hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) o下? A T U E 8 ?! NX4459 差點撞車
開啟左側

o下? A T U E 8 ?! NX4459 差點撞車

arhang2001 發表於 2009-12-8 00:23 | 顯示全部樓層

原帖由 HL9321 於 2009-12-7 23:16 發表

大把人渣細車 (由其是的士),見到巴士意圖cut線,
都一腳大油衝埋去再閃幾野大燈等部巴士唔夠膽cut出去架啦..
不過呢d野都係睇番巴士車長既判斷能力既姐,
如果佢夠膽搏一搏同部車玩,認為夠時間cut出去既咪cut囉..
如 ...

我睇到既係巴士過到一半已經要回呔避,重點係當時佢擺斜架車,佢塊鏡能唔能夠睇得到慢線上緊黎既寶馬,我好懷疑。

咁既情況巴士cut 緊線之下俾寶馬撞,假設寶馬司機識俾口供,eg 話自己當時一直係巴士左邊,巴士司機CD 既機會係相當之高。

(唔好話直身鏡,任何細車就算有wide 鏡,咁既情況之下除左拎轉個頭望,根本係睇唔到隔離係點)
.KD.8283. 發表於 2009-12-8 00:59 | 顯示全部樓層
見樓上35樓位板友講巴士司機一cut 就兩條 ...
無知想問一問部 4459 咁樣 cut 過最左條線去轉車站唔係正常架咩 ...
因為小弟平時坐 85M + 見其他線 ( 74X/75X/89D/277X/286M/307/681 ) 都係過左呢條支路跟住 cut 番入去最入條線 ...
而且 85M 286M 呢 D 線係石門落左公路之後都係連 cut 兩條線出去右面數起第二條線 ... 唔知咁樣算唔算係違規呢 ...
12A 發表於 2009-12-8 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 lf5499 於 2009-12-8 00:11 發表
就咁睇片真係好難知道邊個岩 邊個唔岩
會唔會架bmw 有可能本身係行緊支路右線
見有巴士插入黎 佢即時轉入左線俾大油過架巴士
而且估唔到架巴士會入埋左線

而巴士司機見本身架bmw係右線 估唔到佢會扭入左線

不過個bm ...

(當日ATEU8有三位行家, 開文者, 我, 我朋友
ATEU8響耀謙樓尾站之後已經有一批人要企
無記錯的話係由六叔操刀, 朋友說是掛牌師傅, 不過我們不太清楚平日表現)

剛才問回同我一齊坐ATEU8的朋友
原來他當時比我早醒, 他話番俾我知一開眼見到的情況係兩部車差不多炒
結果ATEU8要落重油來踩停

我還在瞌睡時, 我感覺到ATEU8係好遲先 cut 入巴士線
而且 cut 的時候沒有怎樣收油

ps 如無意外, 明日 NX4459 會在 9:15 前後到東隧入口, 往香港方向,
大家自己預時間去坐車, 睇下位六叔表現

九巴十六 與你在 GA5505 相見
KT6487 發表於 2009-12-8 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2009-12-8 00:23 發表

我睇到既係巴士過到一半已經要回呔避,重點係當時佢擺斜架車,佢塊鏡能唔能夠睇得到慢線上緊黎既寶馬,我好懷疑。

咁既情況巴士cut 緊線之下俾寶馬撞,假設寶馬司機識俾口供,eg 話自己當時一直係巴士左邊,巴士司機CD 既機會 ...

但架BMW 應該o係支路會留意到架巴士黎緊.....
點解仲要比油去呢....? 冇理由唔知架巴士實Cut 左
除非本身大家好近.....但睇片ATEU 本身未到果個位時....架BMW 跟本未行到....
架BMW 好明顯係踩住油沖上去同架ATEU 爭位....
但架ATEU 又Cut 得急左D....不過呢個位....好多巴士都係Cut 得咁急....
就算架BMW 本身冇錯....但佢之後咁玩架巴士.....真係好冇品....
托運服務....Scania R620 6x4
Hinata 發表於 2009-12-8 02:41 | 顯示全部樓層
我有興趣想知點解我8:54先見到架3系...
之前明明條路無車,有無咁快上到去個位?支路限速幾多?架巴士應該keep住70直行架喎

不過仍然覺得係巴士連cut兩線睇漏眼多...以響安聲計直至架車出現,應該起中擔之前個位逼住佢

广铁广段 何东楼运用车间
3ASV196 發表於 2009-12-8 08:22 | 顯示全部樓層
其實有關片段因為角度問題, 有d 難去做證據, 因為上層角度好多盲點,
又睇唔到鏡, 睇唔到BMW情況, 而且巴士CUT 緊線, 怕蝕底的是部巴士...

試過有frd 坐緊部VA, 係導航位, 見到有部的士突然CUT 部巴士, 影埋相
去警察交通部投訴, 個警察都話有關位置未能全面睇到情況....

不過, 當然, 部BMW 司機的態度, 係非常差, 不論是否真係巴士唔o岩, 之後
咁態度去駕駛, 其實呢d人唔太適合去渣車
3ASV196.KE7270
trident322 發表於 2009-12-8 09:24 | 顯示全部樓層

部BMW無問題呀, 自己行緊條主線, 係部巴士一野CUT埋黎~~

道理上唔係巴士大晒, 一CUT埋黎就要讓, 就算推到上報, 都係部巴士唔岩.

問題只係部BMW之後玩野, 呢個係司機既問題, 但係法律上, BMW又無錯喎, 如果之後前面部BMW突然停車, 巴士撞左埋去, 阿SIR都係會告巴士司機CD, 因為巴士跟車太貼.

唔好盲目去睇呢件事, 記住, 讓你係人情, 唔讓你係道理, 你有車牌就會明白~~~
KV9033 發表於 2009-12-8 13:11 | 顯示全部樓層
由頭到尾都係話部bmw玩野..
回憶的呼喚 發表於 2009-12-8 14:26 | 顯示全部樓層
就咁睇 係好難睇得出 係巴士/BMW有問題
但係我覺得BMW個司機好有問題
做咩要係收費亭前面咁樣整停架巴士?
唔講會同架ATEU撞啦 咁後面呢?
仲有唔少巴士/私家車行架WO d車睇唔到/反應慢 ge 咪玩串燒???
大多可以理論 但係係公路咁樣玩野 同大陸d百痴司機有咩分別?
如果真係撞起上黎 ATEU實撞到架BMW變餅
咁有咩謂先 2方司機都要比人告

arhang2001 發表於 2009-12-8 15:55 | 顯示全部樓層

原帖由 回憶的呼喚 於 2009-12-8 14:26 發表
就咁睇 係好難睇得出 係巴士/BMW有問題
但係我覺得BMW個司機好有問題
做咩要係收費亭前面咁樣整停架巴士?
唔講會同架ATEU撞啦 咁後面呢?
仲有唔少巴士/私家車行架WO d車睇唔到/反應慢 ge 咪玩串燒???
大多可以理論 ...

咁如果入正線之後再因為任何原因(有人,有狗或者有車切入)需要重煞,後面巴士停唔切撞埋黎,你係後車你會點解釋?