hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MTR有什麼令你覺得是最難受的?
開啟左側

MTR有什麼令你覺得是最難受的?

流星☆雨 發表於 2009-12-23 20:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

看見有帖子討論坐MTR還是巴士的問題也就開此帖了

在我眼中
MTR令我覺得最難受的離不開三個問題

首先﹐車廂太吵(有時還會有小孩子在追逐) 我用電話聽音樂開到最吵(有戴耳塞聽的),那些噪音還是聽的很清楚
其次﹐經常沒座位坐,而且車廂好像沙甸魚罐頭一樣,長途的時候簡直是謀殺= =
最後﹐以我逸東來回大圍的例子說,經常要轉線,而且坐完MTR時還得轉車。事實上,坐MTR的人,多數到了自己住的地區鄰近的站之後還要轉車,我身邊不少朋友是這樣的,就算不需要轉車的,走路也得走很久。

你們覺得MTR有什麼令你覺得是最難受的?
Quanta 發表於 2009-12-23 21:00 | 顯示全部樓層
雖然你係因為 B2 板的文章而貼呢篇文
但討論 MTR 都係應該去返 R1 板
exspeed 發表於 2009-12-23 21:01 | 顯示全部樓層
不是應該去 R1 版討論嗎 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
2ac 發表於 2009-12-23 21:03 | 顯示全部樓層

先ot少少: 講下係o係MTR遇到的情況感到較難受的
不過應該同MTR公司無關(除左管制食野果度)

em, 有時遇到以下的乘客都會感到不太好受呢:
如親熱中的戀人, 見到戀人們抱著kiss蠻尷尬
剪手甲的人, 呢樣有點自然反應地不喜
食* (真係食野,雖然話左唔俾) 大味的食品, 小弟見過吃橙和吃麥當勞
講電話超大聲的人, 呢樣相信好多朋友都唔鍾意, 會望住講電話果位仁兄
或者係打大呵欠/噴嚏不掩咀的乘客.. etc

當然, 可遷就處得遷就^^#

說回正題吧
MTR個人認為步行乃難受點之一
有時好多條lift不過會因為節約能源為由而封左/ 封剩1條
(日日都要節約能源? 應駛則駛嘛! 繁時都會遇到有多過1條lift但係得1條用的情況)
又或者係指示稍稍過份
記得筲箕灣地鐵站有出口竟然寫「耀東村」
如果要行上去都真係幾係野

另外最唔鍾意, 莫過於都算幾多時都唔可以一次過閂門走人
又或者係要等前車~

始終都係 978  第 1 - 50 集
ASV63 發表於 2009-12-23 21:06 | 顯示全部樓層
擠迫、距離我屋企遠、貴、有99.99999999999999999999999999...%的機會冇得坐、焗熱、對巴士'無禮'(經常搶巴士客)、莽顧乘客安全、愛出風頭(e.g. 搭昂坪360,自然科考試100分)......
總之多到成世都未講得哂!

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
dbat98D + 1 2009年聖誕笑料
3158 + 1 我笑了,謝謝。

查看全部評分

2ac 發表於 2009-12-23 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV63 於 2009-12-23 21:06 發表
有99.99999999999999999999999999...%的機會冇得坐 ... (略)

呢樣都係
即使總站亦是如此
總站都有時要等兩班車至上到
始終都係 978  第 1 - 50 集
煙神 發表於 2009-12-23 21:21 | 顯示全部樓層

行車噪音
熱: 冷氣同通風都唔掂, 好在m train有生風撞入車廂,, 依家踏入秋冬, 我覺得係直頭冇開冷氣
經常重開車門; 最令人討厭有時關門後, 等十幾妙, 對門先彈開
a396 發表於 2009-12-23 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ASV63 於 2009-12-23 21:06 發表

擠迫、距離我屋企遠、貴、有99.99999999999999999999999999...%的機會冇得坐、焗熱、對巴士'無禮'(經常搶巴士客)、莽顧乘客安全、愛出風頭(e.g. 搭昂坪360,自然科考試100分)......
總之多到成世都未講得哂! ...

仲要行上行落先到月台/車站門口呢.
如果唔係八仔兩蚊優惠, 我唔會坐嚕!
獨派交通迷同政治學人
dbat98D 發表於 2009-12-23 21:31 | 顯示全部樓層
總之多到成世都未講得哂! ...

甘頂唔順同阻頭阻勢
一係去立法會請願拆左佢, 一係你自己炸左佢
多我唔想講, 齋見到巴士迷我已經唔想搭巴士取其他交通工具
patunenam 發表於 2009-12-23 21:34 | 顯示全部樓層

最惡頂港鐵站陣味, 似足有人嘔完冇人理!!!