hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98A由12月20日起調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴98A由12月20日起調整班次

lucky_al 發表於 2009-12-20 13:27 | 顯示全部樓層

咁即係冇加到特車啦

應該係話冇特定編定時間班次,有又得冇都得啦
~誰@359~ 發表於 2009-12-20 13:27 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2009-12-20 12:41 發表

你睇唔到都好正常

琴日o係康盛就係睇到呢張豬紙,通告都好似冇寫有特車
等陣出街果陣再睇睇先
字大只顯得人自大
alex93 發表於 2009-12-20 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-12-20 10:32 發表

其實不嬲都有,不過係不固定ge私踼

e+固定左,希望佢編好d時間,否則拖卡只會更嚴重

係呀...我都見過好幾次

吉車創紀之城起載, 唔同通告所講既觀塘道東行近牛頭角鐵路站起載喎

相信加埋呢D 特車後, 拖 3 卡情況會更加普遍
熱狗不要走 >_<
alex93 發表於 2009-12-21 11:46 | 顯示全部樓層

尋日既班次的確密左

搭左一單出牛頭角, 沿途唔見對面98a 有拖卡情況

而且窗口位都未坐滿...可能因為太凍

p.s. 98A 尋日部熱出左 FV 6212
熱狗不要走 >_<
gn3509 發表於 2009-12-21 12:49 | 顯示全部樓層
非繁時加班係好事
不過繁時就算吧啦,有時去到寶林已經拖卡,齊齊拖到出完觀塘番坑口
今期流行:690是原罪
EF107 發表於 2009-12-21 18:26 | 顯示全部樓層
所謂特別車唔行將隧
咪側係私牌車
果個鐘數經常有私牌車係牛頭角開嫁 la...
而家固定埋車做呢個半轉
咪側係過鐘車連牛頭角私牌追時間既機會都冇埋
98A d班次可能更亂

我覺得拖卡呢個問題始於都有,
固定牛頭角係搞牌
只係看似密左,但其實並冇實際改善到拖卡呢個問題/佢帶來既影響

減低拖卡影響,首先班司機要飛站
次次幾架一齊埋站,,
結果最後大家都慢
要落客,
落完就好走人
唔洗落客既.
直接去下一個站上客好過
由乘客角度,等車耐左,
就理應要減少番車程時間來補償...

另外 98A深夜班次其實都幾多人坐
尾班車更可能要企一兩個

我想問既係深夜加車,
邊條線要犧牲呢?
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
~誰@359~ 發表於 2009-12-21 18:34 | 顯示全部樓層

原帖由 EF107 於 2009-12-21 18:26 發表
另外 98A深夜班次其實都幾多人坐
尾班車更可能要企一兩個, n1 \  Q
我想問既係深夜加車,
邊條線要犧牲呢?

睇牌面就係93A,93A o係同一日開始調整班次
晚間由最疏15變成18 / 19,呢個調整夠佢開少一架車
調去行98A既機會好大
字大只顯得人自大
93A_S3_6:30am 發表於 2009-12-21 21:03 | 顯示全部樓層
其實佢列明1800,1820,1840,1900開都係想d人預下時間善用e 4班車,
倒想知道結果如何
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
alex93 發表於 2009-12-21 21:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2009-12-21 18:34 發表

睇牌面就係93A,93A o係同一日開始調整班次
晚間由最疏15變成18 / 19,呢個調整夠佢開少一架車
調去行98A既機會好大

今日做左受害者喇

我8:00 p.m.係曉晴閣等93A

等極都未有車, 黎左5 部601, 3 部13X

到8:25 終於有車...GR 614 ...出名碌

碌到同後車GA 2116 一齊到寶林

p.s. 我等緊車個時, 睇住 2116 去觀碼
熱狗不要走 >_<
~誰@359~ 發表於 2009-12-21 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 alex93 於 2009-12-21 21:46 發表

今日做左受害者喇
我8:00 p.m.係曉晴閣等93A
等極都未有車, 黎左5 部601, 3 部13X
到8:25 終於有車...GR 614 ...出名碌
碌到同後車GA 2116 一齊到寶林
p.s. 我等緊車個時, 睇住 2116 去觀碼 ...

八點觀塘開,由12-14改做15-18嘛…
字大只顯得人自大