hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵計劃翻新M-train
開啟左側

港鐵計劃翻新M-train

nwfb1001 發表於 2009-12-12 17:13 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2009-12-12 01:57 發表

不過據閒新階段翻新工程主要係零件上翻新,
而車廂內設計上改變不大(除了 LCD 顯示屏取締 LED 資趣台及氣墊門膠外)。

咁會唔會增加「多用途區」?
busfunfun 發表於 2009-12-12 17:26 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2009-12-12 17:13 發表

咁會唔會增加「多用途區」?

唔係已經開始會加咩

加左又點
都唔多有需要人士用
次次見到d輪椅客都係用車門個空間
d bb車都係

一d係唔識走去多用途區車門
一d係d企係度ge人冇讓比佢地
cn2661_2d32 發表於 2009-12-12 19:12 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2009-12-12 17:26 發表

唔係已經開始會加咩

加左又點
都唔多有需要人士用
次次見到d輪椅客都係用車門個空間
d bb車都係

一d係唔識走去多用途區車門
一d係d企係度ge人冇讓比佢地 ...
講句衰d.多用途位點解唔叫做輪椅位就係因為佢用來企人多過擺輪椅
咁樣繁忙時間我睇係金鐘轉車可等少兩班就可上車.好事
93A_S3_6:30am 發表於 2009-12-12 19:21 | 顯示全部樓層

我記得有期的港鐵縱橫太約指
''「多用途區」試驗理想,並會拓至其它車輛上''

但而家都唔多見有4個輪椅位的Mstock,
連原本哥抽都唔見左....

會唔會今次N50一次搞惦曬?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
~~Knysna~~ 發表於 2009-12-12 19:29 | 顯示全部樓層
原帖由 [S]teven 於 2009-12-12 14:31 發表
如果改到咁樣報站會好正
http://www.youtube.com/watch?v=aaCzR3ldXdg&feature=rec-fresh+div-r-2-HM

將來有顯示屏,都可能會來播新聞直線
[S]teven 發表於 2009-12-12 22:36 | 顯示全部樓層
邊到負責翻新???
香港?
ahbong 發表於 2009-12-13 01:08 | 顯示全部樓層

原帖由 [S]teven 於 2009-12-12 14:31 發表
如果改到咁樣報站會好正
http://www.youtube.com/watch?v=aaCzR3ldXdg&feature=rec-fresh+div-r-2-HM

原來機場快綫係 Airport Express Line?
之前港島線中環站的報站,好似只係講 Airport Express。
ate_58x 發表於 2009-12-13 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 ~~Knysna~~ 於 2009-12-12 19:29 發表

將來有顯示屏,都可能會來播新聞直線

我覺得會跟 sp1900 or mlr 個種=.=
bananasims 發表於 2009-12-13 11:50 | 顯示全部樓層
我唔贊同安裝 LCD 電視,只係比港鐵多一個途徑用廣告轟炸 (前九鐵都係)
就算有 LCD 電視都唔好裝喇叭

回復 17# 的帖子
http://www.youtube.com/watch?v=9zbZOg1HKlo
Airport Express
~~~
superay 發表於 2009-12-13 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2009-12-12 03:42 PM 發表
反而我就唔係咁想佢換門做電門
當年見到mlr變左電門已好唔likee佢.
開關慢.又嘈. 當然你話m train第一代果隻bong門都唔好得去邊.

*香港的地鐵真係好.架車行左20幾30年翻新到新ge一樣都仲要再翻新.
生活係英國兩年對 ...

據知MLR翻新之前常常壞門,所以先把大多數氣動門換做電門
但唔知點解MLR翻新之後好像古古怪怪的,感覺是近效型設計的機件,負荷不到通勤的載客量
雖然係原廠翻新,而且內外都有翻新,但表現唔多好,翻新完之後感覺都好舊。
而內裝亦設計得唔多好,黑黑沉沉,部車好像已經去到晚年咁款。
唔通係因為缺乏車輛令翻新程序太急?
不知道這批車會不會再有翻新?

對比起M-train即使只翻新車頭和車內,但感覺完全不同,部車感覺上仍然好有活力,甚至比新車K-train有更好表現。
但若果能夠翻新埋外觀應該會更好,雖然能洗酸,但一些車身經歷多年,雪白之中都有很多花痕