hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 太陽報考眼力疑雲
開啟左側

太陽報考眼力疑雲

DW8306 發表於 2005-11-2 19:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.inmediahk.net/public/ ... 947&group_id=31

原來太陽報除左有優惠回贈讀者外,
仲有每日考眼力玩既....

今次真係"太陽報 is so exciting!";)

[ Last edited by DW8306 on 2005-11-2 at 19:31 ]
HK104 發表於 2005-11-2 21:05 | 顯示全部樓層
[ref=410354]DW8306[/ref]  在 2005-11-2 07:05 PM 發表:

http://www.inmediahk.net/public/ ... 947&group_id=31

原來太陽報除左有優惠回贈讀者外,
仲有每日考眼力玩既....

今次真係"太陽報 is so exciting!";)

[ Las ...

我相信佢咁鬥平,銷量一定會有多少上升,不過有冇佢講到咁誇呢。
個兩張相,唔知有冇俾人加過工,不過睇d人頭,隊尾黑色衫個位青
年同前面著夏威夷衫個大叔,就真係有九成相似喇。
我一向唔睇太陽報,唔係因為有都市,係因為唔鍾意佢d成日踩蘋果
既手法,正所謂真金不怕紅爐火,真係好野何須踩低別人抬高自己?
中華巴士 DL20 ML77
superbus 發表於 2005-11-2 23:43 | 顯示全部樓層
[ref=410520]HK104[/ref]  在 2005-11-2 09:05 PM 發表:

我相信佢咁鬥平,銷量一定會有多少上升,不過有冇佢講到咁誇呢。
個兩張相,唔知有冇俾人加過工,不過睇d人頭,隊尾黑色衫個位青
年同前面著夏威夷衫個大叔,就真係有九成相似喇。
我一向唔睇太陽報,唔係 ...

唔係九成相似
根本就係同一個人啦(特別係果個男人)

另外我仲想講某報紙自詡係香港第三份賣得0既報紙
但港大調查發現,其實明報賣紙仲多過佢r
究竟係邊份報紙吹水兼老作
唔駛講答案喇啩;)
Chairman 發表於 2005-11-3 00:31 | 顯示全部樓層

[ref=410754]superbus[/ref]  在 2005-11-2 23:43 發表:

唔駛講答案喇啩;)

想問下那份調查是以什麼作基準?
另外在那裡可以見到調查結果?
238X 發表於 2005-11-3 00:37 | 顯示全部樓層
[ref=410754]superbus[/ref]  在 2005-11-2 11:43 PM 發表:

唔駛講答案喇啩;)

明報有好多係學生訂閱,呢點太陽唔會有乜滯。
如果計埋呢條數明報先至多過太陽,比較可信。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| DW8306 發表於 2005-11-3 10:22 | 顯示全部樓層
你地out晒喇...

依家犬陽自稱自已銷量係全港中文報紙排第喎~

報道失實,文章差劣既報紙不看也罷
睇黎犬陽會係近排全港最多人食飯拎黎墊枱既報紙喇...

[ Last edited by DW8306 on 2005-11-3 at 10:23 ]
chrisappear 發表於 2005-11-3 13:56 | 顯示全部樓層

[ref=410813]238X[/ref]  在 2005-11-3 00:37 發表:
明報有好多係學生訂閱,呢點太陽唔會有乜滯。
如果計埋呢條數明報先至多過太陽,比較可信。

哪份報章公信力欠奉,煽情失實,有機會荼毒學子,相信教育工作者還是有能力辨識的.
如果有心在校訂報,多數都係閱報習慣使然;另一方面,我不知道剪下現金券後,便把報紙用作墊枱,算不算真正閱報.

[ Last edited by chrisappear on 2005-11-3 at 14:03 ]
S3BL418 發表於 2005-11-3 14:39 | 顯示全部樓層
[ref=410973]DW8306[/ref]  在 2005-11-3 10:22 AM 發表:

你地out晒喇...

依家犬陽自稱自已銷量係全港中文報紙排第喎~

報道失實,文章差劣既報紙不看也罷
睇黎犬陽會係近排全港最多人食飯拎黎墊枱既報紙喇...

[ Last edited by DW8306 on 200 ...

巴打,算啦,佢送野其實都係蝕本之嘛
simon12 發表於 2005-11-3 16:46 | 顯示全部樓層
太陽報話自已係No.2,自從減價賣$3,令銷售折折上升,報導每天的巿民點樣支持太陽報,話自已每天不到9時全部售罄,仲踏蘋果日報銷量極差。

我覺得作為報館,應該自我檢討,有競爭有進步這點認同,但是如果看低其他報刊的銷量,而報導內容有扭曲,失實,我相信將來當售價回復至標準水平時候就自然不會吸引多人購買。現時巿民不是為了翻閱報章內容,而是抱著貪小便宜心態,取得更好的利潤價值來換購貨品。對我來說,根本一些都不重要。
 樓主| DW8306 發表於 2005-11-3 17:57 | 顯示全部樓層

[ref=411135]S3BL418[/ref]  在 2005-11-3 02:39 PM 發表:

巴打,算啦,佢送野其實都係蝕本之嘛

噓~難得方向報業蝕得起...
大不了係d律師費度cut幾% budget到cover到啦...;)

唔知今日方向報業個股價仲有冇跌呢?#