hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 大家點睇呢位老師?
開啟左側

大家點睇呢位老師?

dennislokawai 發表於 2005-11-5 01:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知有無板友讀過鄭植之中學?相信有的話對一位叫「莊甩分春」(譯音)既老師唔會太陌生。佢第一年來(即1997年9月)既時候已受到學生劣評,唔單止唔識教書,上堂成日都用英文鬧學生,又侮辱學生係垃圾、係BABY,又成日用英文粗口鬧學生,仲有不停強調佢係哈佛大學畢業。

佢好鍾意罰人,俾佢做班主任佢好鍾意留班學生留到成六七點,做嘜?罰炒囉!中二果年俾佢做班主任,就試過俾佢全班罰炒成文有二三百頁既英文練習,仲要第二日交,要一次不漏,佢真係變態到每個都check,有幾個就係俾佢check到而再炒過。攪到第二日有成半班同學因為炒通宵而病左返唔到學。

講番最近,我有果個朋友俾佢教英文,我朋友英文都係一向頭果幾名,但佢竟然話佢d英文差到一文不值,連小學生都不如。正如上文所講,佢好鍾意侮辱學生,又鍾意用粗口講人,所以有次個朋友錄左佢音,點知事後俾佢發現左,要我朋友寫道歉信都算,因為呢方面佢都認佢有錯,但因為個朋友借左個佢朋友個a/c放段野上網,但個老師竟要佢認個偷人a/c!件事後來鬧大左,連校長都知。

但呢件事中個老師唔單止無自我反省,仲成日串佢,因為我朋友係基督徒,所以成日串佢要話人又唔諗下自己點,仲叫其他同學同老師針對佢,做功課唔好同佢同組、叫老師唔好理佢,又同人講佢卑鄙無恥等……

唉!如此既老師,又點會教得好下一代?唔知大家睇完對個老師又有咩評價呢?
youtube.com/c/dennislokawai
volvo_chan 發表於 2005-11-5 02:52 | 顯示全部樓層
呢位「模範」教師,很多俾佢教過的學生都會覺得是......
''這位Mr.「裝奶粉醬」(譯音)老師是我在中學生涯中遇過的最「經典」老師''

皆因這位「裝奶粉醬」老師十分喜愛罰學生/罵學生,
很多俾佢教過的學生都會俾佢罰過抄/罵過......
而且罰抄都有番一定份量.
而上文LO板友講攪到第二日有成半班同學因為通宵趕而病左返唔到學,
真係有D跨張,請問LO板友果次''老師''因咩事要罰學生抄?

而本人亦聽過最近在中五文科班,
有個在班中幾受其他同學歡迎的女生俾佢罵到哭,
原因是該名女生答佢問題答得細聲,
之後該名Mr.「裝」老師大發擂霆,很惡地罵到佢哭,
而「裝」老師立即數三聲命令佢收聲,但該名女生立刻衝出班房,
去尋求班主任的協助,事後更驚動校長,
不過就唔知Mr.「裝」老師的後果如何了......

其實我覺得一個不適合教書的人來教書,
真係嚴重影響學生的前途,更浪費了香港教育資源,
我認為該名老師應該另覓其他適合自己的職業,
一係就真心改變自己的教學方法,
成為一位受眾多學生歡迎的教師不是更好嗎!?

多言了#

[ Last edited by volvo_chan on 2005-11-5 at 18:30 ]
 樓主| dennislokawai 發表於 2005-11-5 08:56 | 顯示全部樓層
[ref=412799]volvo_chan[/ref]  在 5/11/2005 02:52 AM 發表:
皆因這位「裝奶粉醬」老師十分喜愛罰學生/罵學生,
很多俾佢教過的學生都會俾佢罰過抄/罵過......
而且罰抄都有番一定份量.
而上文LO板友講攪到第二日有成半班同學因為通宵趕而病左返唔到學,
真係有D跨張,請問LO板友果次''老師''因咩事要罰學生抄?

