hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士相片精華 - 2000年起至今 昨日 62X 之旅 + 數段影片 + 小感
開啟左側

昨日 62X 之旅 + 數段影片 + 小感

3941 發表於 2009-12-24 21:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日冇出去影 62X, 但琴日出左
聽聞今日部部熱狗打爆晒, 行汀九又塞車

雖然最後一日影特別有意義 (其實我某程度上好反對d 人成日話唔到最尾一日都唔影)
氣氛亦唔同 d, 但尾二果日影, 影相又唔使咁逼, 又冇塞車, 都唔錯

部機對焦有d 問題, 唯有試下玩手動

出站, 求其搵個位

後車 FX8032

之後搭 8032 入屯門
搭 62X 熱狗有種特別既感覺, 可能係第一次搭熱狗行吊橋

青葵公路

入長青隧道

屯公

大約 75 分鐘行完整單
霸定個例牌位影相

呢張比較多 noise, 可能係部車冇開燈關係

然後搭佢返番油塘

食完野之後返油塘, 影埋佢

歡迎為影片打分

FX8032@62X 入油塘總站
FX8032@62x 屯門公路 - 長青隧道 (上)
FX8032@62x 屯門公路 - 長青隧道 (下)
FX8032@62x 呈祥道 - 黃大仙鐵路站
FX8032@62x 私牌離開油塘總站

----------------------------------------------------------------------------------------------

呢次搭 62X 熱狗都比到個幾愉快既經歷我
不過如果以後真係要往來屯門同東九的話, 冇左熱狗搭, 都係揀搭 MAN 好 d

多謝觀看

FE7384~62X 發表於 2009-12-24 21:56 | 顯示全部樓層
今日的確係K廠兩架熱狗都爆哂
今日GK9063代左FX8173
之後佢開左無耐
九記插左架KU8565入62X

入到屯中好恐怖....好多腳架
回程都係搭FX8032
但來回都聽到樓上好多人大叫
CPY 發表於 2009-12-24 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 FE7384~62X 於 2009-12-24 21:56 發表
入到屯中好恐怖....好多腳架
回程都係搭FX8032
但來回都聽到樓上好多人大叫 ...

GK9063未黎之前,屯中只有六枝腳架「霸位」;GK9063返黎之後就有成百幾人一齊影車,令人聯想起一年前70取消的情況。
有不少人不敢長時間影FX8032,GK9063開出後,不少巴迷急忙排隊,到上車時,隊頭的巴迷爭先恐後上車,隊中間的巴迷就大聲勸喻他們排隊上車。

小弟坐尾單FX8032上層,當時情況是這樣的:

(1) 最後一班熱狗開出,第一次起哄,樓上巴迷向影相巴迷說再見,樓上的情緒的確甚高漲。

(2) 去到黃金海岸時,樓上後排乘客要求車頭巴迷開窗,「開窗!」、「開窗!」,最後「得逞」。
後排巴迷又大聲問前排乘客「開窗係未好正?」前排巴迷示意「感覺良好」。

(3) 逢進入及走出隧道就起哄,包括長青隧道、呈祥道、觀塘道隧道;逢上天橋起哄,包括汀九橋、觀塘道天橋(牛頭角鐵路站)。

(4) 有人在豐力樓下車,樓上巴迷喝倒采。黃大仙鐵路站亦有,但比較克制。

但整體來說,今晚無不愉快事件,上汀九橋和駛經屯門公路中段、呈翔道、龍翔道時,氣氛稍為平靜,尚算可以專心牛河。
屯門市中心往油塘只需55分鐘左右,令人滿意。

希望明年更多路線全冷時都可以這樣就好了。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
GK2671 + 1 多謝分享

查看全部評分

cheungtszfung 發表於 2009-12-24 23:41 | 顯示全部樓層

Original posted by CPY at 2009-12-24 23:33

連有客係豐力樓落車都喝倒采?
唔怪得之而家巴士迷係外人睇落個形象咁差,其他乘客都有權搭車同落車
PoohPoohJoe 發表於 2009-12-24 23:48 | 顯示全部樓層
對佢地黎講緊係大影響啦~
部車要停喎
阻住哂~又唔可以一路殺落去喎
LN9267 發表於 2009-12-24 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 PoohPoohJoe 於 2009-12-24 23:48 發表
對佢地黎講緊係大影響啦~
部車要停喎
阻住哂~又唔可以一路殺落去喎

我當時只是心中想:「哎o也,如果可以一路衝落去就正啦。」
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
 樓主| 3941 發表於 2009-12-24 23:57 | 顯示全部樓層

遊載客路線河想唔停車不如自己租部車算 la...
想當時 70 尾班車 GK3088 有人上落, 巴迷們係歡呼送別佢地的
GK2671 發表於 2009-12-25 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2009-12-24 23:33 發表

屯門市中心往油塘只需55分鐘左右,令人滿意。hkitalk.net* B) D- t, _; M* U
實際行車時間為 58 分鐘。
(1910 由屯門市中心開出,2008 到達油塘)

隊頭的巴迷爭先恐後上車

我頭先就係排隊頭,車長一開門果陣條隊就即刻亂晒,
於是車長就好大聲喝佢地「唔好打尖!」
(果位車長今日好黑面,好似唔太鐘意我地d巴士迷…)

原帖由 cheungtszfung 於 2009-12-24 23:41 發表

連有客係豐力樓落車都喝倒采?
唔怪得之而家巴士迷係外人睇落個形象咁差,其他乘客都有權搭車同落車

我坐上層右邊第四排,隱約聽到d喝采聲係由車尾傳來,
聽到呢d聲果一刻真係有些少睇唔過眼,點解總係有人咁鐘意破壞巴士迷個形象。

另外,敗類行為仲包括狂按落車鐘,搞到盞落車燈係咁閃下閃下…
CMB-TC1 發表於 2009-12-25 05:48 | 顯示全部樓層
希望明年更多路線全冷時都可以這樣就好了。

我真係唔希望有更多路線全冷囉 !
熱狗係我們日常生活的一部分,
只想平時也可以經常搭到,
而唔係因為全冷而去坐一坐, 弔唁一番囉.
CPY 發表於 2009-12-25 09:16 | 顯示全部樓層

原帖由 CMB-TC1 於 2009-12-25 05:48 發表

我真係唔希望有更多路線全冷囉 !
熱狗係我們日常生活的一部分,
只想平時也可以經常搭到,
而唔係因為全冷而去坐一坐, 弔唁一番囉.

你誤會了我的意思。

我說,如果明年更多路線全冷的時候,巴迷都守秩序坐車、保持克制、無不愉快事件發生就好了。
我當然不希望這麼快全冷。

理性些說,樓上的喝采聲是有些無聊的;但當時車上的人情緒甚為高漲,
而昨晚又是平安夜,節日氣氛濃厚,出現這種情況其實是可以理解的。

所以大家不應該將他們標籤,或批鬥他們為「巴敗」。

另外,想補充站友GK2671的發言,小弟全程一直在樓上,察覺不到有人玩落車鐘,
未知是否指巴士到達油塘時,他們下車時按落車鐘。

其實很多非巴迷乘客間中都有這個習慣……