hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 油麻地兩巴士相撞7傷
開啟左側

[問題] 油麻地兩巴士相撞7傷

4056 發表於 2009-12-30 18:33 | 顯示全部樓層

唔怪之得頭先搭95聽倒卡佬吹撞車既野,原來今日有單

據該卡佬所講,每年都會有幾單係咁巧合42A同95互隊。

不過佢邊吹呢單野,我一邊睇住佢瘋狂駕駛 我坐車頭半訓著,有幾次重brake我醒一醒,一開眼已經見貼到前面巴士車尾超埋得幾cm淨 。沿途仲衝左兩枝燈,唔係燈尾順住去果隻,而係轉紅之後有d條氣唔順再起步過埋佢

不過咁證明九記卡佬唔係流料,唔好再屈九記多碌神~搭過佢幾次都係咁快。
柏麗之戀
EF107 發表於 2009-12-30 18:52 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2009-12-30 18:33 發表

不過佢邊吹呢單野,我一邊睇住佢瘋狂駕駛 我坐車頭半訓著,有幾次重brake我醒一醒,一開眼已經見貼到前 ...

當年EK995 都係同 42A  95互隊?..
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
nwfb0000 發表於 2009-12-30 19:03 | 顯示全部樓層
都唔知幾時可以歸隊
GA6072 發表於 2009-12-30 19:11 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2009-12-30 18:33 發表

不過佢邊吹呢單野,我一邊睇住佢瘋狂駕駛 我坐車頭半訓著,有幾次重brake我醒一醒,一開眼已經見貼到前 ...

又有幾瘋狂駕駛,
95有D carlo做左條線十幾年,行熟左,渣快少少,但快得黎係合理/安全,又有幾瘋狂

95衝得既直路燈,好似得寶達,康盛無相機....

唔通閣下想九巴落D
直路行45km/h,彎路行20km/h,公路行65km/h呢D rules
閣下咁不安的話,唔好搭巴士線,買單車la,咁一定比到閣下一個更快捷,方便,安全既行程....

tommychow0811 發表於 2009-12-30 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2009-12-30 19:11 發表

又有幾瘋狂駕駛,
95有D carlo做左條線十幾年,行熟左,渣快少少,但快得黎係合理/安全,又有幾瘋狂

唔通閣下想九巴落D
直路行45km/h,彎路行20km/h,公路行65km/h呢D rules
...

直路燈同冇相機就衝得?  咁係唔係直路衝燈就唔危險
GU9338 發表於 2009-12-30 20:56 | 顯示全部樓層
今日聽到一個 44 carlo 所講 ...

個 42A 師傅好難會留低 (係唔係佢錯都係咁話)
請用文明來說服我。
superbus 發表於 2009-12-30 21:38 | 顯示全部樓層

瘋狂駕駛喎,咁快d報俾九巴、差佬、蘋果東方聽啦
唔好等佢遺禍人間喇
superbus 發表於 2009-12-30 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2009-12-30 19:11 發表

又有幾瘋狂駕駛,

唔通閣下想九巴落D
...

九巴應該一早落d咁既例啦
等d司機可以搵呢個原因撻番班客,唔駛受d無謂氣
4056 發表於 2009-12-30 23:13 | 顯示全部樓層

又有幾瘋狂駕駛,

唔通閣下想九巴落D
...

閣下冇同我搭同一程巴士,而我亦冇影片提供,我講既野只係我個人意見,完全由我角度出發,閣下唔同意大可以唔理,唔駛教我買單車。而我亦肯定我識得點樣判斷何為安全同危險,咩係「渣快少少」同「瘋狂」我有我既意見,你可以唔認同,但你冇實質理據就唔好judge我。我坐車頭親眼睇見有幾次差d隊前車,同埋轉左黃燈秒幾兩秒先至加速轉彎過埋佢(秀戊坪道右轉秀明道支燈,翠林方向),貼到前面架11C實一實,過白線時已轉紅燈,右邊有架寶達方向601已經開行。

我都唔想佢45k既路行20k,公路行65k咁慢,我係極力反對碌車,但同時亦都要兼顧安全掛?

我冇話唔滿意佢飛車,我只係當一件事分享講出來。唔鍾意大可以唔睇。
柏麗之戀
GA6072 發表於 2009-12-31 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2009-12-30 23:13 發表

閣下冇同我搭同一程巴士,而我亦冇影片提供,我講既野只係我個人意見,完全由我角度出發,閣下唔同意大可以唔理,唔駛教我買單車。而我亦肯定我識得點樣判斷何為安全同危險,咩係「渣快少少」同「瘋狂」我有我既意見,你可以唔認 ...

閣下係hkitalk既言論,唔好以為只係巴迷睇到,好多唔同工種既人都睇到
carlo衝燈,你有証據可以投訴,
無証據既又唔想投訴,私底下可以講,
但hkitalk一定唔係乜私人地方

而家唔係我同唔同意同大可以唔理既問題,而係你係公眾地方指控人地瘋狂駕駛...
閣下既一時之快,可以引起幾多不便

重有,我甚少發言,你當我代筆la,希望你明白.......