hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家覺唔覺社會關於Sexy的問題好矛盾
開啟左側

大家覺唔覺社會關於Sexy的問題好矛盾

E60 發表於 2009-12-13 16:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知呢個話題有冇討論過,如有可關閉此帖

暑假o靚模現書展時有好多人批評o靚模教壞細路,冇錯o靚模可能會令一些唔識唸的人誤以為好得意,但社會上唔只o靚模可以帶比那班人性幻想,一些誇大女性部位的日本Figure其實都可以

但問題係點解咁多年來都冇道得高人批評過那些Figure?唔通Figure係日本來的香港人就要絕對尊重,香港的女人就Sexy一點都唔得?大家覺唔覺當時批評o靚模的人某程度上係出於歧視中國人?我覺得如果那班o靚模係日本來的,可能那些批評香港o靚模的人都會拍案叫絕

歡迎討論!

volvo2000 發表於 2009-12-13 23:10 | 顯示全部樓層
連電視台某紀錄節目播非洲土人播赤裸鏡頭
就話兒童不宜,又話去投訴
但係果D什麼公森計連續劇夠灌輸勾心鬥角啦
又唔見有人話意識不良?
仲個個都爭住睇
唔好話SEXY呀!好多事社會都係持多重標準
gordon 發表於 2009-12-14 12:48 | 顯示全部樓層
我教會有個弟兄, 都唔係好想人地知佢有個表妹係o靚模, 但係, 這是一件不光彩的事嗎?
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
DIH 發表於 2009-12-14 13:05 | 顯示全部樓層

同「淫審」一樣,話人淫者眼中必先有淫。

我就對o靚模in general冇乜興趣喇,反而好似周秀娜咁以呢個身份,衝擊傳統,闖出血路,我深表欣賞。
OTIS401 發表於 2009-12-14 19:43 | 顯示全部樓層
根本就係宜家D人鐘意投訴,食飽飯冇野做
不管是劇集、電影、雜誌、甚至動畫
即使是幾秒所謂的「殺必死」,都係嘈到廣管局等部門要拆天咁...
再係咁落去,我深信以後係香港電視台看到的
都只係好似富X門果D爭呢樣鬥果樣的節目

至於模的問題,小弟沒有意見
因為我從來沒有理會這些事情
而且我本身係對呢D野反感的...
不過我認同樓上所說的
衝擊傳統,闖出血路,也是不錯的嘗試
mckhgc 發表於 2009-12-14 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 E60 於 2009-12-13 16:39 發表
但問題係點解咁多年來都冇道得高人批評過那些Figure?唔通Figure係日本來的香港人就要絕對尊重,香港的女人就Sexy一點都唔得?大家覺唔覺當時批評o靚模的人某程度上係出於歧視中國人?我覺得如果那班o靚模係日本來的,可能那些批評香港o靚模的人都會拍案叫絕

...

反而認為未必喎,有時仲會係調返轉

記得十幾廿年前,當時好hit既日本動漫:聖鬥士星矢、龍珠Z(最年輕既板友可能唔識,請諒),都成日有衛道之士鬧「卡通片打打殺殺教壞細路」,電視亦將之放到深夜播出

但同時好多「動作」電影、劇集,就可以黃金時間播出都好地地喎

你唸下同樣係「打打殺殺」,電視播李小龍電影同播星矢龍珠,衛道之士既反應會有何分別?
OTIS401 發表於 2009-12-14 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2009-12-14 20:06 發表

反而認為未必喎,有時仲會係調返轉

記得十幾廿年前,當時好hit既日本動漫:聖鬥士星矢、龍珠Z(最年輕既板友可能唔識,請諒),都成日有衛道之士鬧「卡通片打打殺殺教壞細路」,電視亦將之放到深夜播出

但同時好多「動作」電影 ...

呢D一向都係丟去做深宵節目
老實講我唔覺得係日間播有咩大問題...

少少題外話:
宜家星期六朝早,TVB有套動畫叫爆笑管家
有空的話不妨可以看看,佢宜家的手法反而唔同以前咁
以前唔見得光既內容類型佢反而冇cut,配音之後的內容更像是在「搏投訴」
係配音員想咁定係CCTVB想咁我就唔知了...