01:49 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2009-12-3 00:59 發表

人o地政府都俾晒理據班議員話錦上路點唔可行啦, 仲要話資料不足然後再要o的乜鬼o野研究? 要政府再委任獨立研究, 咁政府出錢委任最後人o地都係話西九好, 你又走去話人唔夠獨立乎?

補充多一點,而家香港政府基本上係完全壟斷資訊,所有「民間團體」做既方案都必然會係「資料不足」…
所以政府一天唔肯 relax in 資料既壟斷性,民間團體都係可以老奉/被逼做D「資料不足」既方案;
又所以,政府話人資料不足我覺得係多餘兼且係無賴既講法。