hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B會會訊之前未有人報過的新訂單.
開啟左側

[經歷分享/報告] B會會訊之前未有人報過的新訂單.

bulgy 發表於 2009-12-11 01:45 | 顯示全部樓層

其實批scania單層車係咪有歐五車在內呢? 因為九巴好似又想開多個code畀呢批車喎, 如果係可能fleet no. 又唔同左.
orange 發表於 2009-12-11 01:55 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2009-12-10 13:56 發表
好似冇咩人講, 就係嶼巴車隊係來年有咩調動呢?

唔係無人講,只係講左無人覺,不過個人都期待呢部新車,真係唔知點既模樣
益童學校,全民教育
AVD1 發表於 2009-12-11 09:27 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2009-12-11 01:29 發表

其實會唔會因為九巴有份的皇巴士用過B7RLE, 而其深圳伙伴又用過Scania L94UB, 故此九巴在選擇單層巴士時都選回相類似的產品......

之前有人講過, 傳聞九巴唔再買康明斯引擎, 又唔知會唔會係佢買B7RLE及K230UB的原 ...

"傳聞九巴唔再買康明斯引擎"
小弟有興趣想知個中原因 ?

PS. 九巴訂單中一樣有入 ATEU (E500) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ATE24 發表於 2009-12-11 10:40 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-12-11 09:27 發表

"傳聞九巴唔再買康明斯引擎"
小弟有興趣想知個中原因 ?

PS. 九巴訂單中一樣有入 ATEU (E500) ~
o個批 09 ATEU 未出牌、o的衰o野未通哂天之前已經訂落,計落應該係上半年o既事。

公器公用 香港早要有品
aa2_dart 發表於 2009-12-11 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 LE3503 於 2009-12-10 23:20 發表

絕對絕同...E200 平冶0405 向九巴sell過...一個字...貴...零件費零成本上升
Wright B9TL只係volVO SELL Wright車身...因為Wright車身使用木纖維..而九巴使用玻璃纖維維修帶來麻煩
但早前Wright傳出似全纖維作車身 ...

下 , E200同O405一齊向九巴sell過 , O405同E200根本都係唔同年代既product , 點一齊sell ..... O405 series比Citaro series replace左好耐啦喎
偏偏Citaro同E200呢2隻咁正既車九巴都唔肯入   , Citaro係全SLF陣貴唔入都話make sense (其實Citaro又有LE版本 , 仲乜唔諗下 )

但係E200難聽D講都係架爛鬼歐五撻仔 , 呢D 單層MIDI貴極有個譜下化 :L , E200又唔係SLF陣 , 睇黎E200係似係貴係個body度 ,
但其實如果嚴貴洗乜入埋D垃圾雞ㄚ , 九巴呢排咁鐘意搵MCV, 咪搵MCV砌囉 , 英國大把配MCV既歐五撻仔 , E200Dart只係原廠sell埋自己野....

講真 , 出年都有成堆Dart仔+三菱退 , 211,203,276,53呢D線點搞 ?

評分

參與人數 1aPower -1 收起 理由
petcity -1 垃圾雞一詞絕不認同及接受

查看全部評分

Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
NV58 發表於 2009-12-11 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 aa2_dart 於 2009-12-11 04:34 發表
講真 , 出年都有成堆Dart仔+三菱退 , 211,203,276,53呢D線點搞 ?

You are talking as if the whole fleet of Darts are coming out of service soon, when the reality is, it's only the first batch of 20 AA3-22(?) and 33 F-reg AMs are due for replacement in the coming year. There are still 15 G-reg AMs and nearly 30 10m Darts still in service beyond 2010. The remaining AM should still just about cater the need of 276 and 203, which are the only two services really need the type.

For the rest, the 211 has the mid-age second hand (and longer) AAs and why do you think it would be an issue? And  53, so much so it might be appropriate these days, can go with some ADSs anyway. The same goes with other 10m AA operated services, on which ADSs could be used in most cases. Easily.
Tinyl Bus Photography - FB Group
VA54-HN8897 發表於 2009-12-11 13:28 | 顯示全部樓層

原帖由 aa2_dart 於 2009-12-11 12:34 發表

下 , E200同O405一齊向九巴sell過 , O405同E200根本都係唔同年代既product , 點一齊sell ..... O405 series比Citaro series replace左好耐啦喎
偏偏Citaro同E200呢2隻咁正既車九巴都唔肯入   , Citaro係 ...
K230UB 本身唔係垃圾,一來九記揀左Salvador Caetano個車身,設計上唔太User-friendly,二來個tunning 好搞唔搞搞到咁je..

新加坡o個堆車除左話唔係"來佬"殼之外,tunning 都唔係咁....

而MCV...其實MCV講真又唔係大規模公司,B7RLE 咁多款殼九記都揀左MCV 我個人覺得有D O 咀.....不過MCV 本身又唔係話太差o既...只係技術上一定唔及ADL 呢類英國較普遍o既公司....

ATE24 發表於 2009-12-11 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2009-12-11 13:28 發表
K230UB 本身唔係垃圾,一來九記揀左Salvador Caetano個車身,設計上唔太User-friendly,二來個tunning 好搞唔搞搞到咁je..

新加坡o個堆車除左話唔係"來佬"殼之外,tunning 都唔係咁....

難聽o的講句,你o係外國o的新車上面搵唔倒行 eco mode o既車先奇。
公器公用 香港早要有品
sea1986 發表於 2009-12-11 14:11 | 顯示全部樓層
BTW︰其實之前到咗香港既果架B7RLE而家係邊呢?
好似到咗香港後咁耐都冇乜消息講過呢架車呢?
cktse 發表於 2009-12-11 14:30 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2009-12-11 01:31 AM 發表

唔知嶼巴的LT系列ISUZU會唔會全退? 現時得番十幾部, 加上車隊內各種MAN已有60部在行走中(MN59-MD9667 MN60-MD9594), 看趨勢仲似乎有車過檔.

早前我講過嶼巴登報紙招標
會賣走幾部舊車再買入同數量既二手車
媽屐停