hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 咁都得?!客都未上晒就開車!
開啟左側

咁都得?!客都未上晒就開車!

dennislokawai 發表於 2009-12-12 22:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今日晌元朗搭完西鐵準備轉輕鐵761P,
正當我去到就啱啱有車(#1210)到站,
果陣時間係1849,
但個顯示屏話1848就開車,
果陣應該有好多元朗既轉乘客準備上車,
但有好多人落車我地就好乖咁晌月台等客車晒車先上車,
點知個司機唔知係咪好趕住走,
當D客落晒後就即刻閂門開車,
月台上估計最少有30-40個客上唔到車,
只有少部份可能未落完客衝咗上車既人上到,
大家見到呢個情況都O晒咀,
於是個個都走去3號月台搭下班最早開既610。

我都明白司機可能見到已經夠鐘所以心急開車,
但架車係用來載客架嘛,
無理由見夠鐘就客都唔理就走去開車卦?!
youtube.com/c/dennislokawai
樂仔〞 發表於 2009-12-12 22:58 | 顯示全部樓層
761P 咁密
仲唔走既唔怕頂住後面 D 車咩
507 朝早都係咁 , 由 D 人上既一定遲到遲得離哂大譜
所以你上得慢既係你蝕底姐 [ 輕鐵唔可以太禮讓 , 太禮讓都會俾人嘈 ]
4056 發表於 2009-12-15 04:00 | 顯示全部樓層
你講我??(講笑,今日我RD)

呢d情況時不時見倒la樓主,就等同地鐵一樣,時間一到就要開車,輕鐵已經算好了冇兜野夾落去,我前幾日搭KTL去到九龍塘見倒五隻門無一人幸免,但奇蹟地冇彈門就開倒車...

輕鐵設計係拖兩卡,但761P經常都「拖六拖」(三抽孖仔一齊埋元朗),咁你叫最前果班仲點等埋d客上車先閂門呀?倒不如早d閂門開出去清590,580等緊果班客仲好,元朗總站既761P客樓返部後車一次過上晒好過。occ應該叫最前果架入1號台清客後即時開出590起載先可以民怨減至最低,不過佢都理唔倒咁多。

樓主,你話司機冇理由見夠鐘就客都唔理走去開車,咁如果你識輕鐵司機可以叫佢畀你睇下本timetable,761P繁時轉轉1分鐘休息,行車時間負2負3係正常,試問仲有咩時間畀客上車??錯不在司機,錯在輕鐵唔夠車搞到d車轉轉趕到死。

柏麗之戀
ES464470X 發表於 2009-12-15 19:27 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2009-12-15 04:00 發表
......
呢d情況時不時見倒la樓主,就等同地鐵一樣,時間一到就要開車,輕鐵已經算好了冇兜野夾落去,我前幾日搭KTL去到九龍塘見倒五隻門無一人幸免,但奇蹟地冇彈門就開倒車...

所以我一直都覺得聽從"請先讓乘客落車"的廣播係唔明智
(島式總站上車除外)
特別係地鐵, 根本就唔會等係月台上的乘客上晒車先關門,
話之你, 你咁守法讓晒D人落晒車先, 最後咪又係上唔到車
甚至繁忙時間部分上車位因為企係月台頭果幾個乘客讓人落晒車先,
最後上唔到車, 搞到後面一個人都上唔到車~
(下一班車黎到開門就唔理三七廿一唔讓人落車就立即上車)

所以我就見過有人見個電腦系統咁唔俾面,
唯有用血肉之軀頂住度門, 等佢身後同人的親人都上到車~

荃灣線係早上繁忙時間偶然都有呢D情況:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... =%E9%87%91%E9%90%98

h2o 發表於 2009-12-15 23:51 | 顯示全部樓層
開門走人只算中等程度, 有次落大雨, 有架車明顯落後時間表 (同路線下一班係佢後面), 個車長夠膽有人過緊馬路 (行人路亮綠燈) 都照去
fuwing 發表於 2009-12-16 01:58 | 顯示全部樓層
噚日搭東鐵綫南行都遇到呢個情況
由於同前車相距時間較耐 (~5 分鐘)
架車已經好多人
去到沙田站有好多人落車
上車d 人亦要慢慢迫入去
但係d 人未上晒站長就已經按掣
結果仲有7~8 人未上到車o 晒咀
而架車亦就咁走左
ahbong 發表於 2009-12-16 02:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2009-12-15 19:27 發表

所以我一直都覺得聽從"請先讓乘客落車"的廣播係唔明智
(島式總站上車除外)
特別係地鐵, 根本就唔會等係月台上的乘客上晒車先關門,
話之你, 你咁守法讓晒D人落晒車先, 最後咪又係上唔到車
甚至繁忙時間部分上車位 ...

在屯門及元朗的輕鐵站,經常會見到欠缺公民意識或教育程度較低的人,築成人牆擋住車門,爭先恐後地仆進車廂爭位坐。

我以往都會為求落車而不理三七廿一與這班蠻人對撞,現在想到了更好的做法:先讓這班人上車,然後再施施然下車。見到爭到坐位的沾沾自喜,爭不到的一臉氣憤,我覺得相當可笑。

香港人,有很多行為都讓人蒙羞,而更讓港人蒙羞的是,有人會為自己缺乏公民意識的做法而沾沾自喜。

(請勿對號入座)
Quanta 發表於 2009-12-16 13:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-12-16 02:22 發表

在屯門及元朗的輕鐵站,經常會見到欠缺公民意識或教育程度較低的人,築成人牆擋住車門,爭先恐後地仆進車廂爭位坐。

我以往都會為求落車而不理三七廿一與這班蠻人對撞,現在想到了更好的做法:先讓這班人上車,然後再施施然下 ...

我少搭輕鐵,唔清楚個情況,
但如果係地鐵的話,咁做可能會落唔到車
到佢地上晒車,條路已經塞住晒,有機會唔夠時間攝返出去
4056 發表於 2009-12-17 03:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2009-12-16 13:16 發表

我少搭輕鐵,唔清楚個情況,
但如果係地鐵的話,咁做可能會落唔到車
到佢地上晒車,條路已經塞住晒,有機會唔夠時間攝返出去

輕鐵係更加易落唔倒車,因為輕鐵比地鐵窄,而且得三隻車門。最慘係輕鐵唔可以搭回頭車,落唔倒車真係搵自己來搞。ahbong兄,如果你因為咁既習慣而落唔倒車,記住唔好問候司機話冇落晒車就關門,天水圍實在太多呢類人,通常我見倒人群上晒車,門閂緊之際有人捐出來,我係唔會開返門,因為人人都落晒係你落唔倒,肯定就係你有問題。

唔好話我岐視,綜觀輕鐵服務三區(屯元天),最冇品既一定係天水圍,其次元朗。頂門/沖完門再鬧司機夾佢/追唔倒車就問候司機娘親,呢d通通係元天佔左90%。
柏麗之戀