hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 機場快線及馬鐵入選「大白象」
開啟左側

機場快線及馬鐵入選「大白象」

2856 發表於 2009-12-7 12:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

機場快線及馬鐵入選百度百科「大白象」
http://baike.baidu.com/view/340770.html

連馬鐵都係大白象??
mmlcs36 發表於 2009-12-7 13:56 | 顯示全部樓層
daiteioh 發表於 2009-12-7 14:45 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

咪講笑啦,馬鐵現在多人搭,遲些沙紅線通車後,應該賺到笑!
:P...................
JT4686 發表於 2009-12-7 16:44 | 顯示全部樓層

但機場快線附生的東涌線可是東涌居民主要外出途徑之一
OTIS401 發表於 2009-12-7 17:13 | 顯示全部樓層
馬鐵都係大白象!?
講笑咩...
宜家每日都唔知有幾多人用
即使我不是住在馬鐵沿線都會走去搭返學
hosito 發表於 2009-12-7 17:33 | 顯示全部樓層
百度都好信, 大陸人/內地人點都不及香港人了解本地基建吧。
DIH 發表於 2009-12-7 17:47 | 顯示全部樓層

關西機場都係大白象?
咪玩啦,唔係話要起新跑道咩?

沒有和諧式飛機,怎麼知道超音速客運成本效益低?
畢竟這隻象都活了30年以上。

沒有美國太空穿梭機,國際太空站如何建成、人員如何交換?

至於香港,我睇時馬鐵已經無出現。
西九文化區將來未知,而數碼港已經煙消雲散。

機場快綫一定唔係大白象,機場快綫獨佔的成本只係有關的列車及車站設施,
但軌道及車廠等成本較高的項目都是和東涌綫共用,車款也是和東涌綫一樣,維修成本不高。
東涌綫的使用量不低,班次一直加,列車長途跋涉去到東涌時滿員率都有50%+/-20%左右(估)。

百度百科,一笑置之啦~

HE7921 發表於 2009-12-7 18:11 | 顯示全部樓層
馬鐵有咩理由係大白象呀?!

係都西鐵/西港島線先啦
期待香港出現載161人的E500 MMC
3ASV196 發表於 2009-12-7 18:41 | 顯示全部樓層
原帖由 HE7921 於 2009-12-7 18:11 發表
馬鐵有咩理由係大白象呀?!

係都西鐵/西港島線先啦

其實你講的2條, 都唔算吧...

唔知點解, 好多人都好短視, d基建, 好似要一起好就好多好多人用, 先叫有用,
唔係就叫"大白象"...

不如睇返歷史, 無論地鐵, 紅隧, 一起好時, 使用量都唔係咁高, 地鐵行4卡ga jei,
而紅隧巴士站更加無咩人...但今日情況又係點?

新機場, 10年前個個話好大好大, 又點會估到10年後要T2, 又要第三條跑道?

其實基建建設需時, 好多建設都唔係預即時的使用量, 而是將來的...但唔明係,
好多人只睇現時, 真係無野好講..

西鐵開始時少人坐, 是正常, 因為根本未起晒, 當駁到去紅磡, 情況就好好多, 再加
埋將來北環線, 及再將來駁東九龍線再接馬安山線, 到時又會另一景象了..
3ASV196.KE7270
mmlcs36 發表於 2009-12-7 18:50 | 顯示全部樓層