hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 今年的個人大事回顧
返回列表 發新帖
開啟左側

今年的個人大事回顧

AVD1 發表於 2010-1-6 14:08 | 顯示全部樓層

原帖由 HY671 於 2010-1-4 12:07 發表

多口問句,考車牌但唔批?邊個唔批?

加拿大十六歲已經可以考車牌,
ICBC 唔批 (ICBC 係加拿大考車牌 o既 機構) ~

唔批原因係我係留學生,
考車牌一定要親生父母簽名同意,
當日陪我去個個係我阿姨 (佢係我加拿大監護人- 已經有法律文件證明佢係),
但由於唔係親生父母, 所以都係唔批 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
bananasims 發表於 2010-1-6 22:41 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

咁要趁你喺加拿大快啲考埋佢啦
加拿大車牌可以轉黎香港,不過香港轉去加拿大唔得
遲啲 A-Level 個假我都要喺濯太華留返幾個月去考,因為 QC 省得法文試
另外,我記得加拿大考車牌筆試要六粒鐘

P.S. ICBC 唔係淨係得卑斯省咩?

~~~
AVD1 發表於 2010-1-7 07:50 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-1-6 22:41 發表
咁要趁你喺加拿大快啲考埋佢啦
加拿大車牌可以轉黎香港,不過香港轉去加拿大唔得
遲啲 A-Level 個假我都要喺濯太華留返幾個月去考,因為 QC 省得法文試
另外,我記得加拿大考車牌筆試要六粒鐘

P.S. ICBC 唔係淨係得 ...

冇錯, 個人正身處溫哥華 ~

講真, 溫哥華 / BC 係有得考中文, 仲要係 50 題 MC (Touch Screen) 中 40 題就已經出 L 比你
問題係佢成日都話我親生父母唔起度

而家只好等到 19, 又即係出年 9 月
bananasims 發表於 2010-1-7 12:43 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

我睇之前啲文,以為你係喺 ON 添 =.=

加拿大嗰啲人既做事方式係咁,見慣晒
你親生父母係咪出年九月去加拿大,順便同意?

*
見你咁講我都有啲驚唔比考
唔知 ON 個牌照機構係咪一定要親生父母
我有啲驚出年六月無得考

~~~
AVD1 發表於 2010-1-7 14:19 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-1-7 12:43 發表
我睇之前啲文,以為你係喺 ON 添 =.=

加拿大嗰啲人既做事方式係咁,見慣晒
你親生父母係咪出年九月去加拿大,順便同意?

*
見你咁講我都有啲驚唔比考
唔知 ON 個牌照機構係咪一定要親生父母
我有啲驚出年六月無得考 ...

19 歲已經有自主權, 無需監護人或親生父母簽名同意 ~
 樓主| OTIS401 發表於 2010-1-7 16:43 | 顯示全部樓層
DEL---
gordon 發表於 2010-1-8 12:04 | 顯示全部樓層

2009年似乎是不太順利的一年

一月: 與前度復合
二月: 再與前度分手, 買了部Onkyo CS-325 CD機
四月: 購買第二部Netbook - Acer AOD150, 但個芒太細, 以$1755售予友人, 再以$3188購入Asus EeePC 1000H
五月: 購入一部二手的Canon EOS450D, 急救證書不合格, 需再讀.
十月: 急救證書考試合格, 順利取得三年的急救資格
十二月: 終於踏入30歲.....

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
joeli16 發表於 2010-1-8 23:44 | 顯示全部樓層
2009年並不順利

1月.因為金融海嘯關係,美國Visa不獲續証,3月要離開住咗7年既美國回港,亦要與女友分別
3月.將所有野賣光,及同我一起奮戰5年既愛車道別,見到自己空無一物既家,欲哭無淚
4月.到日本轉機順道留下9日,拜訪女友家人,呢生人第一次去日本
4-8月.重新適應香港生活
6月.第一次去 64 燭光晚會
7月.外婆手臂發現脂肪癌,幸好及時切除
8月.女友到港兩星期,食甜品食到肚瀉
9月.加入馬會做part-time
12月.去日本同女友家人過年,第一次去外地冇用過錢

回憶的呼喚 發表於 2010-1-16 20:03 | 顯示全部樓層
09年 算一個好年掛...

1月頭 搬左新屋企  重新識應
2月  有等於冇GE情人節 空虛非常
2月尾 細嬸發現有左bb 家族將有新成員
5月 同舊情人正識分手 同時都係本人第一次ge分手
6月 4嬸都發現有左 家族將會有2位新成員
8月 換高清電視  而本人都係該月都有第一部機仔 影車時用
9月 有新愛車 KM8453
8月尾 結式了現時ge女朋友
10月中 和女朋友見面  展開正式戀愛之旅
11月中 有新愛車 KC8170
12月頭 同fd坐269B 認識一流carlo 現為KJ1708之師傅
12月尾 和女朋友買了定情介指 訂下承諾   /    換新款電腦 上網速度大大提升

§MeMoRY′ 911@A73
bigfish_hk2 發表於 2010-1-30 09:01 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2010-1-8 12:04 發表
2009年似乎是不太順利的一年

一月: 與前度復合
二月: 再與前度分手

點解與前度復合唔夠一個月又再分手?好似有o的兒戲

係唔係大家要一齊過情人節?

究竟係因了解而分手,抑或係因了解而復合?!
福建幫超市有過期30日叉燒包