hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九廠有咩靚車值得坐
開啟左側

[問題] 九廠有咩靚車值得坐

sai_chung 發表於 2009-12-27 01:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

冷氣 / 熱狗 都可以 .

最好講埋咩車 + 咩線 ?

thx .
nr5800 發表於 2009-12-27 20:37 | 顯示全部樓層
del

評分

參與人數 3aPower -8 收起 理由
LZ4519 -1 你答緊d乜??
李維拉 -5 答非所問
JT4686 -2 九廠何時有66

查看全部評分

3158 發表於 2009-12-27 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 nr5800 於 2009-12-27 20:37 發表
因人而異bor,個人意見如下

KMB     S3V2                  GK2586@66
  MTR    905       NR5800(or e200)@K75)

呢兩部係九廠車 ?

=======================
個人覺得 JU2300 值得一試 ..
不要後悔 大家盡力
nickhei 發表於 2009-12-27 21:07 | 顯示全部樓層

JT4686 發表於 2009-12-27 23:19 | 顯示全部樓層
Spare-KJ5777
這車起步不差

98C-JT6032
這車走373A的感覺不俗

93A-GY8940
這車上斜都是不俗

296A-HD6859
這車夜更師傅進取,上將隧斜比較肯去

其實有一些車都可以的,奈何掛牌的都不是肯踩之人,平常難以感受
但上面四輛夾中時間,就可以嘗試一下

樓主| sai_chung 發表於 2009-12-28 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2009-12-27 23:19 發表
Spare-KJ5777
這車起步不差

98C-JT6032
這車走373A的感覺不俗

93A-GY8940
這車上斜都是不俗

296A-HD6859
這車夜更師傅進取,上將隧斜比較肯去

其實有一些車都可以的,奈何掛牌的都不是肯踩之人,平常難以感受
但上面四 ...

GY8271 唔係好過 8940 咩 ??

THX
AD18 發表於 2009-12-28 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 sai_chung 於 2009-12-28 01:42 發表

GY8271 唔係好過 8940 咩 ??

THX

GY8271 呢架野聽聞已經比以前差左唔少喎...
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
93A_S3_6:30am 發表於 2009-12-28 12:26 | 顯示全部樓層
九廠有咩公認+出名靚車?

AL-EZ4416(AL中最靚,但退左)

AV-GY8271(e+虧左)
AV-GY8158(正)
AV-HC2110(ok la)
3AV-HD9056(e+虧左)

.....
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
GL390 發表於 2009-12-28 15:24 | 顯示全部樓層
GY8158
科大去彩雲只需17分鐘
上壁屋2波轉左一次1波後又keep番2波上
去到頂50km/h
HW8373 發表於 2009-12-28 17:13 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2009-12-28 12:26 發表
九廠有咩公認+出名靚車?

AV-GY8271(e+虧左)
3AV-HD9056(e+虧左)

.....

GY8271 變聲後表現同一般 TD 無異

HD9056 今年暑假後就一厥不振
5 月幾搭過兩次就係好癲
3 波上翠林上到一半跌到 3字頭
一落 2油扯一扯就上到 2直
40-45 上完
又有次夜晚跟中 FZ8158
得唔夠 50 個客上山
停完寶達燈位照樣 2波直結 1800轉 40 上寶達
司傅全程留力
去到坑口某迴旋處
起步大油少少已經可以 1秒幾內上到 1油 2000轉
然後 2油 1900,幾秒鐘已經 3x

可惜經過炎熱暑假既洗禮後就勁唔翻
唯一過癮係個波箱
聽聞 ZF 係可以做到每個波之間個扭力轉換器都 unlock 一陣
咁就做到 HD9056 而家次次轉波都突然走音扯上油壓再落翻黎

將廠重有唔少勁 3AV
上面除 HD6859 外
HC8720 都搭得過
水箱靚、入波快
一般 ZF D10A 豪鬆手掣踩油會窒一窒先入波行 (唔知係咪停車時會轉 N 波)
呢架車同埋 HD9056 鬆手掣同入波係同步既
一踩油架野就即刻搶閘飆前
可惜副偈就普普通通

重有 HD9704 都係癲豪
入波快起步快
鬆手掣一踩油架車就即刻 1油 1800轉
2 油可以再拖耐 d 先轉 2直
0-35 (2 波直結 1600轉左右就係 35,架野 2油已經上到 35,一轉 2直已經落得 3波)只需幾秒
起步可同的士平頭一陣 (當日氣溫 12度)
到佢踩地板油爆衡晒先過到我地頭

可惜副偈都無癲峰時期既 HD9056 咁靚
天氣熱翻時上將軍澳道只得 3波中高轉
45-50 (幾十個客)

去 T 廠前既 116 掛牌 JR6252 都唔錯
k/d 應 (我覺得應得濟,踩多少少已經波波盡 ...)
波箱聲非常響
偈聲極靚極原裝
係屋企聽到聲已經知係佢經過
百發百中
(屋企係則魚涌總站附近)
可情去完 T 廠翻黎聲又拆車又慢......