hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B會會訊之前未有人報過的新訂單.
開啟左側

[經歷分享/報告] B會會訊之前未有人報過的新訂單.

leslie 發表於 2009-12-10 01:11 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2009-12-10 01:07 發表

10月底時並無 E400 在香港,所以 #7000 係包括係兩部 E400 入面。

九巴 E400 係 10.45m,九巴四捨五入後公佈係 10.5m。
如無意外 #7000 都係呢個長度....

其實巴士之訊真係唔夠討論區快,近年越黎越明顯.....
我覺得會 ...

無錯啦...討論區的作用是最新消息,而會訊可說成為了文獻...不過近日好似有人話要出bus yearbook,其實同會訊又有幾大分別?
L. Chan - 我們堅持才有希望!
syp 發表於 2009-12-10 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009/12/10 01:07 發表
其實巴士之訊真係唔夠討論區快,近年越黎越明顯.....
我覺得會 ...

咁巴士之訊上面o既購車記錄都係一種歷史, 而且巴士之訊上寫的亦都比討論區可靠。
下一站係西營盤
~誰@359~ 發表於 2009-12-10 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2009-12-10 01:11 發表

無錯啦...討論區的作用是最新消息,而會訊可說成為了文獻...不過近日好似有人話要出bus yearbook,其實同會訊又有幾大分別?

講起年鑑,睇返都有四年冇出過啦
其實而家呢個年代,呢類文字媒介既出品最好都係focus o係d普通人未必有機會了解到既野,咁先有吸引力
字大只顯得人自大
leslie 發表於 2009-12-10 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2009-12-10 01:21 發表

其實而家呢個年代,呢類文字媒介既出品最好都係focus o係d普通人未必有機會了解到既野,咁先有吸引力

不過, 懂得好巴士結構及機械之類的作者有幾人? 懂得路線規劃(唔係建議咁簡單)的又有幾人? 寫得太Technical又未必有人有興趣去睇...
Swedenscania 發表於 2009-12-10 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2009-12-10 01:21 發表

剛收到B會會訊..其實都轉向平時無咩接觸既題目..
好像
香港E400 於UK的情況
電蘭回UK
長蘭英國生活情況...
翻新CTB102
杜拜大巴士
桂林雙巴介紹
愛丁堡巴介紹
..這些非本地野感覺幾新鮮...
本地內容如人力車,安凱開頂巴等就當係回顧/記錄....
da54 發表於 2009-12-10 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-12-10 01:19 發表

咁巴士之訊上面o既購車記錄都係一種歷史, 而且巴士之訊上寫的亦都比討論區可靠。

E400 的長度已經證明巴士之訊唔係 100% 可靠....
而呢類購車記錄歷史,坊間亦越黎越多網站做到。
Web 2.0 亦令網上資訊可靠性越黎越高。

唔係話會訊無存在價值,而係個價值越分越薄,
一定要靠其他有價值的資料 (技術文章、外地巴士文章等)
去增強返會訊的價值。Leslie 兄關於安凱的文章便是一例。
呢 d 都好靠知情人士肯花心機去寫。

P.S. 不過樓上提及的內容,部份係其他外國或內地網站/論壇,
甚至 italk B5/B4 板都有出現... 寫獨特文章其實越黎越難。

on11358 發表於 2009-12-10 01:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Swedenscania 於 2009-12-10 01:31 發表

剛收到B會會訊..其實都轉向平時無咩接觸既題目..
好像
香港E400 於UK的情況
電蘭回UK
長蘭英國生活情況...
翻新CTB102
杜拜大巴士
桂林雙巴介紹
愛丁堡巴介紹
..這些非本地野感覺幾新鮮...
本地內容如人力車,安凱 ...

記得當年香港巴士年鑑後半部份包含以上內容(外國/內地),但亦有人評論變左唔似講香港巴士既年鑑。

網上的確搵唔到唔少有關訂單消息,不過實際規格始終靠難掌握。
leslie 發表於 2009-12-10 01:57 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009-12-10 01:41 發表

E400 的長度已經證明巴士之訊唔係 100% 可靠....
而呢類購車記錄歷史,坊間亦越黎越多網站做到。
Web 2.0 亦令網上資訊可靠性越黎越高。

唔係話會訊無存在價值,而係個價值越分越薄,
一定要靠其他有價值的資料 (技術文 ...

過獎了...自問其實安凱篇文都好"行貨"下,只是睇過架車同個spec,再搵搵用家背景資料就寫...見好的就讚,要改善的就列出,這是我寫文的原則,不會因為同某車行friend就報喜不報憂,其實我寫的車評還未夠專業呢(如果可以出埋試駕報告同專訪埋大巴士就好了...可惜今次時間上唔容許咁做)

有時d消息未必100%如實物,好大可能是訂單有改,也不可完全怪作者/本書的編輯,就如我之前收的消息架安凱會用IVECO引擎,因為安凱及IVECO是同一代理商,不過到後期用家堅持要康偈以便維修(因ADL Enviro500用同一款引擎,搵零件都易d有現貨),所以到最後訂單有改...之前我在italk都放了風架車用Iveco偈,又是我的錯嗎?
leslie 發表於 2009-12-10 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2009-12-10 01:55 發表

記得當年香港巴士年鑑後半部份包含以上內容(外國/內地),但亦有人評論變左唔似講香港巴士既年鑑。

網上的確搵唔到唔少有關訂單消息,不過實際規格始終靠難掌握。 ...

其實果幾年香港巴士來來去去都是果幾款,無咩好寫...用一些外地車展,車輛營運的文章加入去,是好事,可擴闊大家的眼界

唔好話外國料,就連非專利車之前都無人留意,只是近幾年國產巴士帶動了大家的興趣...而呢d車的背景資料,一般只有行內人才可獲得,是呢幾年多了italk/dis cuss上的討論,才使人多留意 - 就如當年巴士年鑑上我寫有關復康巴士及易達巴士的文章,當時來說都是"異類"...有幾多人有興趣? 偏偏當日我因工作關係得悉有關資訊, 認為應留下一些文獻記錄, 而當時又得陳Sir及復康會陸生支持先寫了那一篇文章
da54 發表於 2009-12-10 02:09 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2009-12-10 01:57 發表

* N* V% U$ \! b% s5 ]有時d消息未必100%如實物,好大可能是訂單有改,也不可完全怪作者/本書的編輯,就如我之前收的消息架安凱會用IVECO引擎,因為安凱及IVECO是同一代理商,不過到後期用家堅持要康偈以便維修(因ADLEnviro500用同一款引擎,搵零件都易d有現貨),所以到最後訂單有改...之前我在italk都放了風架車用Iveco偈,又是我的錯嗎?

其實呢 d 太詳細的 spec 好多時除左真係代理同埋巴士公司採購有關人士
會 keep 到最準確資料,否則通常都要等親眼見到部車先知....
B 會入面係有消息人士,但未必真係通天下,所以有錯漏亦係正常;
而當網上面亦越黎越多消息人士時,就好難再話邊個準過邊個。