而本人亦聽過最近在中五文科班,
有個在班中幾受其他同學歡迎的女生俾佢罵人到哭,
原因是該名女生答佢問題答得細聲,
之後該名「裝」老師大發擂霆,很惡地罵到佢哭,
而「裝」老師立即數三聲命令佢收聲,但該名女生立刻衝出班房,
去尋求班主任的協助,事後更驚動校長,
不過就唔知「裝」老師的後果如何了......

多言了

真咩事被罰我唔太記得了,
因為事隔都成8年,
記憶中好似只係上堂嘈左少少定唔識答問題,
我地同另一中文老師訴苦,
換來就係佢有加刑既念頭!
至於有一半同學因抄書病左無返,
我承認誇張左少許,
但因為咁無返既同學真係唔少。
最經典就係有個學生既家長因此投訴佢,
點知換來既係成個學年既針對!
LNChickenRice 發表於 2005-11-5 10:05 | 顯示全部樓層

要是如此0既囂張怪人
就唔應該晌學校出現...
如果樓主所言係事實0既話
恐怕呢位老師...送官辦理啦~
因為佢不是犯下虐待兒童之罪(18歲以下都仲係兒童嘛)
[而所犯0既正是身體虐待0既呢一種]
就是因為個人理由而濫用老師0既權力(ICAC牌咖啡逃不了啦)

不過.最好多收錄呢位劣師0既行為,越多越有力指控呢個'人渣'
(事實,小弟如果係教師0既話,頂多只會出'中巴薛頓'呢種轉彎講法
而唔會亂七八糟咁鬧...鬧人一句同鬧自己十句0既效果一樣)
之後先準備同警察朋友聯絡啦...
(忘記了...要地下進行,令犯法者不知不覺地留下證據)

順便警告一下呢批'麻辣'教育界人士
小心一朝得意之下虐待學生
下一刻恐怕語無倫次晌同事、公眾面前胡混過來亦都不容易
特別係各式取證工具0既普及化同調查技巧0既日新月異
要捉住你地0既痛腳,比坐巴士俾車錢更容易...

如不幸地,你身為人師而又做出以上'人渣'行為0既話
三個讓你解脫0既步驟:道歉、引疚辭職、不要再回來了...

[ Last edited by LNChickenRice on 2005-11-5 at 10:15 ]
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
simon12 發表於 2005-11-5 10:56 | 顯示全部樓層
以前讀書時,即2000年初,大家都知「鄭記」有個教中史阿sir因為工作壓力大,留下遺書,在學校跳樓身亡,呢單新聞轟動我讀的學校,因為有位是以前該校的Repeater,曾教過她的會考中史,令是令我學校話「鄭植芝好邪呀」#
~誰@359~ 發表於 2005-11-5 17:48 | 顯示全部樓層
我反而想問:乜佢似老師咩?
佢受得起老師呢個term咩?
字大只顯得人自大
S3BL103 發表於 2005-11-5 18:19 | 顯示全部樓層

鄭笑 發表於 2005-11-5 21:18 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2005-11-5 22:27 | 顯示全部樓層
[ref=413103]S3BL103[/ref]  在 2005-11-5 18:19 發表:

如果正如樓主所講,
o個位真係唔配做老師的,咁鍾意用粗口侮辱學生,
簡直係痴線架~~~ #:mad::mad:

向教署投訴吧~~ #:-/

如果佢o係我學校教,我實同佢鬥爆粗姐
睇下邊個粗口勁d :
字大只顯得人自大
 樓主| dennislokawai 發表於 2005-11-5 22:54 | 顯示全部樓層

[ref=413103]S3BL103[/ref]  在 5/11/2005 06:19 PM 發表:

如果正如樓主所講,
o個位真係唔配做老師的,咁鍾意用粗口侮辱學生,
簡直係痴線架~~~ #:mad::mad:

向教署投訴吧~~ #:-/

我同我朋友講,
如果校長唔正視同處理有關問題,
我叫佢聯同其他同學聯名告上教署,
仲叫我搵埋我呢個以前俾佢做過班主任既人幫手。

(最新消息,件事已鬧上校董會)

[ Last edited by dennislokawai on 2005-11-5 at 22:56 ]