hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]立法會工務小組通過高鐵撥款
開啟左側

[新聞]立法會工務小組通過高鐵撥款

eric278 發表於 2009-12-3 17:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

來源:明報/Yahoo News

http://hk.news.yahoo.com/article/091203/4/fgxl.html

工務小組通過後,只要再等財委會通過,廣深港高速鐵路便可上馬動工。
還看香港公交
a_drew 發表於 2009-12-3 18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2009-12-3 17:36 發表
來源:明報/Yahoo News

http://hk.news.yahoo.com/article/091203/4/fgxl.html

工務小組通過後,只要再等財委會通過,廣深港高速鐵路便可上馬動工。

新一輪抗爭行動一觸即發...陳x文、朱x迪、粱x雄等人好快又出黎搞野了
cl1403 發表於 2009-12-3 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2009-12-3 18:23 發表

新一輪抗爭行動一觸即發...陳x文、朱x迪、粱x雄等人好快又出黎搞野了

仲有一個高x香.
238X 發表於 2009-12-3 23:25 | 顯示全部樓層

頭先聽亞視新聞話好似要去廣州轉車...
http://www.hkatvnews.com/v3/shar ... atvnews_135588.html
"到時香港乘火車到武漢連同轉車亦不用五小時。"

如果係真, 我即刻加入暴民行列.
起條高鐵要去廣州轉, 點都講唔通.
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2009-12-3 23:28 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2009-12-3 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 3/12/2009 23:28 發表

條路軌係通....既線有長途車, 洗咩轉車

最怕當局以清關為理由迫你轉車!
053h4 發表於 2009-12-3 23:32 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2009-12-3 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 3/12/2009 23:32 發表

去北京\上海, 而家都唔洗係東莞東清關

配套唔同... 而家唔駛清關係因為中途站全部唔俾落車,
但將來高鐵如果可以咁,一來香港車唔可以比中途客上,
二來全部中途站都要加口岸設施。
平心而論,我係內地當局我都未必會做。

當然,就算去中途站真係要轉,
夕發朝至不停站直通北京都應該會有,
亦唔排除亞視特登搵內容挑動市民情緒,
但以中港政府作風,有時寧可信其有。

DIH 發表於 2009-12-3 23:49 | 顯示全部樓層
我的估計:
1. 不採用一地兩檢,西九總站像紅磡一樣,只作出境(以離開香港的行程而言)。
2. 在深圳福田站及廣州南站辦理入境,去東莞等地要在深圳轉車,去廣州以北要在廣州轉車。

就想像香港係倫敦,廣深港高鐵係Eurostar,日常運作只有Lille, Bruxelles, Paris三個歐洲接點。

無可否認咁會非常不便,亦大大減低香港擁有自己高鐵的吸引力。
不過亞視講呢句,都冇咩人會留意到......

再者,如果廣州接駁車次夠密,都唔係太大問題既,係就係唔optimal架喇。

唔知京港、滬港直通高鐵(如有)可唔可以中途不停車,到北京或上海辦理手續呢?

syp 發表於 2009-12-3 23:49 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2009/12/3 23:35 發表

配套唔同... 而家唔駛清關係因為中途站全部唔俾落車,
但將來高鐵如果可以咁,一來香港車唔可以比中途客上,
二來全部中途站都要加口岸設施。
平心而論,我係內地當局我都未必會做。

當然,就算去中途站真係要轉,
夕發朝至不 ...

如果未傾掂西九龍一地兩檢, 列車上檢查係咪應該都可行?

香港出發的長途車, 中途站應該唔多? 全部加口岸亦未必太大問題? (反正大陸o的高鐵站個個都大到嚇死人。)

其實我唔會預佢中途俾上本地客, 但俾上都冇問題, 將列車分卡隔絕開港客同內地客便可。
下一站係西營盤