hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) o下? A T U E 8 ?! NX4459 差點撞車
開啟左側

o下? A T U E 8 ?! NX4459 差點撞車

arhang2001 發表於 2009-12-8 15:58 | 顯示全部樓層

原帖由 KT6487 於 2009-12-8 01:00 發表

但架BMW 應該o係支路會留意到架巴士黎緊.....
點解仲要比油去呢....? 冇理由唔知架巴士實Cut 左
除非本身大家好近.....但睇片ATEU 本身未到果個位時....架BMW 跟本未行到....
架BMW 好明顯係踩住油沖上去同架ATEU  ...

我渣緊車,見隔兩條線既車打燈埋我呢邊,我正常只會估佢cut 一條,我渣細車仲一定會俾油走,盡量唔同佢平排咁耐,
大佬,點會預你一巴cut 兩條呀?

無理由唔知架巴士實cut 左--- 我想問點解要知?
arhang2001 發表於 2009-12-8 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2009-12-8 01:00 發表

(當日ATEU8有三位行家, 開文者, 我, 我朋友
ATEU8響耀謙樓尾站之後已經有一批人要企
無記錯的話係由六叔操刀, 朋友說是掛牌師傅, 不過我們不太清楚平日表現)

剛才問回同我一齊坐ATEU8的朋友
原來他當時比我早醒,  ...

使唔使搵埋老監跟佢車呀小事化大?
arhang2001 發表於 2009-12-8 16:00 | 顯示全部樓層
原帖由 .KD.8283. 於 2009-12-8 00:59 發表
見樓上35樓位板友講巴士司機一cut 就兩條 ...
無知想問一問部 4459 咁樣 cut 過最左條線去轉車站唔係正常架咩 ...
因為小弟平時坐 85M + 見其他線 ( 74X/75X/89D/277X/286M/307/681 ) 都係過左呢條支路跟住 cut 番 ...

cut 線cut 到要人閃埋去左邊線黎避,咁都叫正常呀?
Porcelain 發表於 2009-12-8 18:16 | 顯示全部樓層

我自己渣車都遇過好幾次架巴士好似冇睇鏡就cut線,我同佢平排都可以扭軑壓去我果邊,呢d情形我一定會咇架巴士
不過架三系之後既舉動就太差劣,話晒架巴士上面都好多乘客,如果架巴士停唔到,你又傷,架車又傷,巴士乘客又傷,咁又有乜為呢
Hinata 發表於 2009-12-8 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2009-12-8 15:58 發表

我渣緊車,見隔兩條線既車打燈埋我呢邊,我正常只會估佢cut 一條,我渣細車仲一定會俾油走,盡量唔同佢平排咁耐,
大佬,點會預你一巴cut 兩條呀?

無理由唔知架巴士實cut 左--- 我想問點解要知? ...

巴士要靠左行呢d係基本常識啦...個車牌點考番黎架?

除非你話架巴士無打燈,我就真係唔知佢有無需要靠左行喇,
不過我相信無可能囉...不妨扭到大一大聲,聽下有無指揮燈聲?

广铁广段 何东楼运用车间
lf5499 發表於 2009-12-8 18:38 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2009-12-8 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 lf5499 於 2009-12-8 18:38 發表
\
你好似倒轉黎講 以個司機個性格黎睇

似係佢不甘架巴士cut去佢前面
而入埋左線去頂住佢多d

其實有關實際情況, 係有關片段係睇唔到, 所以無任何相關理據

如果用佢事後表現去去估, 似乎更無根據..我同樣可以講, BMW
司機咁大反應, 一定巴士唔o岩la

相反, 有關片段睇到, 巴士當時的確係連續cut 緊線, 表面證據,
巴士有問題的機會較大..

另外, 回上面, 唔係打左燈就可以任cut 線, 亦唔係巴士就一定要
立即靠左, 唔駛理交通情況..當然, 有關實際情況係未清楚...
3ASV196.KE7270
lf5499 發表於 2009-12-8 20:13 | 顯示全部樓層
JG3666@71K 發表於 2009-12-8 20:22 | 顯示全部樓層
TRANSBUS_E400 發表於 2009-12-8 20:34 | 顯示全部樓層

啲人真係小器,就算架巴士唔岩都唔洗咁呀!