hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 數個關於列車車長的問題
開啟左側

數個關於列車車長的問題

JU6861 發表於 2009-12-18 02:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我見而家MTR請緊列車車長,有冇人知道係邊條路線請人呀?
如果沒有工作經驗,有冇機會獲得聘請?
見工ge 程序係點架?

thx
前KMB員工家屬 發表於 2009-12-18 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 JU6861 於 2009-12-18 02:10 發表
我見而家MTR請緊列車車長,有冇人知道係邊條路線請人呀?
如果沒有工作經驗,有冇機會獲得聘請?
見工ge 程序係點架?

thx

以現時MTR請人的處理程序, 聽聞差不多要2個月或以上才通知您首次interview

現時聘請列車司機一職, 都是所有路線一齊請, 事後才分配到各條路線, 但如果

您有車牌, 一般都直接"推"您去輕鐵先, 因為輕鐵司機的人手較緊張.

沒有工作經驗不緊要, 因為以正常人來講, 都不會有甚麼鐵路經驗,

(鐵路迷所認識的鐵路智識, 未必用得著, 所以即使受聘, 都要由零開始, 虛心學習,

如果入到去以為自己額頭有鐵路迷3個字, 就成日認叻又多多野講, 只會令到導師及

其他同學仔討厭您)

招聘分3個程序:

1. 先會叫您去做一個反應測試, 電腦上的螢光幕出現甚麼圖案, 或發出甚麼聲音

您就去按相應的掣, 除此亦有類似玩捉錯處的遊戲, 以判斷您的分析力有多快.

以上測試之前, 都會讓參加者有幾分鐘時間去"研究", 才會正式開始. 這個測試已經

有10多年"歷史", 我有個親人在1995年見工時都試過. 如果這關過到, 就可以進入

第二個程序.

2. 會叫您做一份英文加數學的試題, 難度相等於中五會考左右, 所有問題都是英文

包數學題及推理題, 亦有英文譯中文的翻譯, 成份卷時限1小時, 要有相當的速度及

清析的頭腦, 才會容易過關. 題目經常會轉換, 好難可以告訴您考甚麼, 如果您中五

會考英文及數學合格, 並且達D以上, 應該應付得到. 如果這關都過到, 就可以進入

第三個程序.

3. 會叫您去interview, 其實同其他大公司的interview無大分別, 記得準時及做好準備,

穿西裝去就最好. 您將會對住3個MTR不同部門的人, 會問您一些處境問題, 這個情況

下您會點做, 那個情況您會點做,  然後會故意在您的答案找錯處, 睇下的您反應, 睇下

您的EQ高不高, 會不會發脾氣等等. 亦會問一些簡單的鐵路智識(鐵路迷這一part有少少

著數, 不過我個人覺得問您鐵路智識這一part, 只是睇下您對MTR的認識多不多)

過完這一關, 大約等多1-2個月, 就會有電話通知您, 如果這一關都過到, 恭喜您, 您已經

成為一個準列車司機, 之後的程序, 跟其他公司亦一樣, 都是叫您簽CONTRACT, 做職員

証等等, 然後會分配您到不同的路線接受訓練, 按不同的路線, 訓練期由3-6個月不等,

在訓練期間, 並不代表一定會正式讓您成為列車司機, 因為您還要經過重重考驗, 不同的

考試, 並且全部合格, 才可以正式成為一個合格的司機, 做司機並不是玩電車GO這麼簡單,

所以即使是鐵路迷, 都未必個個經得起這些考驗, 以往都有人因受不了而自己辭職. 如果在

訓練期間表現欠佳, 或者只是騎牛搵馬的心態, 奉勸您不要浪費大家的時間吧.

補充一點, 在簽約前會安排您去檢身, 抽血, 驗血, 驗視力, 驗尿, 驗嗅嗅, 度高磅重都有,

如果一切順利, 才會正式簽約, 不過如果您無病無痛, 一般都可以過埋這一關.

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
da54 + 4 解釋詳盡

查看全部評分

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
4056 發表於 2009-12-19 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2009-12-18 12:10 發表

以現時MTR請人的處理程序, 聽聞差不多要2個月或以上才通知您首次interview

現時聘請列車司機一職, 都是所有路線一齊請, 事後才分配到各條路線, 但如果

您有車牌, 一般都直接"推"您去輕鐵先, 因為輕鐵司機的人手 ...

見倒呢一大堆繁複程序,有d感慨自己已經「不容易」地由上網填application form開始,直到現在已做列車司機年幾,真係快樂不知時日過~

望返轉頭,原來當初自己都過左咁多關先做倒今日呢份工,有d佩服自己當初既意志同決心,而家叫我再試多次呢堆程序我都擔心自己仲有冇咁既毅力...
柏麗之戀
 樓主| JU6861 發表於 2009-12-19 02:14 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 2009-12-18 12:10 發表

您有車牌, 一般都直接"推"您去輕鐵先, 因為輕鐵司機的人手 ...

其實我係咩工作經驗都冇(即係我未係社會做過野),咁都有機會見工?
前KMB員工家屬 發表於 2009-12-19 02:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JU6861 於 2009-12-19 02:14 發表

其實我係咩工作經驗都冇(即係我未係社會做過野),咁都有機會見工?

我無記錯的話, 招聘廣告內有寫到明, 必須有兩年工作經驗, 但沒有註明是甚麼工作

目的應該是想請一些有社會經驗的人, 起碼知道出來工作, 不是玩下玩下這些

雖然我不知道您今年多大, 但香港不可能實現所有列車都無人駕駛, 一天有地鐵坐

一天都要地鐵司機, 待您日後meet到enquirement時才再申請吧.

講句笑話您聽啦, "做司機無用架, 做司機的阿頭才有用" 您明白嗎
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
pacifichui 發表於 2009-12-19 15:30 | 顯示全部樓層
哇﹗中五嘅數我都已經放低左好耐啦﹗我都唔知得唔得﹗唔會問你SIN COS TAN呀?我都唔記得點計囉﹗仲要英文…,我緊時係中文數…
tsoikc 發表於 2009-12-19 20:19 | 顯示全部樓層

原帖由 pacifichui 於 2009-12-19 15:30 發表
哇﹗中五嘅數我都已經放低左好耐啦﹗我都唔知得唔得﹗唔會問你SIN COS TAN呀?我都唔記得點計囉﹗仲要英文…,我緊時係中文數…

我個陣in係禁: 一開頭佢會話比你聽有幾多張八達通; 跟住發生左什麼事, 佢要你
計返最後有幾多張八達通同幾多錢剩. 我的提示係: 做個陣頭腦要清醒一點; 定d來.
可能會有人問我個result係點: 結果係考反應個度衰左......
用電時請注意安全!
hr1918 發表於 2009-12-19 21:31 | 顯示全部樓層
不知而家入職人工會有幾多呢? 不過聽聞都唔高..
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
brian 發表於 2009-12-22 12:12 | 顯示全部樓層
搭單一問︰
列車車長其實有冇晉升機會?
MTR一年係咪出12個月?

謝謝~

PS: 過幾日INTERVIEW了~

4056 發表於 2009-12-23 03:05 | 顯示全部樓層

原帖由 pacifichui 於 2009-12-19 15:30 發表

放心啦兄台  唔會問呢d咁理科化既問題  數學方面只會考你模擬一個坐金魚缸收人八達通錢既問題  當然會加插好多麻煩野  但唔難做  唔好諗住計完個答案覺得易計就覺得自己有野執漏  要信自己  但又要小心
柏麗之戀