hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 九巴新一代站牌(有新乳豬紙)
開啟左側

九巴新一代站牌(有新乳豬紙)

gn3509 發表於 2009-12-16 17:47 | 顯示全部樓層

基本上任何新野(新車/新站牌/新豬紙)一出街,
都會有成村人話佢怪

今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2009-12-16 17:49 | 顯示全部樓層
原帖由 EN1504-201 於 2009-12-16 17:43 發表
雖然加左光管,夜晚易睇左,但由下至上的車站排列確實好易造成混淆,而且上面個"波板糖"造型古怪,就咁貼係塊玻璃上,整體樣衰過舊款n倍! 希望試驗期完後換番做舊款 ...
雙向既豬紙咪一樣有下至上排列..
如果咁多個向上箭咀都話會混淆,似乎都好難搵到張豬紙會唔混淆囉..

(PS:MTR都有下而上既路線圖,直情連箭咀都冇,唔知你會唔會上錯車?)

gn3509 發表於 2009-12-16 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HX8945 於 2009-12-16 15:03 發表

其實好應該跟少少新巴城巴豬紙
起碼夠心機唔使人慢慢搵 , 睇到咁心煩先
所以話九巴 d 豬紙真係睇到暈

由雙向變單向都仲唔夠跟?
張新豬紙比舊版簡潔得多,
咁都睇到暈的話怕且唔係張豬紙問題
新城果啲豬紙就真係睇到暈喇,
張張個設計都有啲出入

gn3509 發表於 2009-12-16 17:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2009-12-16 07:50 發表
點解乳豬紙唔抄下新城一d特色既?
我覺得只係有點跟上時代風格多

單向路線圖+收費寫落路線圖,
某程度上已經抄左新城最好既野
其餘既,我寧願佢唔好抄好過
有時唔係話乜都照抄先係好

3941 發表於 2009-12-16 18:14 | 顯示全部樓層
如果得單向, 真係希望佢可以list 晒條線既所有巴士站出黎
睇見以前既 70 有成六十幾個站, 但豬紙得四十幾個, 連有線新聞都跟埋豬紙話 70 有四十幾個站
真係
Marlboro 發表於 2009-12-16 18:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky619 於 2009-12-16 10:00 發表
個站冇左 171 既?

哈,早知我今日唔埋站啦
gn3509 發表於 2009-12-16 18:22 | 顯示全部樓層

原帖由 3941 於 2009-12-16 18:14 發表
如果得單向, 真係希望佢可以list 晒條線既所有巴士站出黎
睇見以前既 70 有成六十幾個站, 但豬紙得四十幾個, 連有線新聞都跟埋豬紙話 70 有四十幾個站
真係
...

除非53有幸換新豬紙
如果唔係呢個係水晶球問題,冇人答到
da54 發表於 2009-12-16 18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-12-16 17:50 發表
新城果啲豬紙就真係睇到暈喇,
張張個設計都有啲出入

唔明點解你會有呢兩句結論...
有啲出入 = 睇到暈?
再者,個設計真係無乜出入喎.....
kd7941 發表於 2009-12-16 19:02 | 顯示全部樓層
我覺得單方向既乳豬紙唔係咁好.
係好似「清楚」d,
但只要雙方向既乳豬紙入面有箭咀, 有「你在此」已經足夠.

有次係數碼港見到位小姐問車長, 問107P朝早紅磡幾點開
跟住位車長叫佢睇乳豬紙, 但城巴站牌d乳豬紙得單程去紅磡
snoopy2008hk 發表於 2009-12-16 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 yyy5138 於 2009-12-16 15:08 發表
單向...向上睇...好怪....

應該要改向下望(路線方向), 幾可人看資料從下而上?? 書本報紙都不會這樣排板麼.

其實新巴城巴乳豬紙仲可改善設計, 應該改善log死size, 巴士號碼及左邊路線圖, 右邊資料等時大時細, 十分不整齊...

特別是循環線, 循環方向資料更欠奉...