hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) o下? A T U E 8 ?! NX4459 差點撞車
開啟左側

o下? A T U E 8 ?! NX4459 差點撞車

mkfung2 發表於 2009-12-9 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 arhang2001 於 2009-12-9 01:28 發表
咁多人撐巴士司機,快d搵人send 段片去port MY917 啦,睇下先告邊個後告邊個!

係咁架啦﹐巴士迷眼中巴士司機永遠是對的﹐
真係唔知佢地有無渣過車~
「得罪人多 ‧ 稱呼人少」
mkfung2 發表於 2009-12-9 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 KT6487 於 2009-12-8 01:00 發表

但架BMW 應該o係支路會留意到架巴士黎緊.....
點解仲要比油去呢....? 冇理由唔知架巴士實Cut 左
除非本身大家好近.....但睇片ATEU 本身未到果個位時....架BMW 跟本未行到....
架BMW 好明顯係踩住油沖上去同架ATEU  ...

咁講﹐唔可以話 BMW 會明知部巴士要 cut 左﹐
有咁既警覺性係好﹐只不過要唔要讓巴士 cut 線係另一回事﹐
部 BMW 好可能係支路右線入大路﹐
部巴士主線左邊線﹐一過左影子線即硬 cut 兩線﹐
部 BMW 被迫由第二線壓入第一線避部巴士﹐
再被想入第一線壓埋入路肩﹐你係 BMW 司機你會點諗﹐啱唔啱?
巴士要 cut 入去係有需要﹐但不論佢左邊有無車﹐都係要逐條線 cut。
「得罪人多 ‧ 稱呼人少」
arhang2001 發表於 2009-12-9 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Hinata 於 2009-12-9 03:41 發表

唔...簡單d講,我都唔知你個車牌點考番黎...作為道路使用者,重型車輛要靠左行可以話係基本常識,
特別去到d分叉路,咁大架車你都識講佢鏡細盲點多,係咪應該預左有可能佢睇你唔到?
除非話我楂車係咁架喇,我係要騎住條線,你咪撞 ...

睇唔到盲點代表可以亂咁切線?唔係應該抽返直架車,睇到左邊先cut 咩?

有盲點就一定例牌要人讓呀? 你又有冇車牌,有冇開過搵食車呀?
arhang2001 發表於 2009-12-9 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 DM17 於 2009-12-9 06:02 發表

分叉路前面仲要係巴士線,
睇到架巴士cut埋o黎點都意識到架車會預備入線架啦

去到呢d位大車未必睇到細車,細車盡量要比大車行先,
除非架大車特登讓你過,呢d根本係普通駕駛常識.. ...

呢度原來真係咁多人以為巴士係100% 優先使用路面。
arhang2001 發表於 2009-12-9 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 lf5499 於 2009-12-9 02:08 發表

你真係好搞笑
我冇話過巴士司機岩 bmw一定錯
不如你講下你d偉倫
就憑條片
點樣100%肯定巴士佬一定唔岩

我只係知
就憑條片 唯一 100%肯定既係 bmw個司機駕駛態度係有問題 ...

我就憑佢一cut 兩條已經可以肯定話佢唔岩。
lf5499 發表於 2009-12-9 23:47 | 顯示全部樓層
lf5499 發表於 2009-12-10 00:04 | 顯示全部樓層

Hinata 發表於 2009-12-10 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 lf5499 於 2009-12-10 00:04 發表

我有聽呀sir教過 揸細車見大車要入自己條線 盡量唔好入佢盲點
唔係炒左真係冇得好嘈

好簡單,比著我楂車都盡量遠離重型車輛,去到匯合點更加要打醒12分精神,
唔係話重型車大哂,呢D係危機意識...比架ATEU cut得仲狼死既大有人在啦...
所謂無車品果d人就係格硬死衝果d囉,試下換轉呢架唔係巴士係貨櫃睇下佢縮唔縮埋?
广铁广段 何东楼运用车间
3ASV196 發表於 2009-12-10 00:29 | 顯示全部樓層
原帖由 lf5499 於 2009-12-10 00:04 發表

我有聽呀sir教過 揸細車見大車要入自己條線 盡量唔好入佢盲點
唔係炒左真係冇得好嘈

當然, 渣車除左要避免撞到人, 更加要避免被人撞, 因為大部分機會都可能係人撞你,
所以你阿sir 咁教你當然無錯...撞左車, 即使係人地唔o岩, 自己都無隱la, 唔係賠錢問題...
我諗亦無人講過部BMW 的駕駛態度好好....

但如果講返法律上責任, 條路的優先權, 的確在於本線, 而唔係切線的巴士, 這是基本
不可否定的事實, 所以你話o岩定錯, 我會講, 以片去睇, 巴士會蝕底lor

同埋要留意返, 唔係有盲點就大晒, 知道架車有盲點, 其實要更加小心, 因為司機有責任
留意路面情況, 唔通有盲點, 就撞死人都無責任? 唔會的...貨車倒車撞到人, 都係司機責任,
唔通同個官講, 車尾盲點? (的確係盲點wor) 當然, 行人都要小心, 避免行貨車後面, 但咁唔
代表, 貨車司機就無錯.....而去話返個行人無危機意識..@@ (你同另一版友, 似乎就有這
個意思, 唔知用貨車例子, 你會唔會更明白?)

所以, 渣巴士本身的確唔係易, 要顧好多野, 又要留意埋乘客, 個責任好大, 我本身好尊敬
巴士司機, 我咁講以上, 我唔係要針對巴士司機, 相反, 我只是緊張巴士司機的責任, 再
多幾單意外, 真係影響整個巴士服務.....

3ASV196.KE7270
WinnieThePooh 發表於 2009-12-10 00:34 | 顯示全部樓層