hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 想了解九廠各老虎蘭或豪既表現
開啟左側

[問題] 想了解九廠各老虎蘭或豪既表現

Wright---AVW16 發表於 2009-12-20 15:52 | 顯示全部樓層

原帖由 (leyland) 於 2009-12-19 22:43 發表
不過我覺得版主不防可以選擇坐吓
S廠(大廠)D老虎,因為大量老虎都OK,
特別係(淸潔及聲)

沙田大廠既老虎我覺得麻麻地。星期三坐左FV5383同FZ5653,前者上獅隧雖然係二波仲有得去,但都比ATE極速過頭,感覺上比冷氣康豪差(應該都係衰早轉波);後者把聲係清,但唔算好去。而85K既FV5668坐得比較多,個人感覺唔算太突出。

同學話82K既老虎好勁,不過冇坐過,所以唔知。

虎豪方面GK9094真係好差,聲唔掂,停車時震過歐陽震華,絕對坐唔過
AD18 發表於 2009-12-20 17:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2009-12-20 15:52 發表

沙田大廠既老虎我覺得麻麻地。星期三坐左FV5383同FZ5653,前者上獅隧雖然係二波仲有得去,但都比ATE極速過頭,感覺上比冷氣康豪差(應該都係衰早轉波);後者把聲係清,但唔算好去。而85K既FV5668坐得比較多,個人感覺唔算太突出。
...

你唔好搵到吉蘭同架 ATE 比

仲有呢 , 車頭係咁震唔代表架車係衰架喎
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
TankKingEH9697 發表於 2009-12-20 17:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2009-12-20 15:52 發表

...
FZ5653掛74A時都唔係好好 雖然係司機碌車居多
坦克王EH 9697
nickhei 發表於 2009-12-20 19:41 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2009-12-20 19:47 | 顯示全部樓層
原帖由 nickhei 於 2009-12-20 19:41 發表

聽聞呢部車好似轉波轉得太早(不過E+好多老虎都係咁),但FZ5653起步同加速都好似較慢。就算比車手都要62MINS先行完一程車(FY3401可以58-59MINS行完)。

FZ5653 表現一直處於下游
不過去年大執之後, 力水拍得住當時同線o既 FX6953
依家去o左大廠就唔知喇
TankKingEH9697 發表於 2009-12-21 00:20 | 顯示全部樓層
原帖由 ben2004 於 2009-12-20 19:47 發表

FZ5653 表現一直處於下游
不過去年大執之後, 力水拍得住當時同線o既 FX6953
依家去o左大廠就唔知喇
話時話 早幾年有唔少老虎頭都係起步笠+加速慢
呢一年好多都執返靚左 起碼起步都叫做有d推背
坦克王EH 9697
av220 發表於 2009-12-21 01:13 | 顯示全部樓層

睇到呢度, 又有d 掛住5a 個兩架老虎 fv5004 同5827.
有冇人comment 下呢兩架車表現如何?

另外聽聞呢兩個5a 師傅去左11x 掛gk8522 同9583,
而家仲係唔係? 呢兩架車表現又點? 謝謝.
dubai 發表於 2009-12-21 01:47 | 顯示全部樓層
原帖由 FD1146xGA5145 於 2009-12-19 19:14 發表

FU8336 都叫正 ? 唔係呀馬

以前沙廠86A時代既FU8336的確好好力
呢架車加上當時長夜掛牌車長既配合簡直係天衣無縫

呢家過咗K廠表現就不得而知了.....

另外近年坐過比較好既老虎

FU8538,FU6538,FV5139,GK2671,GK3199,GK3578
TankKingEH9697 發表於 2009-12-21 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 av220 於 2009-12-21 01:13 發表
睇到呢度, 又有d 掛住5a 個兩架老虎 fv5004 同5827.
有冇人comment 下呢兩架車表現如何?

另外聽聞呢兩個5a 師傅去左11x 掛gk8522 同9583,
而家仲係唔係? 呢兩架車表現又點? 謝謝. ...
早幾個月搭過5004 @5a 個師兄手車唔錯
不過好似掛坦克時爽d
坦克王EH 9697
ks7537 發表於 2009-12-21 03:11 | 顯示全部樓層

...

以前沙田廠都幾多靚老虎,而家仲係道個 D 好多都麻麻。
十架靚車有九架都送走,特別係俾九廠個批,架架都一流!
KC7911