hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉載)香港站閘機感應唔到八達通,照比人過,裝彈弓﹗ ...
開啟左側

(轉載)香港站閘機感應唔到八達通,照比人過,裝彈弓﹗

pacifichui 發表於 2009-12-16 22:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://forum4.hk golden.com/view.aspx?type=BW&message=2030619&highlight_id=0&page=1
睇完到第7頁,真係覺得好有問題,明知部機有問題,係到裝人地彈弓﹗真係…
好似聽過香港站同市區線個隻闊閘機成日都ERROR,之前我長沙灣都係咁,成日ERROR,每次D人拍完卡,過完,之後狂咇﹗之後話服務暫停,又比人過﹗我上次拍完卡,聽到咇一聲過,之後報機前後閘立即關閉,過唔到﹗

JN6854 發表於 2009-12-17 00:29 | 顯示全部樓層
我都遇過一次過唔到卡照過機0既事件
當時0係葵芳站入閘 平時放個銀包0係感應器一秒左右就得
0個次擺0左兩、三秒都唔得 個人逼下逼下咁就過0左
為免自己蝕底 於是即刻走去客務中心(就0係閘機隔離) 說明情況兼補番入閘記錄...

新閘機/闊閘機個通過感應器真係唔知點
有時過完卡過0左閘佢會出ERROR 後面0既人要再等多兩、三秒先可以拍卡
都係轉桿式最穩陣...

PS 唔好前面0個個未過晒就拍卡 因為無人保證前面過緊會唔會食0左你個出閘記錄...

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
beiyang_fleet 發表於 2009-12-17 17:50 | 顯示全部樓層
將軍澳綫也如是, 所以過新款閘機我會抽出八達通, 而且放在感應器時多一秒, 便會ok... 信用咭會嚴重影響八達通的接觸能力... 所以行多部好d
502 發表於 2009-12-17 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 beiyang_fleet 於 2009-12-17 17:50 發表
將軍澳綫也如是, 所以過新款閘機我會抽出八達通, 而且放在感應器時多一秒, 便會ok... 信用咭會嚴重影響八達通的接觸能力... 所以行多部好d
將軍澳綫d 機一到繁忙時間好多人會俾閘機玩死出唔到
油塘站朝早周不時都見到職員企係出閘機附近,
一見有人出唔到就拎佢張卡check 查閱機
有record 就用職員卡開閘俾佢

個人經驗係等前面既人過左閘先拍卡放1-2秒實ok
前面既人過緊又手快拍左又拍得快
個mon又冇show 扣錢既話都快快手衝出去先
因為十成有9成5都係扣左錢 :L
OTIS401 發表於 2009-12-17 19:19 | 顯示全部樓層
大圍站都有以上的情況
唔知咩事有好多閘機都過唔到...

D出口的闊閘機仲恐怖
有時出出下會自動close左兼長響...
dogdog 發表於 2009-12-17 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 beiyang_fleet 於 2009-12-17 17:50 發表

以前就話得一張八達通, 而家有成幾張感應卡

過到A 又過唔到B, 真係煩
Megabus 發表於 2009-12-20 14:31 | 顯示全部樓層

原帖由 pacifichui 於 2009-12-16 22:12 發表
http://forum4.hk golden.com/view.aspx?type=BW&message=2030619&highlight_id=0&page=1
睇完到第7頁,真係覺得好有問題,明知部機有問題,係到裝人地彈弓﹗真係…
好似聽過香港站同市區線個隻闊閘機成日都ERROR,之前我長沙灣都係咁,成日ERROR,每次D人拍完卡,過完,之後狂咇﹗之後話服務暫停,又比人過﹗我上次拍完卡,聽到咇一聲過,之後報機前後閘立即關閉,過唔到﹗

拍完card過完狂咇...唔好拎咁多野,or行快d就得la,呢個情況同逆向行入閘機係一樣,部機sense到有野咪響...

原帖由 JN6854 於 2009-12-17 00:29 發表
都遇過一次過唔到卡照過機0既事件
當時0係葵芳站入閘 平時放個銀包0係感應器一秒左右就得
0個次擺0左兩、三秒都唔得 個人逼下逼下咁就過0左
為免自己蝕底 於是即刻走去客務中心(就0係閘機隔離) 說明情況兼補番入閘記錄...

新閘機/闊閘機個通過感應器真係唔知點
有時過完卡過0左閘佢會出ERROR 後面0既人要再等多兩、三秒先可以拍卡
都係轉桿式最穩陣...

PS 唔好前面0個個未過晒就拍卡 因為無人保證前面過緊會唔會食0左你個出閘記錄..

呢個問題...係你同前者行得太近,部機sense到以為係同時係閘機範圍內gei野,所以有兩個可能...

1. 拍唔到card,即係你果個情況...
2. 拍到card,但你過埋個閘仲係開住...

good...其實好多金屬物體都會,包括呢家好多人都鐘意果d八達通閃閃貼紙...

所以過機前的確唔可以咁心急,如果想快又順,係企嚮閘機前(有d機有埋黃線),而唔係成個人企晒入閘機範圍,所以會經常見到d人拍極都係error,因為only識得狂拍又唔行返後d,搞到後面jam晒,但行一行後等部機用大約半秒reset返個fault之後再拍就冇事,你俾人小事小,阻住人地就唔好,尤其係peak...

跟住就係等前者過左個flap位先好拍card過,因為雖然個紀錄亂左係有得搞,但搞得多係會自動block左你張card,自己心急搞到自己張card冇得用,最後麻煩都係自己,特別係個人八達通...

都係果句,張card係你自己用,俾返少少責任心,唔好自己用法不當就話人地d機有問題(當然閘機都係機器,少不免都有故障,但過唔過到閘、做唔做到紀錄果d,好多時發現都係用法不當)...

一兩秒...等下la...好過你去客務中心side時間排長龍嘛

Quanta 發表於 2009-12-20 14:52 | 顯示全部樓層
都係傳統閘機可靠
平時過前九鐵的傳統閘機,
可以在前面個人未過晒之前嘟埋八達通
除非前面個人行完仲要拉多個閘一下(或者勾住左,兩者都未遇到過),
否則咁樣做好可靠,速度隨時仲快過新式閘機