hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 民主黨區議員(柴議員)被澳門當局拒絕入境 ...
開啟左側

民主黨區議員(柴議員)被澳門當局拒絕入境

wilsonli321 發表於 2009-12-23 11:24 | 顯示全部樓層

venetian 發表於 2009-12-23 11:57 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2009-12-23 13:09 | 顯示全部樓層
monkey_bsw 發表於 2009-12-23 17:08 | 顯示全部樓層

原帖由 venetian 於 2009-12-23 11:57 發表
今天香港又發生一宗「入境處出錯 內地孕婦無辜羈留 雙程證有效期3月 職員錯寫23日」
有關新聞:http://hk.news.yahoo.com/article/091222/4/fs3j.html

香港政府每次做錯事,只係草草道歉算數。今次澳門無錯,有法律依據拒 ...

你講得真係好啱,我身為香港人最Q憎既就係呢D咁既政府官腔。
所以我都一定會大大聲向我可以講到野既地方盡量講,話俾人知呢樣野係絕對唔應該,
又,香港做得好唔好,同我點樣批評好似冇乜關係。

美國響哥本哈根會議冇承擔、增兵阿富汗,之前布殊打伊拉克,中國支援富爾特爾我都會鬧;
正如香港政府做得唔好,澳門政府洗太平地一樣我都係會照鬧。

有法律依據,唔等於合情合理。有法律依據係中央政府最鍾意用既「依法治國」,
至於果D法律、相關既指控是否確切,就在呢D依法治國以外。

你最後果句… 如果因為果D說話係「香港人」講而覺得唔啱聽,相同既說話由澳門人講就冇問題,
咁我都好希望大家可以放低呢D「地域籠牢」;又舉個例子,香港議員唔可以要求美國取消某D州份取消死刑嗎???
聽完覺得唔想理既即管唔理,但唔係話人地講就令你反感咁奇怪掛?
monkey_bsw 發表於 2009-12-23 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2009-12-23 11:24 發表

講到尾,連你自己都要話係「你相信.........」....
咪即係證明,你也不能排除其他可能性

澳方係咩實際原因拒絕這些人入境,我沒有興趣猜估
我只想講你知,可能性可以有好多
唔係你話咩原因就咩原因
就算冇原因,澳方一 ...

真係多謝你咁「無心傷害我」……
不過有一天如果香港23條立法,
你俾人話你「顛覆國家」俾人拉唑去都唔好冤人做咩唔救你,
因為我地要照顧埋個「國家」/「政權」一D不能宣之於口但又可能係真實既原因,可能性太多。
venetian 發表於 2009-12-23 17:52 | 顯示全部樓層
venetian 發表於 2009-12-23 17:55 | 顯示全部樓層

wilsonli321 發表於 2009-12-23 18:19 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2009-12-23 20:59 | 顯示全部樓層
原帖由 venetian 於 2009-12-23 10:35 發表

這些只是被拒入境人士自己講的事,不代表是事實。被拉上警察局的人,又有多少會坦誠講出自己是殺人犯、傷人、強姦犯?難道因此警察要馬上放人? ...

同様道理,澳門政府聲稱被拒入境的人,不能入境的原因,同樣是自己講的是,不代表是事實,隨時有可能是無中生有。
S3BL100 發表於 2009-12-23 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 venetian 於 2009-12-23 17:55 發表

難道香港澳門人竊取國家機密,就是因為是特區,就可以接受,同意,有特權?

請閣下先想想,23條的立法原意,和立法帶來的效果,是否真的如某些人所說,「保護國家安全」這麼簡單?

試想想,當六年前SARS,中國大陸的疫情也可以是「國家機密」的時候;
去年四川大地震,有關豆腐渣工程的資料也是國家機密的時候,我們怎樣可
以保證,23條立法不會導致一些和公眾利益攸關的資訊,以「國家機密」之名
禁止公開,甚至使得有意追查的人士被捕和迫害?

原帖由 venetian 於 2009-12-23 17:52 發表

我補充一點:不是說香港人講就唔啱聽,是如果講出來的,是違背當地人民意願,硬將自己認為對的逼另一個地方的人接受,根本不合理,亦不可接受。
等於你叫中東地方的人食豬肉、牛肉。每個地方有不同習慣及風俗、思想背景全部唔 ...

那麼,閣下的言論,是否代表澳門人的整體意願?何以見得?