hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 你地學校Lunch飯盒供應商的Lunch好食嗎?
開啟左側

你地學校Lunch飯盒供應商的Lunch好食嗎?

DN9832 發表於 2009-12-12 22:08 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2009-12-12 04:20 PM 發表
有啲學校,尤其係九龍塘區嗰啲學校,有得出去食都無用
好少選擇

我咪係九龍塘讀嗰lo
吾好吾記得有又一城同南山邨
不過今年學校要F.2留校食午餐,又吾比我地落去學校門口出面架貨van買飯,搞到我要成日「偷運飯盒」
bananasims 發表於 2009-12-13 01:15 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

我想講牛津道嗰堆
我想知九龍塘邊條街有貨 van 賣飯盒 我又可以去幫襯下
~~~
KMB-ATE1 發表於 2009-12-13 20:43 | 顯示全部樓層
我學校中一至中七都可以出去食,附近選擇過百,選擇上大學canteen食又得

嚴格來講我學校小食部(紅X林承辦)果D都唔算係飯盒,因為係擺個公仔麵餅落去淥再加D配料既。
都有提供一D膠兜裝既粉麵,不過好dry......好似試過有人係裡面搵到有蟲屍
個小食部賣D野又貴 有人重係facebook開左個group反對果間承辦商。

以前學生會就有向附近茶餐廳訂飯盒既服務,不過今年個學生會內閣又唔提供.....

所以我宜家選擇返屋企食算.....
KXEnviro | @KX675
bananasims 發表於 2009-12-13 21:18 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

我學校嗰啲係太早煮,放太耐唔好食
試過空堂有同學好早就買(大約十二點),佢話幾好食
同平時爭好遠
~~~
AV337 發表於 2009-12-20 17:34 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2009-12-13 01:15 發表
我想講牛津道嗰堆
我想知九龍塘邊條街有貨 van 賣飯盒 我又可以去幫襯下

小弟以前係牛津道讀中學,
果時D同學出街食飯多數行/坐小巴落九龍城食, 其實都大把選擇只不過係遠少少
如果唔出街, 早年真係一係就食學校飯商D飯, 一係就去牛津道遊樂場買飯食(不過唔知現在仲有冇)
不過到我最後讀果2年, 已經勁多人叫外賣上去, 因價錢便宜, 多數$20內, 果時最平好似15都有
而且質數OK, 又有好多間可以選擇, 基本上要求不是太高的, 日日食都冇問題

仲有, 我記得有一排(不過起碼5年前)牛津道都有貨 van 賣飯盒, 不過唔知係咪D學校怕唔衛生走去投訴所以好快冇晒.........
VA11 發表於 2009-12-21 00:39 | 顯示全部樓層
我果間o係正山上...又係要中四先出得去食...頭果三年d飯真係難食到死...搞到我索性自己帶番去..而家中四可以出街食都唔係日日出,因為又要行上行菅好麻煩...叫外賣算-.-
TankKingEH9697 發表於 2009-12-21 01:59 | 顯示全部樓層

以前返九龍灣 多數都去啟業食 廿蚊樓下既有24總站  唔知叫啟樂定啟眾 而家變左正常茶記
再唔係隔離大排檔 都幾好味 廿蚊 有湯有野飲 又有豬紅任"畢"
不過都成五六年前既事
坦克王EH 9697
3asv6 發表於 2009-12-22 02:29 | 顯示全部樓層
原帖由 AV337 於 2009-12-20 17:34 發表

小弟以前係牛津道讀中學,
果時D同學出街食飯多數行/坐小巴落九龍城食, 其實都大把選擇只不過係遠少少
如果唔出街, 早年真係一係就食學校飯商D飯, 一係就去牛津道遊樂場買飯食(不過唔知現在仲有冇)

牛津道遊樂場...

0個度0的飯都算好味,多〔食送〕揀又多汁揀.
好多款都岩我,真係次次食完都飽到我.當年
low dip.要過牛津道上都試過學校訂0的飯反
黎再賣比學生,都係睇住由貨van運黎.0的飯
真係少有由學校訂反黎又係好好食.不過男仔食
一個都唔夠,食兩個又太飽.女仔食一個可能都
係岩岩好.如果唔駛反九龍反堅道就真係正.唔
駛牛津道行餐死比雨lum,週圍都要靠外賣/學
校訂反黎.反左0甘多年都無落過九龍城食,始
終要搭車怕遲到.0甘又無反0個度成三年,我
讀開0個度都變左0的了...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
kay 發表於 2009-12-22 17:21 | 顯示全部樓層
F1個年試過陽光午餐,之後出現過午餐共和國,同埋有間好似係大家樂附屬既,
但坦言d野食係越黎越差,亦越黎越貴。
好彩我係早年入學,只係F1就要留校,
依家F1~F3都要,學校驚我地d學生學壞
世界很簡單 人類很複雜
Garfield 發表於 2009-12-24 08:41 | 顯示全部樓層