hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 日本航空最新消息(新機及退役)
開啟左側

日本航空最新消息(新機及退役)

2157 發表於 2005-10-31 19:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今年5月有幸能乘坐的日航B747-246B(JA8140)
由東京返香港,當時機長已說此機將會在06
年前退役,剛才番查資料,JA8140已轉售到
一間美國貨運航空公司Kalitta Air,機身登記
亦已改為N740CK。
而另一架退役的是DC10-40(JA8538),此機已
在今年9月封存。
日航最後一架退役的MD11(JA8586)亦已在今
年8月過檔UPS速遞公司(N278UP)。
舊o既唔去新o既點o黎呢?!日航在7至9月之
間共接收o左四架新機,分別係2架B777-246ER
(JA710J及JA711J)及2架B777-346ER(JA733J及JA734J)
。四架新機都是代替已退役的JA8140、JA8538等
及將會在明年退役的JA8141,並將會飛行國際
航線(包括香港、洛杉磯、倫敦等等)。而DC10
-40之中,現在只剩餘JA8541、8542及8543正在
服役。
另外,最新一架退役的日航B747-246B亦已於
十月退役,JA8130帶著JAA+Yokoso JAPAN的圖案
轉售到一間美國貨運航空公司Kalitta Air,機身登記
亦已改為N741CK。又少一架了。#

[ Last edited by 2157 on 2005-12-14 at 02:33 ]
McPIG
lam926 發表於 2005-10-31 21:50 | 顯示全部樓層
有d唔捨得又少左日航dc-10
不過佢地o係日航都就泥30歲啦
LV27 發表於 2005-10-31 23:01 | 顯示全部樓層
呢三架DC-10已於今日退役

JA8538 係因為佢o係8月於福岡發生事故, 所以退役

[ Last edited by LV27 on 2005-10-31 at 23:07 ]
8888888888 發表於 2005-11-1 09:16 | 顯示全部樓層

[ref=408640]2157[/ref]  在 2005-10-31 07:33 PM 發表:

今年5月有幸能乘坐的日航B747-246B(JA8140)
由東京返香港,當時機長已說此機將會在今
年內退役,剛才番查資料,JA8140已轉售到
一間美國貨運航空公司Kalitta Air,機身登記
亦已改為N740CK。
而另一架退役的 ...

8140退之前係JALWays livery定係JAL色?

ps. 好彩7月都搭左8150...下年我都驚冇得搭
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]
lam926 發表於 2005-11-1 09:23 | 顯示全部樓層
日航係咪冇哂b742啦,我想ox再買多幾部ox呀~~
 樓主| 2157 發表於 2005-11-1 16:53 | 顯示全部樓層
[ref=409194]8888888888[/ref]  在 2005-11-1 09:16 發表:

8140退之前係JALWays livery定係JAL色?

ps. 好彩7月都搭左8150...下年我都驚冇得搭

係舊JAL色,現時我張相不在手,搵到後第一時間post
上o黎。這就是今年5月5日在東京成田機場的作品,
亦是我最後一次乘坐這架飛機,我第一次乘搭日航到
現在,JA8140總共坐過三次,第一次為JL018 NRT-<YVR
,第二次為JL074 NRT->HNL,第三次則為JL735 NRT->HKG
,三次飛行之中,三次都遇上Delay事件,大部份在個半
鐘頭內都搞得掂。可能我黑住架機掛。

[ Last edited by 2157 on 2005-11-2 at 22:15 ]
McPIG
 樓主| 2157 發表於 2005-11-1 17:06 | 顯示全部樓層

[ref=409199]lam926[/ref]  在 2005-11-1 09:23 發表:

日航係咪冇哂b742啦,我想ox再買多幾部ox呀~~

咁又唔係,仲有以下數架:
JA8130、8131、8141、8150、8154(JAA)及8155。
不過,我相信8130、8131、8141同8150很快便會
離開JAL呢個大家庭吧。#:-X
McPIG
BHSE 發表於 2005-11-1 18:31 | 顯示全部樓層
[ref=409402]2157[/ref]  在 2005-11-1 17:06 發表:

咁又唔係,仲有以下數架:
JA8130、8131、8141、8150、8154(JAA)及8155。
不過,我相信8130、8131、8141同8150很快便會
離開JAL呢個大家庭吧。#:-X

我諗 D 742 應該會o係 2010 年之後先退哂~ #:
 樓主| 2157 發表於 2005-11-1 19:17 | 顯示全部樓層
[ref=409476]BHSE[/ref]  在 2005-11-1 18:31 發表:

我諗 D 742 應該會o係 2010 年之後先退哂~ #:

好難講,因為聽聞日航同波音張單好似仲有八架
定唔知係十架機仲未交收,不過,有日航機長曾
說過有四架B747-246B將會在2007年四月前會退役
。我今年5月乘坐JL735(JA8140)返港負責的機長曾
告訴我知JA8140就是會在2006前退役,終於架機
在今年9月尾退役,至於其所說的可信性則自行
決定吧。

[ Last edited by 2157 on 2005-11-1 at 19:28 ]
McPIG
lam926 發表於 2005-11-1 21:31 | 顯示全部樓層

[ref=409529]2157[/ref]  在 2005-11-1 07:17 PM 發表:

好難講,因為聽聞日航同波音張單好似仲有八架
定唔知係十架機仲未交收,不過,有日航機長曾
說過有四架B747-246B將會在2007年四月前會退役
。我今年5月乘坐JL735(JA8140)返港負責的機長曾
告訴我知JA8140 ...

大家估圓圈交叉重會唔會有興趣同日航買o個4部246b??